Fájdaloműző praktikák

A fájdalom érzékelésének csökkentésére számos "gyógyszermentes" módszer létezik, melyek többsége sikeresen kombinálható a klasszikus kezelésekkel. Nagy előnyük a hagyományos terápiával szemben, hogy a mellékhatások ritkák és kevésbé súlyosak.

A fájdalomcsillapítás tűszúrásai

Az akupunktúra ősi kínai eljárás, melynek során hosszú, vékony tűket helyeznek a test specifikus pontjaiba abból a célból, hogy a betegséget okozó gátat feloldva újra biztosítsák az életenergia szabad áramlását a meridiánnak nevezett pályák mentén. Az akupunktúra kiváló fájdalomcsillapító és közérzetjavító módszer. Önmagában vagy kiegészítő kezelés formájában hatásosnak bizonyult a leszoktató terápiákban, fejfájás, menstruációs görcs, teniszkönyök, csontízületi gyulladás, alsó hátfájás, izomfájdalmak kezelésében. Ígéretes eredményeket értek el az akupunktúra segítségével felnőttek esetében a műtétet követő hányinger és fogfájás csillapításában. Az akupunktúrás kezelések megkezdése előtt feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, aki a felállított diagnózis tükrében dönt az alternatív eljárás igénybevételének szükségességéről. Fontos a megfelelően képzett akupunktúrás szakember megtalálása, hiszen a "rossz" pontba behelyezett tűk fájdalmat okozhatnak, és szerveket károsíthatnak. Elengedhetetlen a fertőzésveszély miatt a steril tűk használata.

A megfelelő anatómiai pontok ingerlése történhet még hővel (moxibuszció: fekete üröm vagy más növény szárított levelének elégetése az adott terület felett), nyomással (akupresszúra), vákuummal (köpölyözés) is.

Legyünk urai testünknek!

A biofeedback (biológiai visszajelzés) technika mintegy 150 egészségügyi probléma, köztük a vizelet visszatartási nehézség, a fejfájás, a hőhullámok, a hányinger, a Raynaud betegség tüneteinek mérséklésére használható. Egy átlagos foglalkozás 30-60 percig tart, a terapeuta a kezelés során elektromos érzékelőket helyez a test különböző részeire. Ezek az érzékelők a test ingerre adott válaszát mérik, például az izmok összehúzódását stressz helyzetben, és arról információt nyújtanak hang- illetve látványelemekkel. A következő lépés annak megtanulása, hogy hogyan érhető el pozitív válaszreakció adása esetünkben az izom elernyesztése fizikai és mentális feszültség alatt.

A képzett biofeedback terapeuta egészségügyi ismeretekkel kell, hogy rendelkezzen, gyakran fizikoterápiás gyakorlata van, jó kommunikációs készséggel bír, és megfelelően bánik a páciensekkel. A biofeedback nagy előnye, hogy csökkentheti a gyógyszerigényt, a gyógyszeres kezelésre nem reagáló állapotok helyreállításában segíthet és megtanítja a beteget a szervezetében lezajló folyamatok egy részének tudatos befolyásolására.

A biofeedback hatásossága megbecsülhető, ha a páciens napi beszámolót készít, hogy mit érzett a foglalkozás előtt, alatt és után. Depresszióban, súlyos pszichózisban, cukorbetegségben és endokrinológiai betegségben szenvedők esetén a kezelőorvos véleményének megkérése szükséges a biofeedback használatához.

"Helyezze magát kényelembe"

A relaxációs technikák begyakorlását követően a teljes ellazulás bárhol és bármikor elérhető, a feszültség és a fájdalom gyorsan és hatékonyan megszüntethető.

 1. Izomlazító gyakorlatok: Az izmok fokozatos ellazítása során először a lábujjak és lábak izmait kell megfeszíteni, majd a többi izomcsoportot lassan haladva a fej felé. A fájó részek megfeszítése csak óvatosan történhet illetve kihagyható. A test többi része eközben ellazult állapotban marad, így a fájdalmas területek nem feszülnek.
 2. Relaxációs légzési eljárások: A légzési technikák használata a test ellazulását segíti elő, elvonja a figyelmet a mindennapi gondoktól, megtöri a negatív gondolatok láncolatát. Próbaképpen érdemes elvégezni a következő gyakorlatot: Mély lélegzetvétel az orron keresztül négyig elszámolva, benn tartani a levegőt, amíg hétig számolunk, és a szájon át kilélegezni nyolcig elszámolva. Kis gyakorlással a relaxációs légzést teljesen természetesnek fogjuk érezni.
 3. Az irányított képi megjelenítés egy olyan ellazulási technika, ahol az egyén gondolatban egy kedvenc békés helyre helyezi, "képzeli" magát. Minél több érzék (hang-, illat- és látványélmények) bekapcsolásával történik a vizualizáció, annál magasabb szintű a relaxáció, ami elérhető az eljárás segítségével.

A meditáció során az egyén megtanulja a figyelmét összpontosítani speciálisan megválasztott szóra, szavakra, tárgyra vagy lélegzetre, és képes leállítani azon gondolatokat, amelyek általában foglalkoztatják. Ez a gyakorlat egy magasabb szintű fizikai ellazulást, szellemi nyugodtságot hoz létre. Kezdők a meditálást csendes helyen, fekve vagy ülve, gyakorlottak akár állva vagy sétálva nyilvánosan buszon, váróteremben is elvégezhetik.

A meditáció számos egészségügyi probléma megoldására használható többek között

 • feszültség,
 • depresszió,
 • hangulatváltozások,
 • önértékelési panaszok,
 • álmatlanság,
 • fájdalom enyhítésére és
 • krónikus megbetegedések kiegészítő kezelésére.

A csak meditáción alapuló technikák biztonságosnak tekinthető. Bizonyos pszichiátriai panaszok esetén a meditáció végzésének feltétele azonban a kezelőorvos beleegyezése.

Mozgásba vitt meditáció

A meditáció önmagában is hasznos, de gyakran más eljárások részeként fejti ki jótékony hatását.

 • A tai chi egy Kínából származó test-tudat gyakorlat. Nyugtató hatású, javítja az egyensúlyt, elősegíti a jobb emésztést. A tai chi használata egyre nagyobb szerepet kap az álmatlanság, fájdalom és ízületi merevség kiegészítő kezelésében, a koordináció és rugalmasság javításában, az izomerő növelésében, az általános jóléti állapot elérésében, az egyensúly jobb megtartásában. Terhességben, sérv, ízületi problémák, hátfájás, súlyos csontritkulás esetén csak a kezelőorvos engedélyével végezhető.
 • A jóga javítja a test rugalmasságát, a helyes légzéstechnika megismerésében segít, megtanít ellazulni és feszültség csökkentő hatású. A jóga rendszeres gyakorlása egészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőségű: hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, bizonyos betegségek megelőzéséhez illetve gyógyításához. Csoportfoglalkozásokon lehetőség van a gyakorlatok megfelelő kivitelezésének elsajátítására, melyet később egyedül otthon is sikerrel alkalmazhatunk. Egyes kórképekben a jóga nem vagy csak orvosi felügyelet mellett végezhető.

Figyelmeztetés: Az itt felsorolt eljárások alkalmazásának legnagyobb veszélye az, ha a kezelőorvos által előírt hagyományos gyógykezelés helyett a beteg előnyben részesíti az alternatív/kiegészítő gyógymódokat. Az orvosi diagnózis minden betegség esetében elengedhetetlen, hiányában sikeres terápia nem folytatható. A kiegészítő technikák elkezdése előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét a választott eljárás klasszikus terápiával való összeegyeztethetőségéről.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció