Beszélgetés a fejfájásról

Óvatos becslések szerint Magyarországon körülbelül 1 millió ember szenved migrénben és mintegy 4,5- 5 millió a visszatérő fejfájásban szenvedők száma. Dr. Ertsey Csaba neurológussal beszélgettünk...

- Hogyan kapott indíttatást arra, hogy fejfájással foglalkozzon?

- Az orvosi egyetem elvégzése után a Neurológiai Klinikán kaptam állást, ahol nagy szerencsémre egy kitűnő főorvos mellé osztottak be, aki fejfájás-rendelést vezetett. Rengeteg olyan beteggel találkoztam, akik fejfájással küszködtek, így tettem szert az első tapasztalatokra. Időközben nagyon megszerettem a medicina ezen területét és a szakvizsga megszerzése után - 1994-ben - önállóan folytattam munkám részben a Neurológiai Klinika fekvőbeteg-osztályain, részben a fejfájás-szakambulancián.

- Melyek a leggyakoribb panaszok a fejfájás-ambulancián? Mi dönti el, hogy a beteg orvosi segítséget kér fejfájásának megszüntetése érdekében?

- A betegek előjegyzés alapján kerülnek a szakambulanciára, amely - az igazat megvallva igen hosszú: az egyes fejfájás-ambulanciákon eltérő, kb. 2-5 - 4-4,5 hónapos várakozási idő után fogadják őket. A fejfájós panaszok pedig nagyon széles skálán mozognak: vannak, akik félévente egy erős-, míg mások mindennapos fejfájástól szenvednek. Legnehezebb helyzetben akkor vagyunk, ha a beteg több gyógyszert is szed egyszerre fájdalmának csillapítása érdekében. Ilyenkor ugyanis az lenne a teendő, hogy - a részletes kikérdezés és kivizsgálás után - az összes gyógyszer elhagyása mellett kezdjük el kezelni beteget. Természetesen azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a betegeknek helyt kell állniuk az élet különböző területein, leginkább a munkahelyükön és nehezen tudják magukat rávenni gyógyszereik teljes, időleges elhagyására.

- Milyen stratégiát követ a fejfájás kezelését illetően? A gyógyszeres kezelés hatására milyen mértékben szüntethetők meg a panaszok?

- A fejfájás megszüntetéséhez holisztikusan a maga teljességében kell a beteget szemlélni, és ehhez időre van szükség. Manapság pedig már igen sokféle, korszerű gyógyszer és azok kombinációja alkalmazható a fejfájások teljes megszüntetésére. Szeretném hangsúlyozni, hogy a fejfájás kezelésének célja a fájdalom teljes megszüntetése és nem csupán enyhítése, ahogyan azt sokan gondolják. Sajnos sok olyan esettel találkozom, amikor a beteg számos gyógyszert szed folyamatosan és még így sem szűnik meg fájdalma, ekkor elmegy a háziorvosához, aki legtöbb esetben közli vele, hogy ezzel meg kell próbálni együtt élni.

- Mekkora szerepet kap az életmód a fejfájások kialakulásában?

- Tudományos vizsgálatok eredményi és saját tapasztalataim szerint a migrén a legtöbb családban halmozottan fordul elő, tehát van egy ma még részleteiben nem tisztázott örökletes tényező, ami a migrénre való hajlamot okozza. Ennek talaján a kedvezőtlen életstílus, káros szokások válthatják ki, felerősíthetik a fájdalmakat. Például néhány évvel ezelőtt Budaörsön, multinacionális vállatok irodáinak szomszédságában dolgoztam. Nagyon sok olyan fiatal, vidékről Pestre költözött, egyetemet, főiskolát végzett beteggel találkoztam, akiknél a hirtelen nagy megterhelés, és az ezzel járó stressz hatására alakult ki - általában hosszabb idő után - a fejfájás, természetesen az egyéni hajlam talaján. Köztudott, hogy a dohányzás és alkohol fogyasztás mellett a stressznek és más életmódbeli tényezőknek is óriási szerepe van a tünetek kialakulásában.

- Van különbség férfiak és nők, valamint az egyes életkorok között a fejfájások előfordulási gyakoriságát illetően? Kik a legveszélyeztetettebbek?

- A nőket jobban érinti és az is kétségtelen, hogy a változókor után a migrénes panaszok az esetek nagy százalékában végleg megszűnnek. Azonban a tudományos vizsgálatok eredményei nem terjednek ki a férfiak és nők ill. ritkább és gyakoribb migrénben szenvedők közötti különbségek elemzésére. Azt gondolom, hogy fontos szót ejteni azokról az esetekről, amikor a migrén kialakulását egy ún. aurajelenség, azaz valamilyen múló neurológiai működészavar, általában látásprobléma előzi meg. Ezeknél a betegeknél a későbbi életkorban ugyanis az átlagnépességhez képest 2-3-szor gyakrabban fordul elő agyi keringési zavar. Ha az aurával járó migrénben szenvedő beteg dohányzik, és fogamzásgátló tablettát szed, akkor a stroke rizikó megsokszorozódik! Ilyenkor nagyon lényeges más fogamzásgátló módszer alkalmazása és a dohányzásról való leszokás.

- Létezik-e a gyógyszeres terápia mellett más hatásos módszer a fejfájás megszüntetésében?

- Én a nyugati orvoslást képviselem, ebből adódóan nem szoktam a gyógyszereken kívül mást, ún. alternatív módszereket javasolni, viszont figyelemmel kísérem a klinikai vizsgálatok eredményeit, melyek között szerepelnek alternatív módszerekkel kapcsolatos vizsgálatok is. Az alternatív fejfájáskezelés egyik lehetséges módja a kínai hagyományokon alapuló akupunktúra. Egy német vizsgálatban akupunktúrával kezelt eseteket elemeztek. Az eredmények szerint a betegek 20-25 százalékánál bizonyult hatékonynak az eljárás, jóllehet akkor is kialakult a 20-25 százalékos hatékonyság, ha nem a megfelelő pontokra alkalmazták az ingert. Ez önmagában nem jelent hatástalanságot, de fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek szedése a betegek jóval nagyobb részében csökkenti a migrén gyakoriságát. Mindemellett a placebo vizsgálatok eredményei szerint is 20-25 százalékos hatékonyság mutatható ki. Ez azt jelenti, hogy a hatékony gyógyszer helyett egy ugyanolyan külsejű, hatóanyagot nem tartalmazó tablettával "kezelt" betegek 20-25 százaléka panaszmentessé válik. Mindez arra utal, hogy a migrén egy soktényezős betegség. Sajnálatos, hogy az egyéb alternatív módszerek propagálói mindeddig nem végeztek el megfelelő minőségű tudományos vizsgálatokat az általuk alkalmazott eljárások hatékonyságáról. Amíg ez meg nem történik, felelőtlenség lenne ezeket a "hagyományos orvoslás" jól bevizsgált módszerei fölé helyezni.

Névjegy
Név: Dr. Ertsey Csaba
Születési év: 1965
Családja: nős, két gyermek édesapja
Szakképesítés: neurológus szakorvos
Munkahelyek: Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció