Száraz bőrből ekcéma

A száraz bőr nemcsak esztétikai probléma. Ha nem kezeljük, ápoljuk megfelelően gyakran kiszáradó bőrünket, annak könnyen ekcéma lehet a vége.

A száraz bőr tüneteit - a feszülést, a viszketést, a kipirosodást - mindenki ismeri. Bár bőrtípusunk genetikailag meghatározott, a száraz és hideg levegő, a rosszul megválasztott kozmetikumok, az életkor, a hormonális állapot, sőt bizonyos gyógyszerek is szárazzá tehetik a bőrt. Jó tudni, hogy a bőr kiszáradása általában súlyosbodik télen, mikor alacsonyabb a páratartalom; ennek oka, hogy a legkülső rétegekből elpárolog a víz, a bőr szárazabbá válik és kirepedezik. A kellemetlenségek először általában a karon vagy a lábszáron, időnként az arcon jelentkeznek, de arra hajlamos egyéneknél az egész testre kiterjedhet.

A száraz bőrt nagyon kevés választja el az szénanáthában vagy asztmában szenvedőknél, illetve olyanoknál, akiknek a családjában ilyen betegség már előfordult.

Ausztrál kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknél előfordult gyermekkori ekcéma, felnőttkorban kétszer olyan gyakran fejlődött ki asztma. Olvasson tovább! Hátterében az immunrendszer egyensúlyának felborulása áll. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, és ha valakinél egyszer megjelent, akkor többé már nem is szüntethető meg véglegesen. A beteg bőrfelület állapota időről időre jelentősen javulhat, majd ismételten fellángolhat az atópiás bőrgyulladás. Ezek az ismétlődő fellángolások tüneti kezeléssel enyhíthetők.

A száraz bőrt kevés választja el az ekcémától

Az ekcémához igen hasonló bőrprobléma, a kontakt dermatitiszokozója valamilyen irritáló anyaggal vagy allergénnel való érintkezés; a tünetei igen hasonlóak az atópiás ekcémáéhoz. A kontakt dermatitiszt a leggyakrabban kozmetikumok, szappanok váltják ki, vagy a vízzel való hosszas érintkezés okozza.

Mivel az atópiás, illetve a kontakt dermatitisz a bőr kiszáradásával járó betegségek, nagyon fontos a megfelelő ápolás. A bőrt rendszeresen krémezni, hidratálni kell, hogy ne száradjon ki túlságosan, ne jelenjenek meg rajta sebek. Az elvékonyodó bőrréteg ráadásul nem tudja olyan hatékonyan ellátni védő funkcióját, így a betegséget, fertőzést okozó mikrobák könnyebben jutnak át rajta.

Az ekcéma kezelése személyre szabott terápiás tervet kíván: van, akinél elegendőek a külsőleg alkalmazható krémek, másoknak viszketéscsillapító gyógyszert, szteroidos emulziót és allergiát csökkentő szereket egyaránt kell használniuk. A megfelelő, allergén-, színezék- és illatanyagmentes ápoló kozmetikumok nemcsak akkor kulcsfontosságúak, ha már megjelent a bőrünkön az ekcéma, hanem akkor is, amikor meg kívánjuk akadályozni a tünetek fellángolását.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)