Száraz bőrből ekcéma

A száraz bőr nemcsak esztétikai probléma. Ha nem kezeljük, ápoljuk megfelelően gyakran kiszáradó bőrünket, annak könnyen ekcéma lehet a vége.

A száraz bőr tüneteit - a feszülést, a viszketést, a kipirosodást - mindenki ismeri. Bár bőrtípusunk genetikailag meghatározott, a száraz és hideg levegő, a rosszul megválasztott kozmetikumok, az életkor, a hormonális állapot, sőt bizonyos gyógyszerek is szárazzá tehetik a bőrt. Jó tudni, hogy a bőr kiszáradása általában súlyosbodik télen, mikor alacsonyabb a páratartalom; ennek oka, hogy a legkülső rétegekből elpárolog a víz, a bőr szárazabbá válik és kirepedezik. A kellemetlenségek először általában a karon vagy a lábszáron, időnként az arcon jelentkeznek, de arra hajlamos egyéneknél az egész testre kiterjedhet.

A száraz bőrt nagyon kevés választja el az szénanáthában vagy asztmában szenvedőknél, illetve olyanoknál, akiknek a családjában ilyen betegség már előfordult.

Ausztrál kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknél előfordult gyermekkori ekcéma, felnőttkorban kétszer olyan gyakran fejlődött ki asztma. Olvasson tovább! Hátterében az immunrendszer egyensúlyának felborulása áll. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, és ha valakinél egyszer megjelent, akkor többé már nem is szüntethető meg véglegesen. A beteg bőrfelület állapota időről időre jelentősen javulhat, majd ismételten fellángolhat az atópiás bőrgyulladás. Ezek az ismétlődő fellángolások tüneti kezeléssel enyhíthetők.

A száraz bőrt kevés választja el az ekcémától
A száraz bőrt kevés választja el az ekcémától

Az ekcémához igen hasonló bőrprobléma, a kontakt dermatitiszokozója valamilyen irritáló anyaggal vagy allergénnel való érintkezés; a tünetei igen hasonlóak az atópiás ekcémáéhoz. A kontakt dermatitiszt a leggyakrabban kozmetikumok, szappanok váltják ki, vagy a vízzel való hosszas érintkezés okozza.

Mivel az atópiás, illetve a kontakt dermatitisz a bőr kiszáradásával járó betegségek, nagyon fontos a megfelelő ápolás. A bőrt rendszeresen krémezni, hidratálni kell, hogy ne száradjon ki túlságosan, ne jelenjenek meg rajta sebek. Az elvékonyodó bőrréteg ráadásul nem tudja olyan hatékonyan ellátni védő funkcióját, így a betegséget, fertőzést okozó mikrobák könnyebben jutnak át rajta.

Az ekcéma kezelése személyre szabott terápiás tervet kíván: van, akinél elegendőek a külsőleg alkalmazható krémek, másoknak viszketéscsillapító gyógyszert, szteroidos emulziót és allergiát csökkentő szereket egyaránt kell használniuk. A megfelelő, allergén-, színezék- és illatanyagmentes ápoló kozmetikumok nemcsak akkor kulcsfontosságúak, ha már megjelent a bőrünkön az ekcéma, hanem akkor is, amikor meg kívánjuk akadályozni a tünetek fellángolását.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció