Nyári szépségápolás

A szép haj és bőr az ápolt megjelenés része. Ahogy a bőrünk, úgy hajunk is ki van téve káros környezeti hatásoknak. Sokan azonban a nyár örömei közepette kevés időt, figyelmet fordítanak bőrük és hajuk állapotára, ezért álljon itt néhány praktikus tanács.

A szép haj és bőr az ápolt megjelenés része. Ahogy a bőrünk, úgy hajunk is ki van téve káros környezeti hatásoknak. Sokan azonban a nyár örömei közepette kevés időt, figyelmet fordítanak bőrük és hajuk állapotára, ezért néhány praktikus tanácsot szeretnénk adni a nyári szépségápoláshoz.

Az otthoni hajápolás első lépése a hajmosás, amely a haj megtisztítása mellett kémiai folyamat is, melyben pozitív és negatív ionok cserélnek helyet. Hajmosáshoz mindig langyos vizet használjunk, a sampont pedig sohasem töményen, hanem vízzel hígítva rakjuk a fejbőrre. Hajmosás után a hajtípusnak megfelelő balzsamot, kondicionálót használjunk. Mivel a balzsamok savas kémhatásúak, semlegesítik a sampon lúgos kémhatását, ezáltal könnyen fésülhetővé, selymessé teszik a hajat. Régen - mikor még nem voltak hajápoló készítmények - mosószappannal mostak hajat és ezt ecettel vagy esővízzel öblítették le, közömbösítve ezzel a szappan lúgos kémhatását. Hajszárításhoz ne használjunk magas teljesítményű hajszárítót, hajunkat alacsony fokozaton szárítsuk.

Ha a nyár folyamán valaki úgy döntene, szeretné hajszínét megváltoztatni, az lehetőleg ne otthon kísérletezzen, de ha mégis megteszi, akkor jól gondolja át, melyik termékcsaládból választ festéket. A hajfestékek ugyanis eltérő kémhatásúak, pH-értékűek, ezért nem biztos, hogy fejbőrünk, hajunk ehhez alkalmazkodni tud. A hajfestékek gyakori váltogatása tönkreteheti a hajat. A színezők néhány hajmosás után látszólag teljesen eltávolíthatók, de ha később úgy döntünk, világosabb hajszínt szeretnénk, a színező hatása miatt nem biztos, hogy sikerül az újonnan kiválasztott hajszínt elérni.

Sokaknak problémát okoz a nehezen fésülhető, töredezett, összetapadt haj. Ezen könnyen segíthetünk házilag készített hajpakolásokkal is, amelyeket hajtípustól függetlenül kipróbálhatunk. Tojássárgáját bármilyen turmixolt gyümölccsel vagy mézzel összekeverve kitűnő hajpakolást kapunk. A keveréket minél tovább hagyjuk a hajunkon, de legalább 20-30 percet várjunk, mielőtt leöblítjük. A ricinusolaj is kiváló erre a célra. Mivel felszívódása hosszan tart, este dörzsöljük be vele hajunkat, és éjszakára hagyjuk rajta.

Nem csak a haj, de a bőr ápolása is nagyon fontos, a hőség, az erős napsugárzás mind szervezetünket, mind bőrünket megviseli. A nap káros sugarai okozta bőrelváltozások megelőzése érdekében tartsuk be a napozás szabályait, és csak délelőtt 11 óra előtt és délután 16 óra után merészkedjünk ki hosszabb időre a napra.

Sokan gyors barnulásra vágynak, ezért inkább a mesterséges napfürdőzést, a szoláriumot választják. A megfelelően beállított szoláriumok nagyrészt UVA-sugarakat bocsátanak ki, amelyek jótékony hatásúak, de a mértéktelen szoláriumozás káros, a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet.

Nyáron tartózkodjunk az erős sminkeléstől, inkább a bőrtípusnak megfelelő magas tápanyagtartalmú hidratáló krémeket használjunk. Pl. a mélyrétegi vízhiányos bőrre E-, B-vitaminban gazdag krémet, az olajos, seborrhoeás bőrre B-vitaminokat tartalmazó, zsíros bőrre készült krémeket használjunk.

Egy rosszul megválasztott krém többet árt, mint használ, ezért ha bizonytalanok vagyunk bőrtípusunkat illetően, forduljunk kozmetikushoz.

IX.évf./7.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső