Napozzunk óvatosan!

Nemsokára nyakunkon a nyár, és örülünk a napsütésnek, amit még kedélyállapotunk is jelentősen javul. Sajnos a napfénynek nemcsak kellemes hatásaival kell számolnunk, hanem az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerülő bőrkárosító hatásával is...

Nemsokára nyakunkon a nyár, és örülünk a napsütésnek, amit még kedélyállapotunk is jelentősen javul. Sajnos a napfénynek nemcsak kellemes hatásaival kell számolnunk, hanem az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerülő bőrkárosító hatásával is. Mindannyian halljuk a TV-ben, rádióban, hogy a Földet körülvevő ózonpajzs elvékonyodott, így azok a káros sugarak is eljutnak hozzánk, amelyek bőrrákot okozhatnak. Ez az oka annak, hogy egyre inkább előtérbe kerül a fényvédelem kérdése.

A napfény elleni védekezés legegyszerűbb módja a napozás kerülése. Erre különösen a déli órákban van szükség. Húzódjunk árnyékba, de figyeljünk arra, hogy tükröző vízfelületek mellett, vagy homokos tengerparton a visszaverődő sugárzás is erős lehet. Szintén óvatosnak kell lennünk fürdés közben, mert a tiszta vízben 1 m-es mélységig kb. a sugárzás 50 %-a érheti bőrünket. Napfényes területen sportolás, séta közben viseljünk vékony pólót, kalapot, a szemkárosodás elkerülésére UV-szűrővel ellátott napszemüveget. Ma már kaphatók olyan anyagból készült ruhadarabok is, amelyek az UV-sugarakat csak minimálisan engedik át. Legtöbben a bőrre kenhető napozószereket részesítik előnyben. Ezek egy része kémiai, másik részük fizikai fényvédő, attól függően, hogy szintetikus UV-abszorbeáló vegyületeket, vagy fényvisszaverő mikropigmenteket tartalmaznak. Az UVB-sugár elleni védőhatást fejezi ki a dobozon megjelölt faktorszám, amely jelzi, hogy az alkalmazott krémmel vagy lotioval hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk napon, mint nélküle. Nem egyformán határozzák meg a faktorszámot Európában és Amerikában - a magas faktorszámú fényvédők általában "amerikai mércével" kifejezettek, európai meghatározás szerint ennek 2/3-ával számolhatunk.

Néhány jótanács a napozáshoz:

A fényvédőt a napozás megkezdése előtt kb. fél órával kenjük fel bőrünkre. Délben, 10 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk napon, ilyenkor inkább árnyékban pihenjünk. A fényvédők egy része nem vízálló, ezeket fürdés után ismét fel kell kenni a bőrre. Különösen oda kell figyelni a kisgyermekekre, mert érzékeny bőrüket hamarabb károsítja a nap.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció