Napozzunk óvatosan!

Nemsokára nyakunkon a nyár, és örülünk a napsütésnek, amit még kedélyállapotunk is jelentősen javul. Sajnos a napfénynek nemcsak kellemes hatásaival kell számolnunk, hanem az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerülő bőrkárosító hatásával is...

Nemsokára nyakunkon a nyár, és örülünk a napsütésnek, amit még kedélyállapotunk is jelentősen javul. Sajnos a napfénynek nemcsak kellemes hatásaival kell számolnunk, hanem az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerülő bőrkárosító hatásával is. Mindannyian halljuk a TV-ben, rádióban, hogy a Földet körülvevő ózonpajzs elvékonyodott, így azok a káros sugarak is eljutnak hozzánk, amelyek bőrrákot okozhatnak. Ez az oka annak, hogy egyre inkább előtérbe kerül a fényvédelem kérdése.

A napfény elleni védekezés legegyszerűbb módja a napozás kerülése. Erre különösen a déli órákban van szükség. Húzódjunk árnyékba, de figyeljünk arra, hogy tükröző vízfelületek mellett, vagy homokos tengerparton a visszaverődő sugárzás is erős lehet. Szintén óvatosnak kell lennünk fürdés közben, mert a tiszta vízben 1 m-es mélységig kb. a sugárzás 50 %-a érheti bőrünket. Napfényes területen sportolás, séta közben viseljünk vékony pólót, kalapot, a szemkárosodás elkerülésére UV-szűrővel ellátott napszemüveget. Ma már kaphatók olyan anyagból készült ruhadarabok is, amelyek az UV-sugarakat csak minimálisan engedik át. Legtöbben a bőrre kenhető napozószereket részesítik előnyben. Ezek egy része kémiai, másik részük fizikai fényvédő, attól függően, hogy szintetikus UV-abszorbeáló vegyületeket, vagy fényvisszaverő mikropigmenteket tartalmaznak. Az UVB-sugár elleni védőhatást fejezi ki a dobozon megjelölt faktorszám, amely jelzi, hogy az alkalmazott krémmel vagy lotioval hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk napon, mint nélküle. Nem egyformán határozzák meg a faktorszámot Európában és Amerikában - a magas faktorszámú fényvédők általában "amerikai mércével" kifejezettek, európai meghatározás szerint ennek 2/3-ával számolhatunk.

Néhány jótanács a napozáshoz:

A fényvédőt a napozás megkezdése előtt kb. fél órával kenjük fel bőrünkre. Délben, 10 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk napon, ilyenkor inkább árnyékban pihenjünk. A fényvédők egy része nem vízálló, ezeket fürdés után ismét fel kell kenni a bőrre. Különösen oda kell figyelni a kisgyermekekre, mert érzékeny bőrüket hamarabb károsítja a nap.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: