Napozzunk okosan!

Míg évszázadokkal ezelőtt a hamvas fehér bőr számított divatosnak, addig napjainkban a napbarnított, "szoláriumos" bőrszín hódít. Hogy milyen maradandó jelei lehetnek a túlzásba vitt napozásnak, arról Dr. Szemerey Balázs István plasztikai sebész mesél.

Nyakunkon a nyár - igaz, nem a megszokott módon. Esőzések árnyékolják be az év legnaposabb évszakát, így talán még inkább vágyunk arra, hogy a bőrünket megmelengesse a Nap.

Mivel a napsugarak jelentős szerepet játszanak a csontképződésben és a lelki egyensúly megtartásában, elmondható, hogy alapvetően egészségvédő hatása van egy kora délelőtti vagy késő délutáni napfürdőnek. Ám a napozásra is igaz a mondás, miszerint "jóból is megárt a sok", így akár komoly egészségügyi és esztétikai következménye lehet annak, ha nem figyelünk kellőképpen bőrünk védelmére.

Hogy milyen károsodások érhetik bőrünket az óvatlan napozás következtében, hogyan tudjuk regenerálni bőrünket, és milyen esetekben érdemes plasztikai sebész segítségét kérni, arról Dr. Szemerey Balázs István, a Plasztikai Sebész Társaság Esztétikai Szekciójának elnöke adott tájékoztatást.

Milyen jelei, következményei lehetnek a napégésnek?

"Különbözőek vagyunk, így bőrünk is többféleképpen reagálhat a napozásra. Az egyszerű bőrpírtól a súlyos, akár másodfokú égésig, minden fokozat előfordulhat. De reagálhat a bőr foltok megjelenésével, szeplőkkel, később kialakulhatnak anyajegyek és a bőrrák különböző fajtái is. És a túlzásba vitt napozás sajnos a bőr öregedését is felgyorsítja."

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

"Enyhébb égési sérülések esetében az első és legfontosabb, hogy gondoskodjuk bőrünk hűsítéséről, amilyen gyorsan csak lehet, és használjunk égés elleni krémeket. Így elkerülhetjük, hogy bőrünk örök emlékként tárolja egy-egy mértéktelen napozás élményét.

Elsősorban azonban ne a regenerációra figyeljünk, hanem a megelőzésre. Süttessük a hasunkat tavasszal és ősszel, nyáron pedig húzódjunk az árnyékba. Ha pedig nyáron sem tudunk ellenállni a hívogató napsugaraknak, akkor igyekezzünk a reggeli, a kora délelőtti vagy a késődélutáni órákban a napon tartózkodni" - mondta Dr. Szemerey Balázs István.

Gyakori esztétikai hibának számítanak a bőr felületén megjelenő barna foltok. Ezek általában genetikai eredetűek, azonban a gyakori napozás vagy szolárium használata is előidézheti. A napozás kerülésével lassíthatjuk a megjelenésüket. Legyünk körültekintőek, ha testünk bármelyik anyajegyén változást észlelünk, esetleg nem gyógyuló sérült, gyulladt bőrfelülettel találkozunk! Lehetséges, hogy melanomával van dolgunk, ami a sokat napoztatott, főként fehér bőrűeken jelentkező daganat.

Mit tehetünk a bőrön jelentkező elváltozásokkal?

"Plasztikai sebész segítségét akkor érdemes kérni, ha anyajegyek vagy bőrdaganatra utaló elváltozások jelennek meg bőrünkön. Az anyajegyeket akkor kell eltávolítani, ha az valamilyen változáson megy keresztül, megnő, színe megváltozik, viszketni kezd, felülete megváltozik, illetve ha rossz helyen van, és folyamatos irritációnak van kitéve" - mondta Dr. Szemerey.

Ha szeretné a nyarat sérülések nélkül eltölteni, ajánljuk, böngésszen az , ahol hasznos tanácsokra lelhet a biztonságos nyaralás előkészítéséhez vagy akár a rovarcsípések kezeléséhez is.

Forrás: Mediburg Klinika

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés