Így hozzuk csúcsformába a dekoltázst!

A szép dekoltázzsal szavak nélkül is hódíthatunk. Ha megfelelően ápoljuk, feszes és fiatalos marad.

Sokan a reggeli és esti bőrápolást az áll vonalánál befejezettnek tekintik, pedig a nyak és a dekoltázs bőre ugyanúgy ki van téve az időjárás viszontagságainak, mint az arc - ráadásul érzékenyebben is reagál rá, hiszen ezen a területen viszonylag kevés faggyúmirigy és zsírszövet található. A terület öregedését, a dekoltázs és a mell megereszkedését alkati tényezők is befolyásolják - teszi hozzá Dr. Falus György plasztikai sebész.

A vékony bőrű, hízásra nem hajlamos nőknél hamarabb tartásukat veszíthetik a keblek, mint erős bőrrel és kötőszövetekkel rendelkező társaiknak, különösen, ha ez utóbbiakat nem áldotta meg a természet túlságosan nagy kebelmérettel. A feszesség elvesztésében ugyanis a mell mérete, súlya is szerepet játszik. Vagyis a nyak, a dekoltázs és a mell területét nemhogy nem szabad elhanyagolni, hanem egyenesen kitüntetett figyelemre és gondos ápolásra van szüksége. De mit tehetünk, hogy sokáig megőrizze a szépségét?

Mi az, ami árt?

Melltartó-ügy A melltartóviselés egészségügyi hatásaival kapcsolatban sok az ellentmondás, így azt sem lehet egyértelműen eldönteni, hogy éjjel káros-e vagy kifejezetten előnyös. Kell-e éjszakára melltartót húzni? Legelőször is lássuk, milyen veszélyek fenyegetik ezt a területet: a mell kötőszöveteit igénybe veszi az állandó hízás és fogyás, vagyis az úgynevezett jojó-effektus. Nem hagyja érintetlenül a területet a várandósság és a szoptatás időszaka sem, de az öregedési folyamatok, a változókor is rányomja bélyegét erre a testtájra. Dr. Falus György szerint különösen ártalmas bőrünk és kötőszöveteink számára a dohányzás, a füstös környezetben való tartózkodás, valamint a túlzásba vitt napozás is. Az odafigyelés azért is indokolt, mert ha a kebel bőre és kötőszövetei egyszer megnyúlnak, nincs az a torna és csodatevő praktika, ami helyreállítja a károkat: ilyenkor már csak a plasztikai sebész segíthet.

Válasszunk tökéletes melltartót!

A lehetséges megelőző megoldások sorát kezdjük mindjárt a helyes melltartó kiválasztásával! Plasztikai sebész szakértőnk szerint ugyanis ez nem elsősorban divatcikk, hanem a szép dekoltázs letéteményese. De hogyan találhatjuk meg az ideális melltartót? Először is ellenőrizzük a méretünket: ezt jó esetben amúgy is évente el kellene végezni, hiszen mellünk mérete (például fogyás, hízás, várandósság, szoptatás, változókor miatt) módosulhat.

Először a mellkas körfogatát mérjük le, közvetlenül a mell alatt. Ezzel kaphatjuk meg a melltartó méretében található számot. A kerekítés szabályai érvényesek, ha pl. 72 centimétert mérünk, akkor 70-es a méretünk, ha 78-at, akkor 80-as, és így tovább. Ezután mérjük meg a mellbőségünket a mellcsúcsnál, úgy, hogy a mérőszalag ne legyen se túl szoros, se túl laza. A két szám különbsége adja a kosárméretet: 13 centiméteres eltérésnél A-kosárról, 15-nél B-ről, 17-nél C-ről, 19-nél D-ről, 21-nél E kosárról, 23-nál F-ről, 25 centiméternél pedig G kosárról beszélünk.

Persze ezzel korántsem ússzuk meg, hogy melltartók tömegével vonuljunk a próbafülkébe: egyes cégek gyártmányai között ugyanis komoly méretdifferenciák lehetnek. A fazon sem mellékes, hiszen minden mellformának másféle felel meg. Az ideális darab viselete szinte észrevétlen, sehol nem szorít, nem akadályoz a mozgásban, és sem oldalt, sem felül nem "buggyan ki" belőle a mellünk. Fontos, hogy a melltartó ne hagyjon szorításnyomot a bőrön, és mindig vízszintesen ölelje körbe a testünket, ne csússzon fel sehol. A merevítő pontosan a keblek vonala alatt legyen.

Sportoláskor különösen fontos a megfelelő alátámasztás. Ilyenkor ne a megszokott, csipkés-merevítős darabot válasszuk, hordjunk speciális sportmelltartót. A várandósoknak és a szoptató kismamáknak is nagyon fontos a jól tartó, lehetőleg merevítő nélküli melltartó viselése.

"Az éjszakai melltartóviselés kérdésében nincs egyértelmű álláspont" - fogalmaz dr. Falus György. - "Elsősorban a mell méretétől, illetve az illető hölgy ízlésétől függ, érdemes-e vele megpróbálkozni. Alvás közben ugyanis a mell súlya nem húzza annyira a bőrt és a kötőszöveteket, mint napközben, ezért inkább a kényelemérzet a döntő: aki így jobban érzi magát, viseljen bátran ilyenkor is merevítő nélküli melltartót, akit viszont feszélyez, ugyanilyen bátorsággal mellőzheti azt".

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció