Fehér pelyhek a galléron

A korpásodás, azaz a bőr felszíni rétegének hámlásával, vagyis a bőrsejtek fokozott termelődésével, gyors elhalásával járó gyulladásos folyamat több bőrbetegségnek is lehet a tünete.

Gyakori tünet

A gabonafélék héjából, őrléskor keletkező malomipari melléktermékről kapta a nevét a sokak által jól ismert, kellemetlen jelenség, a hajkorpa. A fejbőrről folyamatosan válnak le az elhalt hámsejtek, de ha ezek szabad szemmel is jól érzékelhető módon, nagy tömegben, pikkelyszerű darabkákban jelennek meg a hajszálak tövénél illetve a ruházatra hullva, akkor az már valamilyen rendellenességre utal. A közönséges korpásodás oka leggyakrabban a bőr mikroflórájának megváltozása, a Pitysporum ovale nevű sarjadzó gomba túlzott elszaporodása. A gomba által irritált bőr hámsejtjei ugyanis szaporább osztódásba kezdenek, a sejtcsere felgyorsul, így az elhalt hámsejtek nagyobb tömegben, már szemmel is jól látható módon távoznak a hajas fejbőrről. Az enyhe, főleg a haj választékainál látható korpásodástól a fejbőr komolyabb tüneteket produkáló seborrheás ekcémájáig vagy dermatitiszéig lényegében ugyanannak a problémának a különböző fokozatairól van szó. Maga a korpásodás, különösen a férfiak esetében igen gyakori, egyes források szerint a felnőtt lakosság 60-80 százaléka legalább egyszer életében megtapasztalja.

Száraz vagy zsíros

Az összefoglaló néven pitiriázisnak is nevezett korpásodás alapvetően kétféle lehet. A kezelés szempontjából fontos, melyik fajtával van dolgunk. Az egyik típus esetében száraz, fehér színű, porszerű, illetve kisebb lemezkékből áll. Puha szőrű, sűrű kefével a hajról fésüléssel könnyen eltávolítható. A másik típus sárgás színű, zsíros tapintatú, a fejbőrhöz tapadó, nagyobb lemezek formájában jelentkezik. A zsíros korpa eltömi a pórusokat, rontja a bőr szellőzését, megbetegítheti a hajhagymákat, lassítja a haj növekedését is, kezeletlenül hagyva hajhulláshoz vezet. Ezért fontos a korparéteg mielőbbi eltávolítása, a zsírosodás megszüntetése.

Más betegséghez is kapcsolódhat

A korpa más bőrbetegség tüneteként is jelentkezhet: ilyen pl. a pikkelysömör, a seborrhoea, ekcéma, dermatitis, mely sokkal fokozottabb tüneteket produkál. A pikkelysömör esetében az új bőrsejtek keletkezése felgyorsul, akár tízszer annyi új hámsejt alakul ki, mint egészséges bőr esetében. Piros, hámló foltok képében jelenik meg az elváltozás, amely erőteljes viszketéssel jár együtt. A pikkelysömör meglehetősen gyakori rendellenesség. A szakorvosok az okai között a stresszt, a hormonális változásokat illetve fertőzést is megemlítik. Hasonló tünetekkel jelenik meg a stresszel összefüggésbe hozható neurodermatitisz is. Ezeknek az elváltozásoknak a diagnosztizálása illetve kezelése szakorvos feladata.

Seborrheás dermatitiszről, azaz bőrgyulladásról akkor beszélünk, amikor a bőr nemcsak hámlik, korpásodik, de gyulladásos tüneteket is mutat: kipirosodik és viszket. Az irritált bőr faggyúmirigyei fokozott termelésbe kezdenek. Ez a panasz a felnőttek 1-3 százalékát érinti, a fiatalembereknél némileg gyakoribb, akár 5 százalék is lehet. A seborrheás dermatitisz, bár elsősorban a hajas fejbőrre jellemző megbetegedés, de megjelenhet az arcon vagy a test más részein is. Súlyosabb esetben a bőr gyulladt, fokozottan zsíros-faggyús felszínű lesz, esetleg nedvezik, mindig számolni kell a bakteriális felülfertőződés lehetőségével is.

A korpásodással rokon jelenség az újszülöttek fejbőrén gyakorta előforduló seborrheás állapot, a koszmó. A koszmó vastag, sárgás, pikkelyes bőr a csecsemő fejbőrén. Ártalmatlan, de mielőbb el kell távolítani, hogy a csecsemő fejbőre meg ne fertőződjék. Legkíméletesebben úgy lehet megszüntetni, hogy finom olajjal bekenjük, gyöngéden masszírozzuk a baba fejbőrét, majd egy éjszakán át rajta hagyjuk az olajat. Másnap ki lehet óvatosan fésülni, kefélni a baba hajából.

Szintén fokozott hámlással is járhat a kontakt dermatitisz, amely a bőr reakciója valamilyen irritáló anyagra, amellyel kapcsolatba kerül. Hámló, viszkető, esetleg hólyagos kiütés formájában jelenik meg. A hajas fejbőr irritációját kiválthatja valamely hajfestékben, dauervízben, más hajápoló kozmetikumokban lévő vegyi anyag is. Ilyenkor a legfontosabb ennek az anyagnak az azonosítása, hogy a további használatát elkerülhessük. Ha sikerül megtalálni, akkor a használatának megszüntetése után maga a bőrelváltozás néhány napon belül megszűnik. Ha mégsem, akkor szakorvoshoz kell fordulni ezzel a jelenséggel is.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső