Bőrkorok

Bőrünk állandó ápolást, az idő múlásával pedig egyre több kényeztetést igényel, bár sokan az első szarkalábak megjelenéséig nem tartják indokoltnak a rendszeres arckezelést. Mégis jó lenne, ha már tinédzserkorban megszokottá válna a napi bőrápolás.

A bőr szerkezete, környezeti hatásokra adott válaszreakciója az életkor előrehaladtával változik. Más a csecsemő bőre, más a tinédzseré, a felnőtté és megint más az idős emberé. Bőrünk állandó ápolást, az idő múlásával pedig egyre több kényeztetést igényel, bár sokan az első szarkalábak megjelenéséig nem tartják indokoltnak a rendszeres arckezelést. Mégis jó lenne, ha már tinédzserkorban megszokottá válna a napi bőrápolás.

Serdülőkorban a leggyakoribb probléma a szeboreás, zsíros bőr megfelelő ápolása. A szeborea öröklött alkati tulajdonság, amelyet a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az emésztési zavarok, a nem megfelelő kozmetikumok használata csak fokozhat. Jellemzője, hogy a bőr zsírosan fénylik, fakó színű, az arcon sok szürkésfekete mitesszer látható. A fokozott faggyútermelés gátolja a bőrlégzést, serkenti az elszarusodást, elzárja a szőrtüszők kivezető nyílását.

A szeboreás bőr megfelelő ápolásához elengedhetetlen a rendszeres kozmetikai kezelés, súlyosabb esetekben bőrgyógyászhoz kell fordulni, ám mindezek mellett az otthoni bőrápolást se hanyagoljuk el. Az arcbőrt borító zsírréteget arctejjel vagy arcvízzel távolíthatjuk el. A porpúder a zsíros bőr számára hasznos, mivel enyhén szárít, a púdert azonban csak tiszta bőrre vigyük fel. Este arctejjel vagy mosakodókrémmel tisztítsuk meg a bőrt, éjszakára pedig B-vitamint tartalmazó, zsíros bőrre készült krémet használjunk.

A rendszeres bőrápolást célszerű minél előbb - már serdülőkorban - elkezdeni még annak is, akinek nincsen különösebb problémája a bőrével. Bár tizenöt-húszévesen még rugalmasak a szövetek, az arcbőr üde, hamvas, huszonöt év körül a bőr veszít rugalmasságából, a faggyútermelés csökken, a bőr szárazabbá, fénytelenebbé válhat. Ebben az életkorban elég, ha hetente egyszer leradírozzuk a bőrt és a bőrtípusnak megfelelő arctisztítót, nappali és éjszakai krémet használunk.

Harmincéves kortól még szárazabbá válhat a bőr, megjelennek az első apró ráncok, ezért a megszokott nappali és éjszakai krémek mellett idejében el kell kezdeni a szemránckrém használatát, ugyanis legkorábban a szemkörnyéki bőr és a nyak bőre öregszik. Ne csak az arcbőrt ápoljuk, hanem a nyakra és a dekoltázsra is gondoljunk.

Negyvenen túl a bőr elasztin és kollagéntartalma csökken - ezek az anyagok a rugalmasságért és a hidratálásért felelősek -, ekkor már érdemes naponta kétszer, reggel és este szemránckrémet használni, valamint öregedést gátló magas víztartalmú, hidratálókrémekkel táplálni a bőrt.

Ötvenéves kortól a bőr vékonyodni kezd, egyre mélyebb ráncok jelennek meg. Hatvanon túl számos elváltozás látható a bőrön, ezek az elváltozások azonban természetesnek tekinthetők, hiszen összefüggenek a bőr struktúrájának átalakulásával. Az életkor előrehaladtával létrejön az időskori bőrsorvadás, amely a bőr sejtjeinek, mirigyeinek csökkent működése miatt alakul ki. A bőr elvékonyodik, a sejtek víztartalma nagymértékben csökken, a faggyúmirigy elégtelen működése miatt a bőr szárazzá válik, gyakran hámlik is. Gyakoriak még az arcon, kézen megjelenő barna pigmentfoltok.

Az időskori bőrsorvadás legkorábban a száraz bőrű, legkésőbb a zsíros bőrű embereken jelenik meg. A rendszeres kozmetikai és otthoni ápolás (masszázs, pakolások, maszkok) késleltethetik a bőr idő előtti öregedését, javíthatnak az arcbőr rugalmasságán. Az időskori bőrelváltozások kialakulásának időpontja egyénenként változó: függ az életmódtól, táplálkozástól, bőrápolási szokásainktól és attól, hogy milyen munkát végeztünk, hiszen a szabadban végzett munka során a bőr ki van téve az időjárás viszontagságainak, az erős napsütésnek, ezért az öregedési folyamat jóval korábban kezdődik.

Bár csodaszerek nincsenek, az idő múlásának nyomait nem tudjuk teljesen eltüntetni, a megfelelő kozmetikumokkal, rendszeres kezelésekkel azonban késleltethetjük az öregedési folyamatokat. X.évf./3.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció