Az anyajegyet így távolíthatjuk el

Esztétikai és orvosi okokból is szükséges lehet eltávolítani egy anyajegyet. Hogyan zajlik egy ilyen műtét, mennyire veszélyes, és kell-e tartani a hegesedéstől? Bőrgyógyásszal beszélgettünk!

Anyajegy gyakorlatilag minden ember bőrén van, de nem ugyanolyan arányban: egyesek testét szinte beborítják a sötét pöttyök, míg másokon elvétve fedezhető fel néhány. Számukat és szerkezetüket genetikai örökségünk, és a környezeti hatások is befolyásolják, bizonyos életszakaszban (jellemzően a serdülőkorban, illetve nőknél terhesség ideje alatt) pedig több új is megjelenhet rajtunk. Bár a többségük veszélytelen, bizonyos anyajegyek rosszindulatúvá fejlődhetnek, és bőrrák alakulhat ki belőlük. Szűrővizsgálaton a bőrgyógyász még időben felfedezheti ezeket az elváltozásokat, amelyeket minél rövidebb idő alatt el kell távolítani a testről. Dr. Horváth Béla, bőrgyógyász szakorvos, a MelanomaMobil alapító orvosa beszélt az anyajegyek eltávolításának lehetőségeiről.

Anyajegy vagy melanóma? Ez a különbség Anyajegyekkel mindnyájan rendelkezünk, többségük pedig teljesen ártalmatlan bőrjelenség. Az óvatosság azonban nem árt: érdemes rendszeresen, legalább évente megvizsgáltatni őket. Kattintson!

Hogyan távolítsuk el az anyajegyet a bőrről?

Azanyajegyeltávolításának a legbiztonságosabb módja a sebészi kimetszés, melynek során a bőrgyógyász egy keskeny, ép szegély meghagyásával vágja ki a veszélyesnek vélt anyajegyet, majd a hámhiányt összevarrja. A módszer előnye, hogy az anyajegyet teljes egészében el tudják távolítani a bőr felső két rétegéből (hám és irha), és ilyenkor minden esetben készül szövettani vizsgálat is, amellyel megállapítható, hogy valóban rosszindulatú daganatot metszettek-e ki.

A veszélyesnek ítélt anyajegyet mielőbb el kell távolítani
A veszélyesnek ítélt anyajegyet mielőbb el kell távolítani

Létezik még emellett fagyasztásos, lézeres, illetve kiégetéses (diatermia) módszer is - magyarázta Dr. Horváth Béla bőrgyógyász. A fagyasztás során folyékony nitrogénnel -193 fokosra hűtik a növedéket, a sejtekben emiatt jégkristályok alakulnak ki, és elpusztulnak. A lézer fókuszált fénysugárral, a diatermia pedig elektromos kisülésekkel égeti el a problémás részt. A fagyasztásos anyajegy eltávolítás azonban ellehetetleníti a szövettani mintavételezést, így sem az orvos, sem pedig a páciens nem tudhatja meg, hogy daganat volt-e a kimetszett rész. Lézeres és kiégetéses módszer esetén csak a kezelés előtt vehet mintát az orvos.

Hogyha nincs mintavételezés, és a daganatot nem sikerül diagnosztizálni, az a megfelelő kezelést is késlelteti, a betegség pedig helyben, vagy áttét formájában akárhol megjelenhet a későbbiekben. Amennyiben viszont mégis készült szövettan, és kiderül, hogy a kérdéses rész valóban melanoma volt, azonnali sebészi kimetszést, majd újabb szövettani vizsgálatot végeznek.

A beavatkozás utáni hegesedés mértéke sem elhanyagolható tényező. A fagyasztás, a lézer és a kiégetés felszínes kezelés esetén (vírusos szemölcs, vagy éranyajegy) kiváló, hagyományos anyajegy eltávolításkor - mivel a beavatkozás a mélyebben lévő szöveteket is érinti - viszont minden esetben nyoma marad. A heg ez esetben az eredeti anyajegynél kicsit nagyobb, kerek alakú. Sebészi eltávolítás esetén - optimális esetben - csak egy hajszálvékony heg marad. Persze ez függ az orvos gyakorlottságától, a varrási technikától, illetve az anyajegy helyétől is.

A fagyasztás, a diatermia és a lézer kiváló lehet vírusos vagy időskori felszínes bőrelváltozások, kinövések kezelésére. Anyajegyek és bőrdaganatok eltávolítására azonban a sebészi kimetszés a leghatásosabb, ezzel a módszerrel ugyanis az esetleges melanoma is könnyebben felismerhető.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)