A legújabb anti-aging kezelések

Jaksa Petra

Számtalan módszer áll rendelkezésünkre, ha külsőnk fiatalításáról van szó. Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista közreműködésével segítünk eligazodni a leghatékonyabb anti-aging szolgáltatások között.

"Ma már fogorvoshoz sem csak azért megyünk, hogy betömjék a fogunkat. Az elmúlt évtizedekben az esztétika is kiemelten fontos szerepet kapott. Szeretnénk jól kinézni, hiszen a szépséget a sikerrel azonosítjuk" - mondja dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista. "Itthon azonban a média még mindig inkább a kirívó, szörnyű példákat veszi elő, ha esztétikai orvoslásról van szó, pedig több millióból mindössze egy-két ilyen 'elrontott' eset van. Így, nem meglepő módon a magyarok többsége fél az ilyen beavatkozásoktól. Pedig mindössze annyi a titok, hogy jó szakembert kell választani. Ugyanis ha valaki jó munkát végez, akkor az nem látszik" - magyarázza.

Dr. Széchényi Kornél elmesélte, hogy amikor valaki bejelentkezik hozzájuk, igyekeznek személyre szabottan kezelni minden egyes pácienst. Amellett, hogy igényeihez mérten kiválasztják a megfelelő kezelést (vagy kezeléseket), fontosnak tartják, hogy életmódbeli tanácsokkal is ellássák a vendéget.

A magyarok többsége fél az ilyen beavatkozásoktól
A magyarok többsége fél az ilyen beavatkozásoktól

"A dohányzás, a szmog, az UV-sugárzás, a stressz, a táplálkozás és a bőrápolási rutin együttesen határozza meg, hogy az illetőnek milyen állapotban van a bőre, ezért ezekről feltétlenül említést kell tennünk. A túlzott cukorfogyasztás például bizonyítottan fokozza a ráncképződést, akárcsak a stressz. Utóbbi hatására a kromoszómát alkotó DNS-szál végén található védőréteg, azaz a telomerek hossza egyre csökken. Ha elfogy, akkor az adott sejt elhal. A sejtek pusztulása pedig a szövetek, a szervek, végül pedig az egész szervezet halálát eredményezi. Kutatók rájöttek, hogy rendszeres testmozgással és stresszcsökkentő módszerekkel visszafordítható ez a folyamat, vagyis lassítható az öregedés."

Az egészséges életmód fenntartása mellett azonban érdemes kihasználni a rengetegféle, bámulatos hatású anti-aging kezelést is, amely manapság egyre szélesebb körben elérhető. A szakértő segítségével összegyűjtöttük ezek közül a legfigyelemreméltóbbakat.

A legnépszerűbb (és leginkább félreértelmezett): botox

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 3-as 
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 4-es
 • Kinek ajánlott: elsősorban a 35-45 éves korosztálynak

Senkinek sem kell magyarázni, hogy mi a botox, mégis sokan nincsenek tisztában a kezelés lényegével. A ránctalanító eljárás révén egy botulinum toxin nevű fehérjét juttatnak injekcióval a bőr alá. Fontos tudni, hogy ez az izommozgás által létrehozott ráncokat szünteti meg, tehát például a homlokon lévő vízszintes barázdákat vagy a szem körüli szarkalábakat. Indokolatlanfélelemvele kapcsolatban, hogy hatására kifejezéstelen "lárvaarca" lesz az embernek - ez kizárólag akkor fordulhat elő, ha túl gyakran nagy mennyiségű anyagot fecskendeznek a nem megfelelő területekre. A körülbelül 20-30 perces kezelés hatása nagyjából 3-4 hónapig tart, ennyi időre képes ugyanis a kezelt izmok összehúzódását blokkolni. Közvetlenül a beavatkozás után bőrpír, néhány nap múlva véraláfutás, duzzanat előfordulhat. Végleges hatását általában 10 nap után fejti ki. Ma ismert mellékhatása nincsen, és legkésőbb fél év alatt teljesen kiürül a szervezetből.

Így szabadulhatunk meg a tokától

Arca szépségére minden nő nagy figyelmet fordít, a nyak bőréről azonban sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig egy igen érzékeny bőrfelületről van szó. A nyaki ráncok és a toka eltüntetésére a műtéten túl is számos kezelési mód ismert. Részletekért kattintson!

A legmélyebbre ható: UTIMS HIFU - Arclifting mikrofokuszált ultrahanggal

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 1-es
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 4-es
 • Kinek ajánlott: azoknak, akik fájdalommentesen, sebészeti beavatkozás nélkül szeretnének éveket fiatalodni.

A HIFU (High Intensity Focused Ultrasonic) intenzíven fókuszált ultrahang a kezelt területen a bőr és az izomzat közötti mély kötőszöveti rétegig hatol, és itt fejti ki kollagéntermelődést serkentő hatását. Az ultrahang hőenergiája gyakorlatilag sebgyógyító folyamatokat indít be anélkül, hogy a felszíni hám sérülne. Ezáltal a bőr szövetei egészségesebbé, feszesebbé, tömörebbé válnak, és körülbelül 2-3 hónap múlva bekövetkezik a várva várt liftinghatás. A kezelési némi fájdalommal járhat, de a legtöbben inkább csak szurkáló, meleg érzetről számolnak be. Az eljárást követő bőrpír és duzzanat minimális, de előfordulhat. Sokszor már egyetlen alkalom is elég a kívánt hatás eléréséhez, de egyéni igények szerint ismétlésre is szükség lehet. A HIFU az egyik leghatékonyabb műtét nélküli eljárás a bőr feszesítésére, a toka eltüntetésére, sőt akár a fenék emelésére és a testen éktelenkedő zsírpárnák csökkentésére is. Fontos azonban megjegyezni, hogy az átlagnál jóval olcsóbb kezelések (például kozmetikai szalonokban) veszélyeket is rejthetnek, a helyes kivitelezéshez ugyanis komoly anatómiai ismeretek szükségesek. Erre tehát érdemes odafigyelni, mielőtt bárkire rábíznánk magunkat.

A leginnovatívabb: Thread Lifting - Bioszálas kontúrozás

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 4-es
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 5-ös
 • Kinek ajánlott: azoknak a 30 év feletti nőknek és férfiaknak, akik tartós és természetes hatású eredményt szeretnének, és nem ódzkodnak a tűtől.

A kezelés során a bőr meghatározott rétegébe hajszálvékony, bőrbarát sebészi szálakat szúrnak, melyek egy idő után felszívódnak. A körülbelül 40-50 darab szál helyén regenerációs folyamat indul be, amely stimulálja a kollagéntermelődést, felgyorsítja a helyi mikrokeringést, így a kezelés után 2-3 hónappal akár éveket is letagadhatunk korunkból. A gyógyulási idő nagyon rövid, hatását pedig ideális esetben 2 évig is élvezhetjük. Ennek egy továbbfejlesztett változata a Silhouette Soft Arc Lift, melyben a felhasznált szálakon két irányban elhelyezkedő, felszívódó, kúp alakú testecskék vannak. A 30 perces kezelést követően ez esetben az arc megemelkedése azonnal látható, a hatás mégis nagyon természetes és akár 12-18 hónapon keresztül is megmarad. A beavatkozás után duzzanat, bevérzés kialakulhat, ezek azonban pár nap alatt eltűnnek.

A legkomplexebb: Elektroporáció - Tű nélküli mezoterápia

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 0
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 2-es
 • Kinek ajánlott: mindenkinek, aki kíméletes úton, fájdalommentesen szeretne fiatalodni, és ráadásként maradandó hegeitől és hiperpigmentációjától is megszabadulna.

Az elektroporációt az iontoforézis forradalmasításaként is szokták emlegetni, amely igen hatékony módszer a hatóanyagok precízen célzott mélyre juttatására. Az elektromos hullámok megváltoztatják a sejtek polaritását és fizikailag is átrendeződnek, így megnyílnak a protein- és aquagéncsatornák, melyeken keresztül könnyedén bejuttatható a szakember által összeállított "hatóanyagkoktél" a bőrbe. A mezoterápia ugyanerre képes, csak éppen többszörös mikroinjekciózással, némi fájdalom és kellemetlenség árán. Amennyiben tartunk a tűtől és a véraláfutásoktól, az elektroporációt bátran kipróbálhatjuk. Az arc, a nyak és a dekoltázs feszesítése mellett ráadásul bevethető hegek, striák kezelésére, hiperpigmentáció és a narancsbőr tüneteinek enyhítésére is. Szívritmus-szabályozóval rendelkezőknél, kismamáknál, műtétet követően,epilepsziavagy fennálló bőrgyulladás, -fertőzés (pl. ekcéma, herpesz, aktív pattanás) esetén azonban nem alkalmazható.

A legújabb: Goisis Microfat - Feltöltés saját zsírral

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 5-ös
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 5-ös
 • Kinek ajánlott: azoknak, akik az innováció megszállottjai, és úgy szeretnének ráncmentes, üde bőrt, hogy senki még csak ne is feltételezze, hogy szépészeti beavatkozáson estek át.

Ahogy öregszünk, a kollagén mellett a zsírszövet mennyisége is csökken, az arc megereszkedését pedig a gravitáció csak tovább fokozza. Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására született meg a manapság egyre népszerűbb eljárás, melynek során a páciens saját, őssejtekben gazdag zsírsejtjeit fecskendezik vissza a petyhüdt területekre. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, a minimális (50-100 ml) zsírt pedig a has tájékáról szívják le, melyet megtisztítanak és átültetésre alkalmas formába hoznak. Az így keletkezett természetes töltőanyagot a kezelendő területbe fecskendezik, ahol végül masszázzsal eloszlatják. A dolog érdekessége, hogy a zsír nem csak volument pótol, hanem beindít egy regenerációs, biostiumlációs folyamatot, melynek révén új kollagén- és elasztinrostok képződnek. A hatás tehát hosszú távra szól. Ráadásul, mivel idegen anyagot nem használnak az eljárás során, nem kell tartani allergiás reakciótól - a látványos eredmény azonban magáért beszél.

A leggyorsabban ható: O2 Lift Luxus arckezelés

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 0
 • Hatás időtartama: 5-ös skálán 3-as
 • Kinek ajánlott: mindenkinek, aki igazi relaxáló spa-élményre vágyik, és természetes úton azonnal látványos, ragyogó bőrt szeretne (pl. egy fontos esemény előtt).

Ha félünk a komolyabb beavatkozásoktól, de szeretnénk megújítani a bőrünket és megelőzni a további ráncok kialakulását, akkor ezt az ötlépéses prémium arckezelést nekünk találták ki. Először egy sav- és szulfátmentes O2 Lift Gel to Milk Cleanser lemosóval megtisztítják a bőrünket a sminktől és a szennyeződésektől. Majd következik a Lifting Peeling gyümölcsenzimes hámlasztás, amely kíméletes, ám igen hatékony módon távolítja el az elhalt hámsejteket és simítja, feszesíti a bőrt. Ezt követi a kezelés legspeciálisabb lépése, az Oxygenating Facial Masque, amely egy buborékoló oxigenizáló pakolás az azonnali ragyogásfokozásért. Végül egy őssejtekben, antioxidánsokban és növényi hatóanyagokban gazdag szérummal masszírozzák át a bőrünket, amely maximális védelmet nyújt az újabb ráncok kialakulása ellen. A kezelés zárásaként pedig természetesen nem maradhat el a színezett fényvédő alkalmazása, a kezelt bőrfelület ugyanis fokozottan fényérzékeny.


A legextrémebb: PRP Drakula Terápia - Arcfiatalítás sajátvér-kezeléssel

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 3-as
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 5-ös
 • Kinek ajánljuk: A tű- és vérfóbiásokon kívül mindenkinek, aki a természetes hatású, kockázatmentes anti-aging eljárásokat preferálja.

A Platelet Rich Plasma (PRP) eljárás, melyet "Drakula-terápia" vagy "vámpírterápia" néven is emlegetnek, néhány éve már Magyarországon is elérhető. A kutatók arra az elvre alapozták a kezelés hatékonyságát, miszerint sérüléskor a vérben lévő vérlemezkékből felszabaduló anyagok beindítják a sejtosztódást, fokozzák a kollagén és az elasztin termelődését, valamint az új kötő- és hámszövet képződését. Ezért a PRP-eljárás során két speciális anyagot tartalmazó kémcsőbe 30 ml vért vesznek le a pácienstől, majd különválasztják a plazmát a vörösvértestektől. Mivel a plazma magas koncentrációban tartalmazza a sejtek osztódását és a kollagén termelődését fokozó fehérjéket, apró tűszúrásokkal (általában mezoterápiás pisztollyal vagy mezorollerrel) egyenletesen bejuttatják a bőr felszíne alá. Ennek következtében egy sebgyógyuláshoz hasonló folyamat zajlik le, melynek eredményeképpen a ráncok kisimulnak és a bőr látványosan megfiatalodik.

A cikk a Nők Lapja Egészség különszámában jelent meg.

A cikk a Nők Lapja Egészség különszámában jelent meg.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +30 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütésre van kilátás, de közben elkezdődik a gomolyfelhő-képződés is.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag