6 kérdés a végleges epilálásról

A szőrtelenítő trükkökből ismerünk jó néhányat, ám ezek a módszerek a modern "szőrszálhasogatások" mellett ósdi szépítő praktikáknak tűnnek már csak azért is, mert hatásuk nem végleges. Nem úgy, mint a lézeres és a villanófényes kezeléseké.

Eddig gyantával, epilátorral, csipesszel, szőrtelenítő krémmel, borotvával próbáltunk megszabadulni szőrszálainktól, ám e szépítő módszerek többsége nem éppen a legkíméletesebb, arról nem is beszélve, hogy az érzékenyebb bőrűek szőrtüszői állandóan begyulladtak egy-egy kezelés után. A szőrtelenítő krém és a borotválás egy időre ugyan eltünteti, viszont meg is erősíti a szőröket. A szálakat "tövestül kitépő" technikák pedig fájdalmasak, kellemetlenek, irritálják a bőrt és csupán néhány hétig, maximum egy hónapig élvezhetjük a sima lábakat. Ezzel szemben a lézeres és a fényterápiás szőrtelenítő módszerek nemcsak kevesebb fájdalommal járnak, mint például a gyantázás, de a hatásuk is tartós.

Hogyan működik az eljárás?

A lézeres és villanófényes eljárás ugyanazon az elven működik: a szőr elnyeli a nagy energiájú fényt, ezt hővé alakítja és leviszi egészen a szőrtüsző aljáig (itt találhatóak a szőrt képző sejtek), ahol leállítja a szőrnövekedést. A kezelések alkalmával csupán a növekedési központ áll le, a szőrtüsző maga nem sérül meg.

Mi a különbség a lézeres és a villanófényes módszer között?

Ha lézerrel végzik a kezelést, a kibocsátott lézerfény külön-külön eltalálja a szőrszálakat. A szkennerrel, vagy más néven felületkövetővel ellátott lézerek egy villanással viszonylag nagy, 4x4 cm-es területet tudnak kezelni, így egy-egy rész kezelése rövid időt vesz igénybe.

Beszéljük meg!

Ossza meg gondolatait a szőrtelenítésről a HáziPatika.com fórumán!

Az IPL (villanófényes) készülék egyszerre körülbelül egy gyufásdoboznyi területet villant meg, egy időben éri a szőrtüszőket a fényenergia, a páciens többször érzi a csipkedő érzést, ezért általában kellemetlenebb, mint a lézerrel végzett kezelés.

Egyes lézercentrumokban a két módszert kombinálják: az első három-négy kezelésnél, amikor még sűrűbbek és erősebbek a szőrszálak, lézerrel végzik a szőrtelenítést, a későbbiekben pedig (a negyedik-ötödik kezeléstől) áttérnek a villanófényes eljárásra.

Mi történik a kezelések alkalmával?

Közvetlenül a kezelés előtt leborotválják a szőrtelenítendő területet úgy, hogy 1-2 mm-es szőrszálak maradjanak. Ha a szál túl hosszú, a szőr elveszíti az energiát, nem tud akkora "dózist" lejuttatni a tüszőig, hogy annak a működése leálljon.

A borotválás után zselével bekenik a kezelendő területet, ez kellemesen hűti a bőrt. A bőrreakció hasonló, mint a gyantázás után, a szőrtüszőknél piros pöttyök jelennek meg. A kezelés befejeztével bőrnyugtató krémmel, zselével vagy habbal kenik be a kezelt felületet, hogy gyorsabban húzódjon vissza a pirosság. A kezelés során a szőr megég, megpörkölődik, egy kicsit ki is fordul, ám csak 10-14 nap múlva hullik ki.Egy-egy kezelés - attól függően, hogy melyik területen végzik a szőrtelenítést - általában 5-40 percig tart. Lézerrel vagy villanófénnyel végzett szőrtelenítés előtt és után nem szabad napozni vagy szoláriumozni.

Befolyásolja-e valami a kezelés sikerét?

Abban az esetben lesz hatásos a kezelés, ha a szőrszál el tudja juttatni az energiát a szőrtüszőbe. Ám a szőrszál lehet olyan állapotban is, amikor nincsen kapcsolata a tüszővel, kilökődött belőle. Ilyenkor nem jut el az energia a megfelelő helyre. A tüsző néhány hetet, hónapot pihen, mielőtt az újabb szőrszál növekedésnek indul. Ebben az állapotában szintén "elérhetetlen", mert nincs kapcsolata a szőrszálon keresztül a külvilág és a fénykezelés felé. Amikor a szőrtüsző úgynevezett aktív - növekedési - fázisban van, eredményes a kezelés.

Minél erősebb, sötétebb a szőrszál, annál jobban el tudja nyelni a fényenergiát. Sajnos ma még a világos, ősz és pihe szőrszálakat nem tudják kezelni, mert nincs bennük elég festékanyag, így nem képesek elnyelni az energiát. A szőrszálak tulajdonságai mellett fontos, hogy minél világosabb legyen a bőr. Akkor a leghatásosabb a kezelés, ha nagy a kontraszt: sötét a szőr és világos a bőr. A barna bőrben sok a festékanyag, ez is magába szívja a fényt, könnyen megéghet. A lézeren be lehet állítani olyan értékeket, hogy picit kreolabb bőrű pácienseket is teljes biztonsággal lehessen kezelni.

A lebarnult, ám eredetileg világos bőrűeknél csak akkor lehet elkezdeni a kezelést, ha már lekopott a barnaság.

Tudta-e?

Bár elsősorban a nők vállalkoznak a tartós szőrtelenítésre, manapság egyre több a férfipáciens is. Ők legtöbbször azt szeretnék, hogy ne legyen annyi szőr az adott területen. A férfiak hormonrendszere teljesen más, mint a nőké, ezért teljesen szőrtelenné nem lehet tenni a testüket, maximum ritkítani lehet a mellkas, a váll és a hát dús szőrzetén. A férfiaknak azt is érdemes tudni, hogy az ő kezeléseik drágábbak.Hány kezelésre van szükség?

Bármilyen testrészen is történik a szőrtelenítés, legkevesebb 4-8 alkalom szükséges, éppen azért, mert mindig más fázisban van a szőrtüsző. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha két kezelés között legalább 8 hét eltelik. Az a szőrtüsző, amelyik felveszi a lézer vagy a villanófény hőenergiáját, nem fog újra szőrszálat növeszteni.

Mindenkinél el lehet végezni a beavatkozást?

Mielőtt elkezdődik a lézeres vagy villanófényes szőrtelenítés, a pácienst bőrgyógyász szakorvos alaposan megvizsgálja, kikérdezi. Ekkor kiderül, hogy alkalmas-e a kezelésre. Az orvos megnézi, milyen színűek és erősek a szőrszálak, megkérdezi, van-e valamilyen betegsége, milyen gyógyszereket szed, és ha van, kiszűri az eddig fel nem ismert bőrgyógyászati betegségeket is.

A vizsgálat után következik a tesztkezelés, ekkor megnézik a páciens bőrreakcióját. A próbakezelés után 24 órát várnak, utána döntik el, melyik módszert alkalmazzák majd, illetve melyik géppel kezdjék a szőrtelenítő kezelést. Érdemes tudni, hogy a menstruáció idején sokkal érzékenyebb a bőr, ezért a szakemberek ilyenkor azt ajánlják, hogy a menstruáció előtt vagy után 1-2 nappal jelentkezzünk a kezelésre.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag