6 kérdés a végleges epilálásról

A szőrtelenítő trükkökből ismerünk jó néhányat, ám ezek a módszerek a modern "szőrszálhasogatások" mellett ósdi szépítő praktikáknak tűnnek már csak azért is, mert hatásuk nem végleges. Nem úgy, mint a lézeres és a villanófényes kezeléseké.

Eddig gyantával, epilátorral, csipesszel, szőrtelenítő krémmel, borotvával próbáltunk megszabadulni szőrszálainktól, ám e szépítő módszerek többsége nem éppen a legkíméletesebb, arról nem is beszélve, hogy az érzékenyebb bőrűek szőrtüszői állandóan begyulladtak egy-egy kezelés után. A szőrtelenítő krém és a borotválás egy időre ugyan eltünteti, viszont meg is erősíti a szőröket. A szálakat "tövestül kitépő" technikák pedig fájdalmasak, kellemetlenek, irritálják a bőrt és csupán néhány hétig, maximum egy hónapig élvezhetjük a sima lábakat. Ezzel szemben a lézeres és a fényterápiás szőrtelenítő módszerek nemcsak kevesebb fájdalommal járnak, mint például a gyantázás, de a hatásuk is tartós.

Hogyan működik az eljárás?

A lézeres és villanófényes eljárás ugyanazon az elven működik: a szőr elnyeli a nagy energiájú fényt, ezt hővé alakítja és leviszi egészen a szőrtüsző aljáig (itt találhatóak a szőrt képző sejtek), ahol leállítja a szőrnövekedést. A kezelések alkalmával csupán a növekedési központ áll le, a szőrtüsző maga nem sérül meg.

Mi a különbség a lézeres és a villanófényes módszer között?

Ha lézerrel végzik a kezelést, a kibocsátott lézerfény külön-külön eltalálja a szőrszálakat. A szkennerrel, vagy más néven felületkövetővel ellátott lézerek egy villanással viszonylag nagy, 4x4 cm-es területet tudnak kezelni, így egy-egy rész kezelése rövid időt vesz igénybe.

Ossza meg gondolatait a szőrtelenítésről a HáziPatika.com fórumán!Az IPL (villanófényes) készülék egyszerre körülbelül egy gyufásdoboznyi területet villant meg, egy időben éri a szőrtüszőket a fényenergia, a páciens többször érzi a csipkedő érzést, ezért általában kellemetlenebb, mint a lézerrel végzett kezelés.

Egyes lézercentrumokban a két módszert kombinálják: az első három-négy kezelésnél, amikor még sűrűbbek és erősebbek a szőrszálak, lézerrel végzik a szőrtelenítést, a későbbiekben pedig (a negyedik-ötödik kezeléstől) áttérnek a villanófényes eljárásra.

Mi történik a kezelések alkalmával?

Közvetlenül a kezelés előtt leborotválják a szőrtelenítendő területet úgy, hogy 1-2 mm-es szőrszálak maradjanak. Ha a szál túl hosszú, a szőr elveszíti az energiát, nem tud akkora "dózist" lejuttatni a tüszőig, hogy annak a működése leálljon.

A borotválás után zselével bekenik a kezelendő területet, ez kellemesen hűti a bőrt. A bőrreakció hasonló, mint a gyantázás után, a szőrtüszőknél piros pöttyök jelennek meg. A kezelés befejeztével bőrnyugtató krémmel, zselével vagy habbal kenik be a kezelt felületet, hogy gyorsabban húzódjon vissza a pirosság. A kezelés során a szőr megég, megpörkölődik, egy kicsit ki is fordul, ám csak 10-14 nap múlva hullik ki.

Egy-egy kezelés - attól függően, hogy melyik területen végzik a szőrtelenítést - általában 5-40 percig tart. Lézerrel vagy villanófénnyel végzett szőrtelenítés előtt és után nem szabad napozni vagy szoláriumozni.

Befolyásolja-e valami a kezelés sikerét?

Abban az esetben lesz hatásos a kezelés, ha a szőrszál el tudja juttatni az energiát a szőrtüszőbe. Ám a szőrszál lehet olyan állapotban is, amikor nincsen kapcsolata a tüszővel, kilökődött belőle. Ilyenkor nem jut el az energia a megfelelő helyre. A tüsző néhány hetet, hónapot pihen, mielőtt az újabb szőrszál növekedésnek indul. Ebben az állapotában szintén "elérhetetlen", mert nincs kapcsolata a szőrszálon keresztül a külvilág és a fénykezelés felé. Amikor a szőrtüsző úgynevezett aktív - növekedési - fázisban van, eredményes a kezelés.

Minél erősebb, sötétebb a szőrszál, annál jobban el tudja nyelni a fényenergiát. Sajnos ma még a világos, ősz és pihe szőrszálakat nem tudják kezelni, mert nincs bennük elég festékanyag, így nem képesek elnyelni az energiát. A szőrszálak tulajdonságai mellett fontos, hogy minél világosabb legyen a bőr. Akkor a leghatásosabb a kezelés, ha nagy a kontraszt: sötét a szőr és világos a bőr. A barna bőrben sok a festékanyag, ez is magába szívja a fényt, könnyen megéghet. A lézeren be lehet állítani olyan értékeket, hogy picit kreolabb bőrű pácienseket is teljes biztonsággal lehessen kezelni.

A lebarnult, ám eredetileg világos bőrűeknél csak akkor lehet elkezdeni a kezelést, ha már lekopott a barnaság.

Bár elsősorban a nők vállalkoznak a tartós szőrtelenítésre, manapság egyre több a férfipáciens is. Ők legtöbbször azt szeretnék, hogy ne legyen annyi szőr az adott területen. A férfiak hormonrendszere teljesen más, mint a nőké, ezért teljesen szőrtelenné nem lehet tenni a testüket, maximum ritkítani lehet a mellkas, a váll és a hát dús szőrzetén. A férfiaknak azt is érdemes tudni, hogy az ő kezeléseik drágábbak.

Hány kezelésre van szükség?

Bármilyen testrészen is történik a szőrtelenítés, legkevesebb 4-8 alkalom szükséges, éppen azért, mert mindig más fázisban van a szőrtüsző. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha két kezelés között legalább 8 hét eltelik. Az a szőrtüsző, amelyik felveszi a lézer vagy a villanófény hőenergiáját, nem fog újra szőrszálat növeszteni.

Mindenkinél el lehet végezni a beavatkozást?

Mielőtt elkezdődik a lézeres vagy villanófényes szőrtelenítés, a pácienst bőrgyógyász szakorvos alaposan megvizsgálja, kikérdezi. Ekkor kiderül, hogy alkalmas-e a kezelésre. Az orvos megnézi, milyen színűek és erősek a szőrszálak, megkérdezi, van-e valamilyen betegsége, milyen gyógyszereket szed, és ha van, kiszűri az eddig fel nem ismert bőrgyógyászati betegségeket is.

A vizsgálat után következik a tesztkezelés, ekkor megnézik a páciens bőrreakcióját. A próbakezelés után 24 órát várnak, utána döntik el, melyik módszert alkalmazzák majd, illetve melyik géppel kezdjék a szőrtelenítő kezelést. Érdemes tudni, hogy a menstruáció idején sokkal érzékenyebb a bőr, ezért a szakemberek ilyenkor azt ajánlják, hogy a menstruáció előtt vagy után 1-2 nappal jelentkezzünk a kezelésre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)