Visszaüthet a csontritkulás kezelése: mégsem lehet megelőzni a töréseket!

Egy új kutatás szerint a csonterősítésre szánt gyógyszerek bizonyos fajtái növelhetik a ritka típusú csonttörések kockázatát, amennyiben hosszú éveken át szedi a beteg.

Összességében a csontsűrűség csökkenése miatt csontritkulásban (orvosi szóval oszteoporózisban) szenvedő betegek csontja kevesebbszer törik, ha szedik az erre kifejlesztett készítményeket. Egy kisebb hányaduk azonban többéves használatot követően egy ritka fajta combcsont-törés miatt dőlhet ágynak.

"Még így is több törést előzünk meg, mint ahányat okozunk" - mondta Richard M. Dell, a kaliforniai Kaiser Permanente Kórház ortopéd sebésze. Kutatási anyagát az Amerikai Ortopéd Sebész Akadémia éves ülésén tárta a plénum elé. Ezt a törésfajtát atípusos combcsont-törésnek hívják, gyakran esés következtében alakul ki, de igazából észrevehető ok nélkül. Tízezer ember közül 3-7-nél fordul elő, különösen a 60-70 év közötti nők körében gyakori. Egyharmaduk fájdalmat érez a törés bekövetkezte előtt.

Körülbelül 7 évvel ezelőtt a kutatók felfigyeltek arra, hogy ez a törésfajta sokszor azoknál tapasztalható, akik biszfoszfonátokat szedtek. 20 százalékuknál nemcsak az egyik alsó végtag törött el ilyen módon, hanem a másik is. Dell és munkatársai megfigyeléseket végeztek azokon a betegeken, akiket ilyen töréssel kezeltek, hogy megtudják, mi történik, ha az első csontsérülés után abbahagyják a gyógyszer szedését. Három éven át gyűjtötték az adatokat a 45 évesnél idősebb betegektől. 126 olyan embert találtak, akik szedték a difoszfonátokat az első törés idején. Akik ezt követően sem hagyták abba a gyógyszerszedést, azok közül 53,8 százaléknál a másik combcsont is eltört. Akik viszont nem szedték tovább, azoknak csak a 19,3 százaléka törte el a másik végtagját is.

Mitől lehet az, hogy a csontok erősítésére szánt gyógyszer valójában növeli ennek a szokatlan csonttörésnek a kockázatát? Habár a csontok látszólag már nem változnak felnőttkorban, igazából az elöregedett csontsejtek egy igen kis mennyisége folyamatosan cserélődik újakkal. Fiatal korban több csontsejt termelődik, mint amennyi elpusztul, de később ez az arány a visszájára fordul. A biszfoszfonátok lassítják ezt a folyamatot, így az elöregedett csontanyag a helyén marad - ez viszont idővel elgyengülhet.

"A biszfoszfonátok késleltetik a helyreállító folyamatokat" - mondta Joseph Lane, a Weill Cornell Kórház ortopéd sebész professzora. "Kezdetben a csont erősebb, végül azonban elgyengül." Az új kutatás is bizonyítja, hogy időnként ez történik. Lane azt javasolja a betegeknek, hogy ötévente tartsanak szünetet a gyógyszerszedésben, majd vizsgálatokkal állapítsák meg, szükséges-e újabb kúra.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső