Így öregednek a csontjaink

A csontok sűrűségének csökkenése, illetve a csontritkulás az öregedés egyik természetes velejárója. Érdemes már a 20-as, 30-as éveinkben tudatosan olyan életmódot folytatni, amely stabilan tartja a csontozatunkat.

Vigyünk be elég kalciumot!

Nők esetében 50 éves kor alatt napi 1000 milligramm, 50 éves kor fölött 1200 milligramm, míg férfiak esetében 70 éves kor alatt 1000 milligramm, 70 éves kor fölött pedig 1200 milligramm a javasolt bevitel mennyisége. A legjobb kalciumforrás a lazac, a szardínia, a szójabab, a tofu, a mandula, a sajt, a tej és a kalciummal dúsított narancslé.

kalciumbevitel
Étkezésünkkel is biztosíthatjuk az elegendő kalcium bevitelét

Vigyünk be elég D-vitamint!

Mivel a D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában és beépülésében, érdemes arra is ügyelni, hogy mindig elegendő jusson belőle a szervezetünkbe. A javasolt mennyiség körülbelül napi 15 mikrogramm. Sok van belőle a zsíros halakban, a tejtermékekben, a marhamájban, a sajtban és a tojásban.

A csontritkulásos esetek 80 százalékáért az elsődleges oszteoporózis felelős, amely a nők esetében legtöbbször hormonális okokra vezethető vissza. Milyen korai tünetei lehetnek a csontritkulásnak a nők esetében? Kattintson!

Igyekezzünk egészséges testsúlyt fenntartani!

A túlsúly, különösen a kor előrehaladtával megnöveli a csontsűrűség csökkenésének kockázatát, illetve a törések rizikóját is. Nagyon fontos a rendszeres sport - a súlyzós edzésekre érdemes külön figyelmet fordítani, ahogy öregszünk, illetve olyan sportokra, amelyek segítenek erősíteni a vázizomzatot, hogy ezzel is pluszban stabilizáljuk a csontjainkat.

Hanyagoljuk a dohányzást!

Több kutatás is igazolja, hogy a nikotin negatívan befolyásolja a csontsűrűséget, illetve törések, repedések esetén akár 60 százalékkal is lelassíthatja a regenerálódást. A kávézással is érdemes mértékletesnek lenni, mivel a túlzott mértékű koffeinbevitel szintén bizonyítottan negatívan hat a kalcium felszívódására, így törékenyebbé teszi a csontokat.

Forrás: brightside.me

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)