Hogyan kezelhető a csontritkulás?

A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenésével jár, világszerte és Magyarországon is nagyon gyakori megbetegedés, főként az idősebb nőket érinti. Legnagyobb veszélye, hogy következményeképpen nő a csonttörések kockázata, és az időskori csonttörésből való felépülés már nehézkes, például egy combnyaktörésből esetenként nem is tud teljesen meggyógyulni a beteg.

Oszteoporózis esetén leginkább a combnyak csontja és a csigolyák érintettek, nagyon sokszor ezek elváltozásai és törése jelzi a betegséget. A tünetek nőknél általában a változókor idején jelennek meg, hiszen ösztrogénhiány is előidézheti, de a férfiakat is érinti, bár sokkal kisebb arányban.

A tünetek nőknél általában a változókor idején jelennek meg
A tünetek nőknél általában a változókor idején jelennek meg

Gyógyszeres kezelés

Acsontritkuláskezeléséhez többféle gyógyszer is a rendelkezésünkre áll. Nők esetében a változókor első éveiben hatásos lehet a hormonterápia, mivel a csontok bomlását az ösztrogén hátráltatja. Azonban ez megnöveli a szívbetegségek valószínűségét, illetve a mellrák kialakulásának esélyét is, ezért nagyon ritkán és nagyon indokolt esetben alkalmazzák. Ehelyett az úgynevezett szelektív ösztrogén-receptor modulátorokkal kezelik a pácienseket, mivel ezek szövetspecifikusan hatnak, nem okoznak emlődaganatot. A biszfoszfonátok is segítenek a csontok bomlásának megakadályozásában, illetve a törések kockázatát is csökkentik. Ezek mellékhatásaként influenzaszerű tünetek, izompanaszok léphetnek fel. Ezen kívül szükség lehet kalcitocin adagolására is, azonban ez két-három éven belül hatását veszti. Ezen kívül megnöveli a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is, ezért ritkán és fokozott elővigyázatossággal szabad csak alkalmazni ezeket. Az oszteoporózis gyógyszeres kezelése történhet még stroncium-ranelát vagy katepszink gátlók segítségével is.

A csontritkulás első jelei nőknél - részletek!

Természetes gyógymódok a kórra

A csontritkulás természetes módszerekkel is kezelhető, akár a gyógyszeres terápia kiegészítő gyógymódjaként. Mindenfajta testmozgás gátolja a csonttömegvesztést, ezért érdemes a testmozgások bizonyos fajtáit a mindennapjaink részévé tenni. Viszont mivel csontritkulás esetén sokféle mozgás már fokozott töréskockázattal jár, érdemes minél könnyebb mozgásformákat választani. Például nagyon hatásos és kímélő mozgásforma az úszás vagy a vízben való mozgás, sok gyógyfürdőkben van a kezelések között víz alatti gyógytorna is. Ráadásul a gyógyvízben lévő ásványi anyagok szintén segítik a gyógyulást, illetve a vízben való torna javítja az egyensúlyérzéket, amely csökkenti az elesések, így acsonttörésekkockázatát. A testmozgás mellett megoldást jelenthet még, ha több fekete vagy zöld teát fogyasztunk, ugyanis az ebben található flavonoidok csontvédő hatásuk miatt magasabb csontsűrűséget eredményeznek, így csökkentik az oszteoporózis kialakulásának kockázatát. Bizonyos gyógynövényekből is készíthetünk teát a csontritkulás ellen, ilyen például a pitypang, a zsurló vagy a csalán.

A megelőzés lenne a legfontosabb

Erre a megbetegedésre is igaz az a tény, hogy megelőzni sokkal egyszerűbb, mint gyógyítani. Érdemes elhagyni a betegség kialakulásáért felelős, káros életmódbeli tényezőket: ilyen a cigaretta, az alkohol és a túl sok kávé, de a szénsavas üdítőitalok is csökkentik a csontok tömegét. Fontos, hogy vigyünk be a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű kalciumot, illetve ennek felszívódásához szükséges D-vitamint, ha szükséges, ezeket tabletta formában is pótolhatjuk. Elősegíti még a csontritkulást az ülőmunka és a mozgásszegény életmód is, ezért igyekezzünk minél aktívabbak lenni, lift helyett lépcsőzni, busz helyett néhány megállót gyalogolhatunk is. Viszont akármennyire figyelünk a megelőzésre, tartsuk észben, hogy a kezdődő csontritkulást nagyon nehéz észrevenni, hiszen alig van tünete. Ezért fontos, hogy nők esetében a változókor körül, férfiak esetében pedig az ötvenes éveikben ellenőrizzék a csonttömegüket, hogy idejében meg lehessen kezdeni a kezeléseket, és ne egy veszélyes törés derítsen fényt a betegségre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés