Hogy ne törjünk úgy, mint a porcelán

A csontritkulás korunkban az egyik leggyakrabban előforduló betegség, amely világszerte járvány-nagyságú méreteket ölt. Nem csak a megelőzésben, hanem kezelésében is nagy szerepet játszik a megfelelő táplálkozás, testmozgás és érzelmi egyensúly.

Nyílt nap az Uránia Filmszínházban

A Kor Kontroll Társaság második nyílt napjának középpontjában a rendszeres fizikai aktivitás állt. Mint ahogy a korkontroll program a negyven év felettiek egészségének megőrzését, a megújulás képességét tűzte zászlajára, így a rendezvény az idősebb korosztály - a "szépkorúak" - életmódjával foglalkozott.

Hogyan kerülhetők el a csontritkulás szövődményei? Erre a kérdésre adták meg a választ Magyarország szakorvosai, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a csontritkulás kezelésében, rehabilitációjában. A plenáris ülést Prof. Dr. Horváth Csaba, a Magyar Oszteoporózis és Ostearthrológiai Társaság elnöke vezette.

Kocogással a csontokért

Mennyit mozogjunk ahhoz, hogy elkerülhessük a szövődményként jelentkező csonttöréseket? Magyarországon végzett felmérések szerint a lakosság meglehetősen keveset mozog. Ilyenkor az izomtónus csökken, a csontokat nem éri olyan erő, amely létrehozná a csonterősség növekedését. "Éppen ebből következik, hogy nagyon lényeges a nehézségi erővel szemben végzett testmozgás, mivel ekkor jut a csontokra terhelés. Gyalogoljunk minimum egy órát naponta." - hangzott a javaslat, Prof. Bálint Gézától, a Csont és Ízület Évtizedének hazai koordinátorától. Tudományos vizsgálatok eredményei szerint a változás korában lévő nők között azok, akik rendszeresen kocognak 8-10 km-t, kevesebb a csontritkulás előfordulási gyakorisága. Bármennyire meglepő, de az ízületi kopások fennállásának esetén is a megfelelően puha talajon végzett kocogás jótékonyan járul hozzá az egyén egészségéhez, tehát a tüneteket nem súlyosbítja.

Ép lélek, ép test

Dr. Lakatos Péter, az I. sz. Belklinika professzora kiemelte, hogy a rendszeres testedzés nem csak a csontokra, szív-érrendszerre, izomzatra fejt ki kedvező hatásokat, hanem a lélekre, a pszichés funkciókra is. Nem véletlen, hogy aki otthon üldögél, hajlamosabb a rosszkedvre, depresszióra, amely kedvezőtlenül befolyásolja a testi, hormonális működést is. Tehát a latin mondás - "Ép testben ép lélek" - igaz, de az ellenkezője szintén helyénvaló: "Ép lélek ép testet eredményez."- nyilatkozta Lakatos professzor.

Kezdjük az alapoknál

Dr. Banai János egyetemi tanár, gasztroenterológus kiemelte, hogy az igen gyakori vastagbél daganat előfordulási gyakorisága csökkenthető rendszeres fizikai aktivitással. A táplálkozás alapelveken nyugszik, amelyek végigkísérik az ember életét az óvodától egészen az időskorig. Míg a táplálkozási szokások változnak az életkorral, addig az alapelvek nem, melyek a következők: együnk gyümölcsöt, zöldséget bőséggel, valamint olyan ételeket, amelyek gazdag forrásai számos vitaminnak, ásványi anyagnak, nyomelemnek. Ne felejtsük el a növényi zsírok jótékony hatásait, jóllehet a mai állásfoglalás szerint a mangalica húsának fogyasztása sem káros. A táplálkozás lényege részben a minőség, másrészt a mennyiség. Idős korban fontos odafigyelni a napi többszöri, kis adagokban való étkezésre, mivel az étvágy csökken, az íz érzékelés tompul.

Élvezzük az életet

Mit tegyen az idős ember, hogy az étvágy és ízérzékelés hanyatlása ellenére is az élet élvezete megmaradjon? Használjunk zöldfűszereket bőséggel, keressük a markáns ízeket, és egyszerre mindig keveset együnk. A kedvvel elfogyasztott étel kevésbé okoz gyomor-bélrendszeri panaszt - hangzott Banai doktor válasza. Mivel a gyógyszerszedés is nagyban hozzájárul a rossz közérzet kialakításához, ezért nagyon fontos dolog, hogy ötnél többféle gyógyszert senki se szedjen. Érdemes felkeresni a háziorvost és megbeszélni vele a gyógyszerezést, mivel az esetek többségében a megfelelő készítmények kiválasztásával csökkenthetők a kellemetlen mellékhatások, így az életminőség javul - emelték ki a szakemberek.

A napfény is gyógyít

Dr. Somogyi Péter, ortopéd szakorvos idősek otthonában végzett felmérései is megerősítették azt a tényt, hogy a magyar lakosság D-vitamin-bevitele messze eltér az ajánlottól. Hét napos táplálkozás-elemzés mérési eredményei szerint az idősek 60-75 százaléka kevés D-vitamint fogyaszt. Emellett a kalcium-bevitel sokaknál még a 400 mg-ot sem érte el, amely meg sem közelíti a napi javasolt 800-1200 mg-ot. Somogyi doktor a megelőzés szerepét emelte ki, amely a megfelelő táplálkozással, testmozgással megvalósítható.

D-vitamin-hiány a magyar lakosság 50 százalékánál figyelhető meg, a világon összesen 350 millió embert érint. A D-vitamin jelentősége nem csak a csontállomány kiépítéséért felelős kalcium belekből való felszívódásának eredményességében rejlik, hanem a sejtosztódásban és a sejtek érésében is lényeges szerep hárul rá. Tudományos vizsgálatok szerint a megfelelő D-vitamin fogyasztásának daganatmegelőző hatása is van, amely szintén nagyon lényeges.

D-vitamin hiány talaján nagyobb arányban fordul elő emlő-, vastagbél-, prosztatarák, cukorbetegség, szív-érrendszeri anomália, demencia (elbutulás). Tehát a D-vitamin megfelelő bevitele számos ponton kedvezően befolyásolja az életminőséget.

Bálint professzor hozzátette, hogy a D-vitamin a csípő és térdízületi kopás előmenetelét is képes csökkenteni. A megfelelő táplálkozáson kívül fontos a napfény D-vitamin szintetizáló hatására is figyelni. Sétáljunk egyet a reggeli napsütésben ügyelve arra, hogy arcunkat, kezünket érjék a napsugarak.

Hogy ne fájjon a hát

Dr. Tóth Edit, reumatológus a csonttörések elkerülésének lehetőségeiről szólt. Képzeljünk el egy téglaházat, amelynek fala nem egyenletes, tele van téglahiányos lyukakkal. Ilyen a csontritkulásos csontozat is, melynek kezelésében a gyógyszerek nagyon fontos szerepet játszanak, mintegy a hézagokat pótolják. Viszont a rendszeres testmozgás izomerő növekedést eredményez, amely egyúttal az izom-ideg-koordinációt is javítja, ezáltal a csonttöréseket megakadályozza. Csontritkulás esetén az izomzat tónusa is megváltozik, amely hát- és deréktáji fájdalmakat vált ki. Ennek megszüntetésében is lényeges szerepet játszik a megfelelő mozgás.

A gyógyulás képessége

Mit tegyünk csonttörés után? Erre a kérdésre Dr. Bors Katalin, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház Főigazgatója adta meg a választ. A rehabilitáció helyreállítást jelent, amely egy igazi csapatmunka, mivel orvosra, gyógytornászra, pszichológusra, szociális munkásra, dietetikusra, masszőrre stb. ugyanolyan nélkülözhetetlen szerep hárul. Magyarországon százezer törést diagnosztizálnak évente. Hogyan kezdődnek a csontritkulásos törések? Először a csukló törik. Ennek a területnek a rehabilitációja sem érdektelen feladat, mivel ha a gyógyulás nem megfelelő, akkor nem tudjuk ugyanúgy ellátni napi teendőinket, nem tudunk esetleg úgy kézimunkázni, mint régebben. A második csontritkulásos panasz hátfájás képében nyilvánul meg, amely gyakran a beteget kardiológushoz irányítja. Aztán a vizsgálatok szívbetegséget nem igazolnak, viszont csigolya-összeroppanást igen. Fontos azonban, hogy hátfájdalom jelentkezésénél inkább menjünk először szívspecialistához, hogy kizárja a szívinfarktus kialakulását - javasolta Bors főorvosnő.

Harmadik a csípőtörés. "Képzavarral élve: a felkar a felső végtag csípője, mivel olyan nagy szükség van rá, mint a csípőre."- mondja a szakember. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak a rehabilitációban résztvevő csapat, hanem a beteg is akarja a gyógyulást. Ha mindez megvalósul, akkor biztosan sikerül is!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra