Csontritkulás, a néma betegség (x)

A csontritkulás, más nevén osteoporosis egy komoly csontbetegség, amely a csontállomány mennyiségi csökkenésével és minőségi romlásával jár. A betegség az idő elteltével folyamatosan súlyosbodik, és végül a csontok fokozott törékenységéhez vezet.

A csontritkulás népbetegség, Magyarországon körülbelül 600 000 nőt, illetve 300 000 férfit érint.

csontritkulás
csontritkulás

A csontritkulás tünetei

A csontritkulást „néma járványnak” is szokták nevezni, hiszen gyakran az első törés bekövetkeztéig panaszmentes. Jellemzi a deréktáji fájdalom, mozgásszervi panaszok, hátgerinc-görbület, a testmagasság csökkenése, más okkal nem magyarázható hasi panaszok, valamint visszatérő vesekő.

A betegség legnagyobb egészségügyi kockázatát a csonttörések jelentik. A csontritkulás elsősorban csukló, csigolya, csípőtáji és felkartörést okoz. Csípőtáji törések esetén a halálozási ráta megegyezik a cukorbetegség, vagy az emlődaganat arányával. Csípőtáji törések után, a rehabilitációt követően, a betegek mindössze 25%-a éri el a törés előtti állapotot.

Jó hír azonban, hogy a csontritkulás ma már időben felismerhető a csontsűrűség vizsgálatnak (DEXA-vizsgálat) köszönhetően, amely teljes mértékben fájdalommentes. A vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető.

Megelőzés

A csonttömeg csökkenése minden embernél bekövetkezik, a csonttömeg vesztés mértékét a genetikai tényezők mellett életmódunk is nagyban befolyásolja. A betegség megelőzése és kezelése összetett feladat, amely nemcsak a helyes étrend megválasztásáról szól, hanem egyéni fizioterápiás- és gyógyvizes kezelésekről is.

Csontritkulásra szakosodott programok

Magyarországon létezik egy olyan hely, ahol szakemberek segítségével speciális gyógyvizes- és fizioterápiás kezelésekkel segítenek a csontritkulásban szenvedőknek. A Bükfürdő Thermal & Spa® Medical Wellnessben működő Osteoporosis Program lehetővé teszi a betegség megelőzését, a csonttömeg megtartását, a következményes csonttörések megelőzését, illetve a csontritkulás okozta mozgásszervi panaszok kezelését. A programban résztvevő vendég megismerkedik a betegség jellemzőivel, tájékoztatást kap a megelőzés és kezelés lehetőségeiről, módszereiről és elsajátítja a személyére szabott mozgásprogramot. A mozgásszervi panaszokat csökkentő balneo-fizioterápiás kezelések és a testi, lelki, szellemi harmóniát megteremtő stresszoldó terápiák a jótékony hatás mellett különleges spa-élményt is nyújtanak.

debrecen SPA

A Bükfürdői központ egyik különlegessége és egyedisége, hogy lehetőség van házon belül elvégeztetni a DEXA-vizsgálatot, azaz a csontsűrűség mérést.

Többet szeretne tudni a Bükfürdő Osteoporosis Programról? Keresse fel a Medical Wellness honlapját! www.bukfurdo.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció