8 tulajdonság, ami a hosszú élethez kell

Vajon mi lehet a hosszú élet titka? Egy spanyol kutatás eredményei szerint nem elég az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás: a személyiséged is sokat számít.

"Tekintettel arra, hogy a boldogabb emberek valószínűleg tovább élnek, feltettük magunknak a kérdést, hogy az egészséges százévesek osztoznak-e olyan személyiségjegyekben, amelyek lehetővé tették számukra, hogy sikeresebben nézzenek szembe a traumatikus helyzetekkel és az élet kihívásaival" – idézte a kutatókat az IFL Science. Mint arra rámutattak: az egészséges százévesek életének elemzése olyan ismeretekkel szolgál, amelyek segíthetnek az egészséges öregkor elérésében.

100 éves, idős, öreg, százéves születésnap, szülinap
Van, aki még százévesen is mosolyogva ünnepel. Fotó: Getty Images

A kutatók 19, 100 és 107 év közötti emberrel készítettek interjúkat, és nyolc pszichológiai erősséget különítettek el, amelyek mindegyike jellemző volt rájuk. Íme a tulajdonságok, amelyek összekötik a világ legidősebb embereit:

1.      Vitalitás: az interjúalanyok arról számoltak be, hogy naponta mozognak, sportolnak, társaságba járnak, fejtörőket játszanak, tehát igyekeznek fizikailag és szellemileg is aktívak maradni.

2.      Társasági élet szeretete: rendszeresen találkoznak a szerettekkel, rokonokkkal, barátokkal, ismerősökkel.

3.      Elkötelezettség: elkötelezik magukat a munka, a család, a barátok vagy akár egyéni, személyes célok mellett. Kell tehát valami, ami mellett kitartasz.

4.      Önállóság, saját döntéshozatal, a saját élet irányításának képessége.

5.      Kíváncsiság, a tanulás szeretete, önképzés.

6.      Pozitív hozzáállás amihez csak lehet és hálaadás a jóért.

7.      Rugalmasság, vagyis a környezet kihívásaihoz való alkalmazkodás.

8.      Intelligencia, ami lehetővé teszi az absztrakt gondolkodást, az előre tervezést, az új információk felhasználását az érveléshez és a problémamegoldáshoz.

A megkérdezett százévesekben tehát közös, hogy rendkívül intelligensek, sokat tanultak és tanulnak a mai napig, vállalják a kihívásokat, kíváncsiak, fürge és jó a memóriájuk, szeretnek más emberekkel együtt lenni és mindig is képesek voltak alkalmazkodni, tudták irányítani az életüket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra