Le tudna szokni a cigarettáról?

A dohányzás biológiai és emellett erős pszichés függőséget okozó szokás, hosszú távon jelentős egészségkárosodáshoz vezet. De ezt ön is tudja. Mennyire erős a függősége? Ettől is függ, hogy le tudná-e tenni a cigarettát, ha akarná.

Bizony gyakran téved, aki a saját függőségének mértékét akarja meghatározni. A káros pszichés függőség lényegében "bujkáló ellenség a falak között" – a szokás úgy igyekszik fenntartani magát, hogy elaltatja az ember józan ítélőképességét: a logikus, racionális gondolkodást. Tévhitekkel, minden valódi alapot nélkülöző állításokkal tereli el a figyelmet, hogy ne kelljen semmit tenni ellene.

A leggyakoribb kifogás például, hogy "bármikor le tudnék mondani róla, ha akarnék". Csak egyetlen apró tényt hagy figyelmen kívül: a probléma lényege valójában éppen az, hogy nem akar leszokni. Ha azonban így tesszük fel a kérdést: miért akar súlyos egészségkárosodást okozni önmagának? – már le is lepleztük az öncsalást. Ez a leleplezés azért nagyon fontos, mert a sikeres leszokás első lépése a függőség belátása, felismerése. E lépés nélkül nem tudunk kellő erővel fellépni a káros szokás ellen, hiszen nem ismerjük fel "valódi arcát".

A függőség mértéke nagyon sok tényezőtől függ. Az örökletes biológiai tényezők, a szociokulturális környezet, az aktuális stresszfaktor, a szocializáció - ezek mind szerepet játszanak abban, hogy mekkora erőket kell majd bevetnie, ha végül meg akar szabadulni káros szokásától. De egyvalamit le kell szögezni: bármilyen faktorok bármennyire is lökjenek a függőség felé, a dohányzásról le lehet szokni, és ebben az akaraterőn és elhatározáson kívül a siker érdekében külső segítséget is érdemes lehet igénybe venni.

A függőség erőssége nem személyiségtípusoktól, jellemektől függ – csak az erősségét kell meghatározni, hogy tudja, mennyire van veszélyben, mennyi erőt kell majd bevetnie, ha le akarja győzni. Ha tisztán akar látni, töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket, és olvassa el az eredményt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: