5 hiedelem - a helyes táplálkozásról

Egyoldalúan táplálkozni egészségtelen, ezt ma már mindenki tudja, és el is fogadja, sőt némi bűntudatot érez, ha vét a szabály ellen. De hogyan kell kiegyensúlyozottan táplálkozni? Hitek és tévhitek közt kell eligazodnunk ebben is.

Egy keveset mindenből - ez a kiegyensúlyozott táplálkozás?

Igaz is, nem is. Alapvetően valóban erről van szó, csak az okozhat nehézséget, hogy kinek-kinek mást jelenthet a "kevés". Nem is beszélve arról, hogy a "minden" határait is a családi, egyéni étkezési hagyományok és szokások jelölik ki minden egyes esetben.

Végeredményben azt mondhatjuk: itteni viszonyok között akkor eszünk "mindenből", ha étrendünkben előfordul a hús, a hal, a gabona, a burgonya, a zöldség és a gyümölcs, és persze a tejtermékek egyike-másika is.

A hús adja az erőt?

Tévedés. A vörös húsok valóban minőségi, állati fehérjéket tartalmaznak, de amellett ártalmas zsírokat is. Valóban a nitrogént tartalmazó fehérjék a test, az izmok építőanyagai, bőséggel megtalálhatók a tojásban, a tejben, a sajtban is. A halhús is kiváló fehérjeforrás, és általában kevesebb benne a káros zsír, mint a vörös húsokban.

A növényi fehérjék nem teljes értékűek táplálkozásunk szempontjából, de ugyancsak szükségesek, és kiegyensúlyozottá teszik étrendünket. Elég, ha mindennapi kenyerünkre gondolunk, mely fontos fehérjeforrás. Vagy ott a szója, illetve a most éppen legdivatosabb latin-amerikai gabonaféle, az ugyancsak fehérjegazdag quinoa.

A zsír hizlal, és árt az ereknek?

Ez igaz. Bizonyított tény, hogy a zsír növeli számos veszedelmes szív- és érrendszeri betegség kockázatát. Ugyanakkor az is tény, hogy szervezetünknek szüksége van a zsírokra, illetve olajokra.

Mindenesetre az állati zsírokat helyes kerülni, amennyire csak lehet, különös tekintettel a szalonnára, a disznózsírra. Ezek "rossz zsírok", nagyon magasra tornázzák fel a vér koleszterinszintjét.

A növényi olajok telítetlen zsírjai nem emelik meg koleszterinszintet, ezért sokkal kevésbé veszélyesek. De ezek fogyasztását sem helyes túlzásba vinni.

A kalóriák az ellenségeink?

Igaz is, nem is. A fölöslegesen sok kalória árt. Testünknek kezdenie kell valamit azzal az energiával is, amire nem lenne szüksége. A következmény: elhízás, azután pedig minden ebből fakadó baj és gond.

Ugyanakkor nélkülözhetetlenek a kalóriák, hiszen energia nélkül "nem működik" a test. De a napi kalóriaszükséglet rengeteg tényezőtől függ. Nem mindegy, hogy nőről vagy férfiról van szó, az sem, hogy hány évesről, és az sem, hogy aznap a délutánt könyvvel vagy teniszütővel a kezében tölti.

Zöldség és gyümölcs - ez a kiegyensúlyozott táplálkozás titka?

Ez igaz. A zöldségeket legjobb párolva elkészíteni, ez kíméli meg leginkább a bennük lévő vitaminokat. A mélyhűtés is jól konzerválja a zöldségek értékeit. A zöldségek és a gyümölcsök az emésztést segítő rostokat is tartalmaznak, emiatt igencsak alkalmasak arra, hogy kiszorítsák tányérról a hagyományos (de hizlaló) körítéseket, például a sült krumplit.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: