Vese és húgyutak betegségei

A vese elsődleges feladata, hogy az anyagcsere-végtermékeket, azaz a keletkező hulladékanyagokat, valamint a felesleges mennyiségben jelenlévő nátriumot és vizet kiszűrje a vérből és eltávolítsa a szervezetből. Két vese látja el ezeket a feladatokat. A vese és a húgyutak betegségeinek a tünetei aszerint lehetnek igen változatosak, hogy mi maga a betegség, illetve a szervrendszer mely része érintett. Így lehet általános gyengeség, altesti fájdalom, láz, gyakori, kontrollálhatatlan vagy fájdalmas, esetleg nehéz és akadályozott vizelés, illetve a vizelet színének, összetételének, állagának megváltozása is valamilyen vese és húgyúti betegség tünete.

Vesezsugorodás tünetei és kezelése

Mi a vesezsugorodás?

Az életkor előrehaladásával a veseszöveten belül csökken a szűrést végző glomerulusok száma, hegesedés alakul ki, a vese működő szövete (veseparenchyma) elkeskenyedik. Ennek eredményeként a veseműködés magától is romlik, beszűkül. Ez a folyamat idővel mindenkinél megfigyelhető, bizonyos betegségek fennállása esetén - így például magas vérnyomásnál és cukorbetegségnél - viszont fokozottan jelentkezhet: a vese a szokásosnál jobban hegesedhet, zsugorodhat. A vesezsugorodás tehát nem betegség, hanem olyan folyamat, amely bizonyos betegségek miatt tüneteként jelentkezik.

Tünetek

A vesezsugorodás előfordulása

A vesezsugorodás előfordulásról pontos adatok nincsenek, de mivel két fő kiváltó oka, a hipertónia és a diabétesz népbetegségnek számít, a vesezsugorodás is igen gyakori. Előfordulását növeli, hogy a kialakulásának kedvező fájdalomcsillapítókat, nem szteroid gyulladáscsökkentőket ugyancsak tömegek szedik hosszabb távon, orvosi felügyelet nélkül. A probléma jellemzően idősebbeknél, 50-60 éves korban alakul ki. Előfordulhat valakinél fiatalabb korban is, például ha agresszív hipertónia áll fenn, és nem kezelik megfelelően. Ugyancsak jelentkezhet a probléma fiatalabb korban, ha valakinél tünetmentes érelzáródás alakul ki, a vese pedig károsodik miatta, de ilyen esetben a vesezsugorodás általában egyoldali.

A vesezsugorodás okai

A veseparenchyma tehát a kor előrehaladásával alapból is zsugorodik, ezt a folyamatot viszont több dolog is fokozhatja, előrébb hozhatja. Ezek legjellemzőbben krónikus, senyvesztő betegségek. Ilyen például a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás és a cukorbetegség. Hasonló hatása van annak is, ha valaki tartósan, orvosi kontroll nélkül szed vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, úgynevezett nem szteroid gyulladásgátlókat. Utóbbiak főleg idősebb korban okozhatnak vesezsugorodást, vesehegesedést, ilyenkor ugyanis az ízületi panaszok, meszesedések miatt még többen szednek orvosi felügyelet nélkül ilyen készítményeket.
Az is okozhat vesezsugorodást, ha ha valaki tartósan, orvosi kontroll nélkül szed vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat
Az is okozhat vesezsugorodást, ha ha valaki tartósan, orvosi kontroll nélkül szed vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat
Kialakulhat vesezsugorodás azért is, mert az érintettek veséjét ellátó artéria elzáródik, aminek következményeképp a vese hegesedni kezd. Ilyen jellegű érelzáródás születési rendellenesség miatt is kialakulhat, vagy súlyos érelmeszesedés részjelenségeként is jelentkezhet. Ezen esetekben a vesezsugorodás egyoldali, míg más esetben mindig kétoldali, tehát mindkét vese érintett.

A vesezsugorodás tünetei

A vesezsugorodásnak érezhető tünete nincsen, fájdalmat nem okoz. Panaszok csak akkor jelentkeznek, ha már veseelégtelenség is kialakult: ilyen lehet a gyengeség és a vérszegénység, a beszűkült veseműködés miatt kialakuló étvágytalanság és hányinger, esetleg a lecsökkenő vizeletmennyiség.

A vesezsugorodás diagnózisa

Vesezsugorodásra, vesefunkció-károsodásra már a laboreltérésekből is következtetni lehet: az eGFR érték már a legkorábbi stádiumban lévő vesebetegségeket is képes kimutatni. Emellett a veseproblémákat a vizeletben megjelenő fehérje is jelezheti. Ezek mindenképpen felhívják a figyelmet a kóros eltérésekre, amelyeknek okát további vizsgálatokkal kell keresni. Ehhez arra van szükség, hogy az intő jeleknél a háziorvosok egyből nefrológus szakorvoshoz küldjék a betegeket.
A vesezsugorodás pontos diagnózisának felállítása hasi ultrahangvizsgálat segítségével történik. A hasi ultrahang során látható, hogy a vese működőképes része, a parenchyma elkeskenyedik, valamint a veseméretekben is csökkenés látható. Ennek mértéke elég jól mérhető, segítségével nyomon lehet követni a veseműködés csökkenését, beszűkülését. Persze a vese paraméterei az egyéni adottságoktól is függnek: például egy magasabb, testesebb embernek anatómiailag is nagyobb lehet a veséje, mint egy alacsonyabb termetűnek, de az arányok azért állandóak. Akinek tehát már volt hasi ultrahangvizsgálata, annál szembetűnő, ha a következő vizsgálatnál változik a vese hossz- és keresztmetszete, tehát a veseparenchyma hossza és szélessége. Ez jelezheti, hogy vesezsugorodásról van szó.

A vesezsugorodás kórlefolyása

Ha az érintettek vérnyomását és cukorbetegségét nem kezelik megfelelően, akkor a szövődményeikként kialakuló vesezsugorodás idővel veseelégtelenségbe torkollik, dialízist , tehát vesepótló kezelést tesz szükségessé. Ugyan a folyamat előrehaladásának sebessége több más tényezőtől is függ - egyebek mellett a túlsúlytól és a dohányzástól -, súlyos változat akár 10-15 év alatt is kialakulhat.

A vesezsugorodás kezelése

Vesezsugorodásnál fontos azoknak a betegségeknek a kezelése, amelyek a veseproblémához vezettek. Azaz figyelni kell a vérnyomás csökkentésére: be kell állítanunk a kívánt célértékre. Emellett nélkülözhetetlen a cukorbetegség kezelése, a vércukorszint megfelelő szinten tartása. Ehhez gyógyszeres kezelésre és diétára, teljes életmódváltásra van szükség.
Vesezsugorodásnál, a veseműködés beszűkülésénél fontos a só- és fehérjeszegény diéta, valamint az esetlegesen már kialakult vérszegénység kezelése eritropoetin készítményekkel. Ezeket injekció formájában alkalmazzák, a vér hemoglobinszintje emelhető velük, illetve javítani lehet a szöveti oxigenizációt, a vese vérkeringését, a vesesejtek működését is. A kezelés szükségességét mindig a nefrológus szakorvos határozza meg, így fontos, hogy az érintettek szakrendeléseket keressenek fel.
A nem szteroid gyulladáscsökkentők szedését minimalizálni kell. Tartósan nem szabad alkalmazni, sőt átmenetileg is csak a kezelőorvossal egyeztetve szabad ilyen készítményt szedni.

A vesezsugorodás gyógyulási esélyei

Ha a vesezsugorodás már kialakult, akkor nem lehet visszafordítani, a kiváltó okok kezelése csak lassítani képes a folyamat előrehaladását. Több klinikai tanulmány is igazolja, hogy ha a veseelégtelen beteg megfelelő gondozásban részesül, akkor sokkal jobbak az életkilátásai, mint azoknak, akiket csak végstádiumban kezdenek kezelni. A szűrés és a probléma időben kezelése emiatt kulcsfontosságú.

A vesezsugorodás megelőzése

Ha valakinek magas vérnyomása van, akkor fontos a kezeltetése, de ugyanez igaz a cukorbetegségre is, amelynek kezelésében a diétának is fontos szerepe van. Vény nélkül kapható nem szteroid gyulladásgátlókat (egyebek mellett ilyenek a diklofenák tartalmú készítmények) és paracetamol tartalmú gyógyszereket nem tanácsos orvosi kontroll nélkül tartósan szedni. Ha ezeket a készítményeket huzamosabb időn keresztül alkalmazzuk, akkor a veseműködés romlásához, vesezsugorodáshoz vezethet.

A vesezsugorodás szövődményei

A vesezsugorodás idővel veseelégtelenségbe torkollhat, a vese visszafordíthatatlanul tönkremehet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Pethő Ákos belgyógyász, nefrológus főorvosnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: