Dialízis tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.03.08 13:38

 Szabó Emese

 

 dr. Wágner László PhD belgyógyász, nefrológus, diabetológus, transzplantációs szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a dialízis?

A dialízis vagy művesekezelés a vesepótló kezelésnek azon formája, amelynél a vért vagy közvetlenül tisztítják meg a méreganyagoktól (ez a hemodialízis), vagy pedig a hashártyát használják fel, mint szűrőt, és a szervezetet ennek segítségével szabadítják meg a toxinoktól (ez a peritoneális dialízis).

A dialízis előfordulása

Magyarországon nagyságrendileg 700.000-1.000.000 embert érint valamilyen vesebetegség, közülük 60-100 ezren igényelnek vagy igényelnének gondozást - a pontos számok sajnos nem ismertek, mert az egészségügyi ellátórendszer nem tud minden érintettről. Azt viszont tudjuk, hogy körülbelül 6 ezer krónikusan dializált (rendszeres vesepótló kezelésre szoruló) beteg él az országban. Mellettük nagyjából ugyanennyien részesülnek átmenetileg dialízisbenakut veseelégtelenség miatt.

A dialízis okai

Dialízisre akut és krónikus (három hónapnál régebb óta fennálló) veseelégtelenségnél egyaránt szükség lehet. Akut veseelégtelenség esetén az állapot rögzülhet is, ilyenkor szükség lehet tartós vesepótló kezelésre is, tehát az akut veseelégtelenség átmehet krónikusba is. A dialízist igénylő vesebetegségek leggyakoribb okai közül a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a belgyógyászati vesebetegségeket kell kiemelni.

A dialízis tünetei

A veseelégtelenség gyakran tünetszegény módon alakul ki, ugyanis a vesefunkció romlását specifikus elváltozások és panaszok nem kísérik, illetve a tünetek csak későn jelentkeznek. Igazi jelei csak a végstádiumú veseelégtelenségnek vannak: ilyenkor csökken a vizelet mennyisége, lassultság, fáradtság vagy gyengeség, étvágytalanság, hányinger vagy fogyás, esetleg fémes íz érzése jelentkezik. A panaszokhoz társulhat magas vérnyomás, főleg lüktető, tarkótáji fejfájás, szürkés-sápadt bőrszín, illetve az alsó végtagokon jelentkezhet ödéma , vizenyő. Ezek az általános tünetek sem kizárólagosan jellemzőek a veseelégtelenségre, más is okozhatja őket, a probléma inkább csak a laborleletekből olvasható ki. Sajnos emiatt a végstádiumú veseelégtelenség gyakran még ma is hirtelen derül ki.

Dialízisre általában veseelégtelenség gyógyítása kapcsán kerül sor

Dialízisre általában veseelégtelenség gyógyítása kapcsán kerül sor

A dialízis diagnózisa

Arra, hogy valakinek szüksége van-e művese kezelésre, a laboreredményekből, valamint a képalkotó- és egyéb vizsgálatok eredményeiből következtetnek az orvosok. A legjellegzetesebb paraméter a szérum kreatinin szintje, lévén abból életkor és nem alapján kalkulálni lehet az úgynevezett glomeruláris filtrációs rátát. Ez a vese szűrőképességét mutatja meg: ha ez a normális szintnek nagyjából 15 százaléka alá süllyed (a normális szint 15 ml/perc/1,73m2), akkor indokolt a vesepótló kezelés.

A dialízis kórlefolyása

A dialízis a vese működését tovább nem rontja, de nem is javítja. Ez tehát csupán pótolja a vesefunkciót, illetve annak egy részét, de magának a vesének az állapota attól függően romlik vagy javul, hogy a veseelégtelenségét mi okozza, és az kezelhető-e. Ki kell emelni azt is, hogy a művese-kezelés nem minden vesefunkciót pótol, de amit nem pótol, annak jelentős része rendezhető máshogy. Ilyen például a vérnyomás, aminek szabályozásában a vese is szerepet játszik. Ugyancsak közreműködik ez a szerv a vérképzésben, és segíti a csontanyagcserét is. Mindezek veseelégtelenségnél gyógyszeresen tarthatók egyensúlyban.

Megemlítendő, hogy a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek jelentős része veseátültetésre, transzplantációra is alkalmas. Utóbbi a vesegyógyászatnak és az orvostudománynak rohamosan fejlődő területe, aminek köszönhetően az élődonoros veseátültetésnek manapság egyre nagyobb szerepe van. Utóbbi már tervezhető, könnyebben végezhető, a halott donorból történő szervátültetésnél jobb kimenetellel kecsegtető megoldás. Ha viszont a beteg transzplantációra valami miatt nem alkalmas, akkor dialízissel és azt kiegészítő kezelésékkel a betegek zöme elfogadhatóan egyensúlyban tartható.

Annak, aki nem jár el dialízisre, pedig szüksége lenne rá, komoly szövődményei alakulhatnak ki, lévén a folyadék- és a méreganyagok visszatartása más szerveket is károsíthat. Ionzavarok, különösen magas káliumszint alakulhat ki, ami szívritmuszavarhoz, szívmegálláshoz, hirtelen szívhalálhoz vezethet. A visszatartott folyadék magas vérnyomást okozhat, ami az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát növeli. A visszatartott víz magának utat keresve a tüdőbe is bejuthat, ahol tüdővizenyő miatt akár fulladáshoz is vezethet. A felhalmozódó méreganyagok lerakódhatnak a különböző szervekben, és károsíthatják azokat - az agy esetében ez akár a kómáig is vezethet. Röviden a dialízis elhagyása egy idő után szinte biztosan halálhoz vezet.

A dialízis kezelése

A dialíziskezelésnek két fő formája van. Az egyik az úgynevezett hemodialízis-kezelés, amelynél magát a vért tisztítják meg. Ennél folyamatosan nagy mennyiségű vért szívnak ki egy érből, azt "átmossák", eltávolítják belőle a méreganyagokat, sókat, illetve a felesleges folyadékot, majd a megtisztított vért visszajuttatják a szervezetbe. Krónikus esetben, amikor a saját vesék már egyáltalán nem működnek, hetente háromszor van szükség erre a beavatkozásra. Hemodialízisnél percenként általában 300-400 milliliter vért tisztítanak meg, emiatt ehhez nem a vérvételhez használt kis erekből vesznek vért, hanem vastagabb, nagy vérátfolyású érből. Ehhez mesterségesen alakítanak ki az érintettek alkarján egy érösszeköttetést úgy, hogy egy ütőeret összekötnek egy gyűjtőérrel, így tág, nagy vérhozamú gyűjtőérszakaszt nyernek: a gyűjtőér ugyanis kitágul és fala idővel megvastagszik a bekerülő nagy nyomású és nagy mennyiségű ütőeres vértől.

Magához a beavatkozáshoz nem szükséges kórházi bennfekvés: a hemodialízist ambulánsan végzik, általában 4 óra alatt, heti 3 alkalommal. Azokban az országokban, ahol a távolságok óriásiak - például Kanadában - már meghonosodott az otthoni hemodialízis is, ilyenkor a betegeknek a kórházba sem kell bemenniük. Itthon a hemodialízis mindig meghatározott centrumokban történik, ahol a betegeknek mindig meg kell jelenniük, de van törekvés az otthoni hemodialízis meghonosítására is. Mivel ez a beavatkozás gyakorlatilag három napot elvesz a hétből, az érintettek közül kevesen tudnak teljes állásban dolgozni.

A dialízis másik formája a hasűri, vagy más néven peritoneális dialízis, amelynél a beteg hasába, a hashártya két lemeze közé a hasfalon keresztül egy csövet ültetnek. Ezt követően a hashártya két lemeze közé ozmotikusan aktív anyagot, például cukoroldatot juttatnak, ami a hashártya hajszálereiből folyadékot, méreganyagokat, ionokat "szív magába". Az így létrejövő oldatot egyszerűen leengedik a csövön keresztül, a beteg így szabadul meg tőle. Ilyenkor tehát egy természetes szűrőt, a hashártyát használják arra, hogy a vér megtisztuljon. Ez a megoldás egy folyamatosan zajló tisztítást jelent: a betegek általában maguk cserélnek naponta 4-5 alkalommal folyadékot a hasukban. Mindez otthon, tiszta körülmények között elvégezhető, ilyenkor a beteg hasában gyakorlatilag folyamatosan ott van általában mintegy 2 liternyi folyadék.

Van a módszernek automatizált változata is: ilyenkor a hashártya lemezei közé vezetett csőhöz egy keringtető készüléket kapcsolnak. Ezt a legjobb éjjelre szervezni: használatakor este lefekszik a beteg, ráköti magát a gépre, az pedig folyamatosan be és kiengedi a folyadékot. Így gyakorlatilag éjjel, alvás közben történik meg a művesekezelés. A hasi dialízisben részesülők, szemben azokkal, akik hemodialízist kapnak, szabadabban mozognak, az ő munkaképességük jobb lehet. Sajnos - bár ritkán - szükség lehet úgynevezett hibrid kezelésre is, amikor a nem kellő hatékonyság miatt a peritoneális dialízis mellett hemodialízis kezelésre is szükség van.

A dialízis gyógyulási esélyei

Ha krónikus vesebetegségről és végstádiumú veseelégtelenségről van szó, akkor a dialízisre tartósan szükség van, azt csak vesetranszplantációval lehet kiváltani. Ha átmeneti, úgynevezett akut veseelégtelenségről van szó, akkor a művesekezelés csak a problémás időszak áthidalásáig szükséges. Bizonyos vesebetegségek gyógyíthatók, vagy akár maguktól gyógyulnak, így a dialízis ezt követően teljesen elhagyható.

A dialízis megelőzése

Azt, hogy valaki dialízisre szoruljon, a vesebetegségek megelőzésével, időben történő felismerésével és megfelelő kezelésével lehet elkerülni. A felismerés nehéz, mivel a vesebetegségek többsége kezdetben nem okoz tüneteket, ami miatt a szűrővizsgálatoknak kiemelt szerepe van. Ez egyszerű laborvizsgálatot és vérnyomásmérést jelent, amit nem szabad elhanyagolni.

A dialízis szövődményei

A művesekezelés során folyadékeltávolítás is zajlik, ugyanis a betegeknek általában már nincs, vagy csak elhanyagolható mennyiségű vizeletük van. Emiatt ha a kezelésre úgy érkeznek, hogy szervezetük nagy mennyiségű folyadékot tart vissza, akkor ezt négy óra alatt kell eltávolítani. Ilyenkor a nagyobb mennyiségben leszedett folyadék hirtelen alacsony vérnyomáshoz vezethet, ami rosszullétet okoz. Emellett jelentkezhet magas vérnyomás is a kezelés alatt, esetleg helyi vérzés is, fokozott véralvadás, illetve egyéb szövődmények is. Az otthon végezhető hasűri kezelés, mivel a hasüreg egy csövön keresztül kapcsolatban van a külvilággal, fertőzésveszélyt is jelenthet. Ezeknek a szövődményeknek a jelentős része azonban elkerülhető.

Hasznos tudnivalók

Érdemes tudni, hogy az emberek kétszer egymillió vesetestecskével születnek, ezek száma az élet során nem nő, de funkciójuk változhat. Tehát szervezetünk életünk végéig ebből gazdálkodik. A vesetestecskék működése a kor előrehaladtával normális körülmények között, betegségek fennállása nélkül is csökken, de ez önmagában nem jelent problémát, ugyanis a vesék működése "túl van tervezve". Emiatt adhatja oda egy egészséges ember az egyik veséjét az arra rászorulónak anélkül, hogy neki ebből komolyabb hátránya származna.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Wágner László nefrológusnak.

Kategória: Vese és húgyutak betegségei

Orvost vagy magánrendelőt keresek Dialízis kezelésére! További kérdésem van Dialízis témában
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Balogh Esztertáplálkozástudományi szakember


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt Zömében még erősen felhős lesz az ég, helyenként szakadozik fel a felhőzet, elszórtan kisebb eső, zápor, a hegyekben hózápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag