Figyeljen oda a veséjére!

Világszerte minden tizedik felnőtt szenved vesebetegségben, és számuk 5-6 százalékkal nő évente, pedig ezen szervünk betegségei az éves rutinellenőrzésekkel megelőzhetők lennének.

3 millió kapilláris, 1800 liter vér átszűrése és 180 liter elsődleges szűrlet naponta - ez csak néhány azok közül az elképesztő számok közül, amelyeket a vesével kapcsolatban meg kell említenünk. A vese ugyanis létfontosságú szervünk, ami szerepet játszik az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában és a testből való kiürítésében, továbbá a testnedvek összetételének szabályozásában és számos hormon termelésében is.

Vese Világnap - március második csütörtökén

Mivel a vesebetegség csendes gyilkos, a betegek nagy része csak akkor szerez tudomást róla, amikor a bab alakú szerv már súlyosan károsodott. Még rémisztőbb adat, hogy nemzetközi felmérések szerint

Hazai érdekvédő szervezet a feladatai és funkciói . A világnap célja tehát nemcsak az, hogy felhívja a figyelmet a krónikus vesebetegségre a megelőzés és korai felismerés érdekében, hanem az is, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mit tehet a veséjéért a mindennapokban. Megdöbbentő szám, de valamilyen fokú veseműködési zavar, vesekárosodás a világon a lakosság mintegy 10 százalékát érinti, akiknek azonban sajnos igen nagy hányada nem is tud betegségéről, holott egy egyszerű vérvétel lehetővé tenné a korai diagnózist és olyan beavatkozást, amely megállíthatja/lassíthatja a progressziót.

A csökkent veseműködésre utaló leletek

A rutinszerű laborvizsgálatokkal időben kiderül, ha a vese működése nem megfelelő, ezért minden évben érdemes felkeresni a háziorvost. E laborvizsgálatok során az "albumin", illetve a "kreatinin" nevezetű anyagok vizeletben történő megjelenését nézik, ugyanis megjelenésük a vese és az érrendszer megindult károsodására utal.

A krónikus vesebetegségekről

Ha a vesék eredeti feladataikat nem képesek kielégítően ellátni, vesebetegségről beszélünk, és ha az állapot tartósan, nem gyógyíthatóan áll fenn, krónikus vesebetegségről van szó.

Amennyiben a vesekárosodás már előrehaladott, a szűrőteljesítmény nagyfokú beszűkülése esetén a termelt vizeletben ürítendő anyagok mennyisége nagyon lecsökken, vérszintjük megemelkedik. Ilyenkor fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés és bőrviszketés tünetei jelentkeznek, ezt nevezzük urémiának (húgyvérűség). Az urémia kezelés nélkül súlyos következményekhez, végső soron halálhoz vezet.

Súlyos esetben vesepótló kezelés mellett döntenek a szakemberek, ennek pedig három fő típusát különböztetjük meg, így a művesekezelést (Hemodialízis, rövidítve HD), a hasi dialízist (Peritoneális Dialízis, rövidítve PD) és a veseátültetést (vesetranszplantáció). Hogy melyik kezelés a megfelelő egy betegnél, azt különböző egészségügyi, valamint szociális és pszichológiai tényezők figyelembe vételével dönti el a szakorvos.

Figyeljen, ha rizikócsoportba tartozik!

Mit tehet a mindennapokban? Fogyasszon sok folyadékot, főleg ásványvizet és gyógyteákat! Fogja vissza az alkohol- és kávéfogyasztást, és ha tudja, tegye le a cigarettát! Megelőzheti a vesebetegségeket, ha "vesevigasztaló" gyógynövényeket (zsurló, nyírfa, körömvirág) használ kúraszerűen. A nemzetközi világnap idei kiemelt témája a cukorbetegség mint a vesebetegség egyik fő okozója, emellett azonban kockázati tényező a magas vérnyomás, a túlsúly és dohányzás is a betegségek kialakulásában. Ha családjában már fordult elő vesebetegség, szintén kiemelten veszélyeztetett, és 50 éves kor felett is érdemes nagyobb figyelmet fordítani a veseműködést jelző laboreredményekre!

Forrás: A Vese Világnap alkalmából kiadott B. Braun hírlevél

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: