Fül-orr-gégészeti betegségek

A fül nemcsak a hallás, hanem az egyensúlyérzés szerve is. Leggyakoribb betegségei a középfülgyulladás, a hallójárat-gyulladás, a fülzúgás és a nagyothallás. Az orr a légzés és a szaglás egyik szerve. Feladata a belégzett levegő felmelegítése, szűrése és párásítása. Elhelyezkedéséből adódóan az orr különösen ki van téve a sérülések veszélyének, ezek mellett fertőzésekkel, orrvérzéssel és polipok kialakulásával is számolni kell. A garat a légző- és az emésztőrendszer közös része. A gége a garat és a légcső között helyezkedik el, és a hangszalagokat tartalmazza, tehát a beszéd szerve. A garat és a gége gyakran fertőződik, illetve alakulnak ki bennük gyulladások és nem daganatos jellegű szövetburjánzások.

Külsőfül-gyulladás tünetei és kezelése

Mi a külsőfül-gyulladás?

A külső fülhöz a fülkagyló és a külső hallójárat tartozik, ami a hallójárat bemenetétől egészen a dobhártyáig terjed. A gyulladás érintheti mindkét területet, de sokkal gyakoribb a hallójárat-gyulladás.

Tünetek

A külsőfül-gyulladás előfordulása és okai

A külső hallójárat-gyulladás jellemzően a meleg nyári napok betegsége: akkor a leggyakoribb, amikor az emberek strandra, uszodába járnak. Ilyenkor a fertőzésveszély azért nagyobb, mert a meleg és túlzott nedvesség meggyengítheti a hallójárat bőrének védőrétegét, így az könnyebben befertőződhet.
Azon túl, hogy a kockázatot a meleg növeli, maga a fertőzés általában úgy jön létre, hogy valami miatt sérül a hallójárat bőre. Ez bekövetkezhet például amiatt, mert viszket a fülünk és megvakarjuk, a művelet során pedig felsértsük a bőrt. Apró sérülést akár a túlzott, nem megfelelő módon végzett fültisztítás is eredményezhet: ilyenkor egy egyszerű mosakodás vagy hajmosás során is kialakulhat a fertőzés. Ennek oka az, hogy a sérülésen keresztül az amúgy a bőr felszínén lévő kórokozók be tudnak jutni a mélyebb rétegekbe.
Magát a gyulladást baktériumok és gombák egyaránt okozhatják. A betegségnek van olyan súlyos formája is, ami főként cukorbetegeknél lép fel, és amelyeknél specifikus kórokozót lehet kimutatni. Utóbbi esetben a gyulladás nem csak a bőrt érinti, hanem ráterjedhet a csontos hallójáratra is. Ez vélhetően azért jellemző a cukorbetegekre, mert ők amúgy is hajlamosabbak a gyulladásos megbetegedésekre.

A külsőfül-gyulladás diagnózisa

A diagnózist hagyományos fül-orr-gégészeti vizsgálaton állítják föl a szakorvosok, egyéb vizsgálatra általában nincs szükség.

A külsőfül-gyulladás tünetei, kórlefolyása

A külsőfül-gyulladás igen intenzív fájdalommal jár, ami általában már akkor érezhető, ha a fülkagylóhoz hozzáérnek. A rágás, illetve az állkapocsízület mozgása tovább fokozza a fájdalmat a közvetlen szomszédság miatt.
A külső hallójárat-gyulladás következtében a hallójárat bőre erősen megvastagszik, erezetté is válik, váladékozhat. Maga a hallójárat akár teljesen be is szűkülhet: néha a szűkület kisebb mértékű, ilyenkor csak a hallójárat mélyén látható változatos színű és állagú izzadmány. Ezt persze már csak a vizsgáló észleli, a laikus számára érezhető legjellemzőbb tünet maga az erős fájdalom és a hallójárat méretének megváltozása. Néha a nagyfokú szűkület vagy a nagyobb mennyiségű gyulladásos izzadmány miatt a hallás is csökken.
A külsőfül-gyulladást a nem megfelelő fültisztítás is okozhatja
A külsőfül-gyulladást a nem megfelelő fültisztítás is okozhatja
Elhúzódó, súlyosabb gyulladás esetén akár nyirokcsomó-duzzanat is kialakulhat az állszögletben, megbetegedést pedig akár láz is kísérheti.

A külsőfül-gyulladás kezelése

A kezelés mindenképpen fül-orr-gégészeti, első lépése pedig a hallójárat minél alaposabb kitisztítása. Ehhez a szakorvosok fertőtlenítő, antiszeptikus oldatokat használnak, magát a beszűkült hallójáratot pedig gyógyszeres gézcsíkokkal igyekeznek feltágítani. Emellett szükség lehet nem szteroid fájdalomcsillapítóra és gyulladáscsökkentőre is. A betegeknek bizonyos esetekben szájon át szedhető antibiotikumra is szükségük lehet.
Ennél a típusú fülgyulladásnál a melegítés, meleg borogatás szigorúan tilos, lévén az csak súlyosbítja a tüneteket. Ehelyett inkább hűteni kell a fület, illetve óvni kell a víztől. Víz a hallójáratba egyáltalán nem kerülhet. Ha a gyógyszeres csíkok hatására a hallójárat újra feltágul, akkor már a gyulladás típusának megfelelő fülcseppeket is lehet alkalmazni.

A külsőfül-gyulladás gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek nagyon jók. A panasz a kezelés hatására teljesen megszűnik, viszont hogy ehhez mennyi idő szükséges, az függ attól is, hogy milyen kórokozó váltotta ki a gyulladást, az pedig mennyi ideje tart. Szerencsés esetben a gyógyuláshoz egy hét is elég, de előfordul, hogy a kezelés akár hónapokig is eltart. Hosszas terápiára jellemzően a gombás fertőzések esetén van szükség.

A külsőfül-gyulladás megelőzése

Érdemes elkerülni, hogy a hallójáratot bármi megsértse, beleértve a fültisztító pálcikát is: a hallójáratba benyúlni még utóbbival sem szabad. Erről a területről a fülzsírt eltávolítani azért sem szerencsés, mert annak egyfajta védő szerepe van. Másrészt a hallójárat öntisztító mechanizmusa általában jó, így külön tisztítani nem szükséges - ha pedig ez a mechanizmus valami miatt mégis zavart szenved, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.
Aki tudja, hogy hajlamos a külső hallójárat-gyulladásra - mert például már volt érintett -, annak érdemes fürdőzés előtt paraffinolajat, babaolajat, esetleg erre a célra készült fülcseppet csöppentenie a fülébe. Utóbbiak kicsit fertőtlenítik a területet, illetve bevonóréteget is képeznek rajta. Uszodahasználat után érdemes figyelni arra is, hogy a hallójáratban ne maradjon víz. Ehhez egy puha, vékony törölközővel ki kell törölni a fület, de csak addig, amíg az ujj elér.
Akinél a külső hallójárat-gyulladás visszatérő, annak fürdőzéshez, wellnessezéshez érdemes egyéni füldugót használnia. Ezeket vagy készíttetni kell, vagy olyan jellegűt kell beszerezni, amely fölveszi a hallójárat formáját. Ha ugyanis a fülbe olyan dugó kerül, amely a hallójáratot csak kicsit zárja el, akkor a víz mellette még bemehet, ami rosszabb helyzetet eredményezhet annál, mintha egyáltalán nem használnának füldugót.

A külsőfül-gyulladás szövődményei

Ha a betegséget elhanyagolják, nyirokcsomó-gyulladás is kialakulhat, a gyulladás pedig ráterjedhet a környezetére is. Utóbbiak persze inkább elméleti jelentőségűek, lévén az érintettek a komoly fájdalmak miatt előbb elmennek orvoshoz, mint sem ez megtörténne. A gyulladást időnként kísérő halláscsökkenés átmeneti, a gyógyulást követően teljes mértékben rendeződik.

A külsőfül-gyulladást könnyű elkülöníteni a középfül-gyulladástól: míg előbbi olyan fájdalmat okoz, ami akár egy pulóver levételekor is érezhető, addig a középfül-gyulladás esetén érzett fájdalmat nem befolyásolja a fülkagyló érintése.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvosnak .
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain és az északkeleti megyékben sok napsütés valószínű, arrafelé várható legkisebb számban, valamint eséllyel csapadék. Másutt erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen lehet zápor, főként felhőszakadással kísért zivatar is. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.