Ortopédia

A hosszan tartó fájdalom és a mozgáskorlátozottság hátterében leggyakrabban a csont- és izomrendszer betegségei állnak. A csontok, izmok és ízületek sérülései rendkívül gyakoriak, súlyosságuk az enyhe izomhúzódásoktól az ízületi szalaghúzódásokon, ízületi ficamokon át egészen a csonttörésekig terjed. Az erős mechanikai hatás következtében kialakuló sérülés helyreállítása az ortopédia traumatológiai ágának feladata.

Csontnekrózis tünetei és kezelése

Mi a csontnekrózis?

Csontnekrózis alatt azt értjük, amikor a csontok területén kisebb-nagyobb mértékben elhalás történik. Ez létrejöhet közvetlenül az ízületi felszín alatt, de kialakulhat a szivacsos csontállományban is. A probléma a leggyakrabban a combcsont fejében jelentkezik, méghozzá azért, mert ezt a területet már csak végartériák látják el: ha ezek elzáródnak, szinte biztosan csontelhalás alakul ki.

Tünetek

A csontnekrózis előfordulása és okai

A csontnekrózis oka olyan helyi vérellátási zavar, amely mögött sokféle betegség meghúzódhat, de állhat mögötte olyan sérülés vagy törés is, amely károsítja a csont vérellátását.
A fiatalkori és az időskori csontelhalást mindenképpen el kell egymástól választani, lévén a betegség megjelenése és lefolyása teljesen más az egyes esetekben: a fiatalkori az úgynevezett Perthes-kór , amely 3 és 12 éves kor között, de többségében 3-6 éves korban alakul ki. A Perthes-betegség előfordulása 0,1-1 százalékosra tehető. A fiúknál a betegség háromszor gyakoribb, mint a lányoknál. Felnőttkorban idiopátiás femurfej (combfej) nekrózis fordul elő, aminek érintettjei főképp 30-50 éves emberek. A betegség gyakorisága 1-5 ezrelékre becsülhető. Az ilyen csontelhálás hátterében az esetek kétharmadában tartós szteroidszedés vagy alkoholizmus áll. Mindez arra vezethető vissza, hogy a szteroidok és az alkohol hatására csökken a csontépítés folyamata és növekszik a lebomlásé, ezzel párhuzamosan pedig megnövekszik a kis erekben a trombóziskészség, túlteng a zsírszövet. Mindezeknek következménye a combfej egy részének elhalása.
A csontelhalást okozó szteroid többnyire gyógyszerként kerül be a szervezetbe, lévén ez rengeteg autoimmun, daganatos és reumás betegség terápiájának része, de a transzplantációk után is szükség van tartós szteroidszedésre. Ezek csontelhalást akkor okozhatnak, ha tartósan kényszerül szedni a beteg nagy dózisban a szteroidot. A csontnekrózis hátterében ritkán, de állhat keszonbetegség vagy sarlósejtes anémia, illetve egyéb olyan betegség is, amely a kis erek elzáródását okozhatja.

A csontnekrózis diagnózisa

A diagnózist a tünetekből és a klinikai képből kiindulva kétirányú röntgenfelvétellel és MR-vizsgálattal állítják fel. Utóbbi nagyon fontos, mert sokszor a röntgenvizsgálaton még semmi nem látható akkor, amikor az MR már megmutatja a tipikus, v-alakú elhalt területeket. Emiatt ezzel a vizsgálattal a betegség nagyon korán felismerhető.

A csontnekrózis tünetei, kórlefolyása

A gyerekkorban jelentkező Perthes-betegségnél a növekedésben lévő combfej csontosodási magjában alakul ki az elhalás, a csontosodási mag károsodik. Érintettjeinél elsősorban terhelésre jelentkezik fájdalom: a gyerek jellemzően elkezd arra panaszkodni, hogy fáj a csípője, sántikálva kezd el járni. Fájdalma jellegzetesen a térd irányába sugárzik ki. Nemritkán térdfájdalom a vezető tünet, de ilyenkor is gondolni kell a csípő érintettségére. A kórlefolyás 1-2 évig tart: a combfej csontosodási magja ennyi idő alatt feltöredezik és elhal, majd pedig átépül. Az combfej több-kevesebb maradvány deformitással gyógyul.
A betegség leggyakrabban a combcsont fejében alakul ki
A betegség leggyakrabban a combcsont fejében alakul ki
A felnőttkori csontnekrózis tünetei a gyerekkorihoz nagyon hasonlóak: csípőtáji fájdalom jelentkezik, amely kisugárzik a térd felé. Míg azonban gyerekkorban a combfej, ha torzult formában is, de átépül, addig felnőttkorban ez másképp történik. Rendszerint a csontelhalás a terhelési felszín alatt alakul ki és többnyire nem, vagy csak nagyon ritkán következik be spontán regeneráció. A folyamat halad előre, a combfej beroppan, majd súlyos, másodlagos ízületi kopás alakul ki.

A csontnekrózis kezelése

A csontnekrózis kezelése minden esetben stádiumfüggő: felnőttkorban, amikor az ízületi felszín még nem roppant be, a tehermentesítés és az érintett terület felfúrása a legfontosabb. Utóbbinál a combnyakon keresztül egy drótot fúrnak a combfej állományába, az érintett területre, ami egyfajta biológiai ingerként hat, segíti annak átépülését. Ilyenkor tehát külső segítség hatására a szervezet maga segíti elő a spontán gyógyulást. A kezelést ki lehet egészíteni azzal, ha az érintett területre vérlemezkékben gazdag saját plazmát injekcióznak be. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felfúrás elvégzését követően az elhalt területet kitöltik a beteg véréből nyert, megfelelően előkezelt plazmával. Ha a beteg állapota már súlyosabb, a csontfej pedig a saját testsúly alatt beroppan, akkor már nem lehet felfúrni, hanem protézissel kell pótolni. Ilyesmi akkor gyakori, ha a betegség nem derül ki időben, és a betegek pedig csak későn fordulnak orvoshoz.
Gyerekeknél, amennyiben ez indokolt, konzervatív kezelést szoktak alkalmazni: ez tehermentesítést és járógép használatát jelenti. Ritkább esetekben (ha a combfej fedettsége nem megfelelő) a nagytompor és a kistompor között úgynevezett oszteotomiát (csontátvésést) végeznek, méghozzá egy ék alakú szegmens kivételével. Ezzel a beavatkozással egy kedvezőbb terhelési helyzetet hoznak létre, maga a csontátvésés pedig biológiai ingerként hat, serkenti a gyógyulást. A csontnekrózis kiegészítő kezelésként fizikoterápiára és gyógytornára van szükség. A teljes gyógyulási folyamat gyerekeknél és felnőtteknél is hosszú ideig tart, akár 1-3 évig is elhúzódhat.

A csontnekrózis gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek mindig stádiumfüggőek: ha a gyerekek csontnekrózisa enyhe stádiumú, akkor jók a gyógyulási esélyek, de maradvány deformitásra rendszerint még ez esetben is számítani kell. Ha felnőtt korban felfúrást végeznek, akkor a gyógyulási esély 30-60 százalékos. Előrehaladottabb stádiumnál a folyamat rendszerint továbbhalad, combfej beroppan, súlyos ízületi kopás alakul ki. Ilyenkor az ízületi véget eltávolítják, csípőprotézist ültetnek be.

A csontnekrózis megelőzése

A betegség súlyosbodását úgy lehet megelőzni, hogy azt a lehető legkorábban felismerik és kezelik. Ha lehet, kerülni kell a szteroidok szedését.

A csontnekrózis szövődményei

A szövődmény gyerekeknél a jelentős mozgáskorlátozottság lehet, illetve náluk az ízületi deformáltság miatt évtizedekkel hamarabb kialakulhat porckopás, másodlagos csípőízületi arthrózis.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szendrői Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatójának.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: