Ortopédia

A hosszan tartó fájdalom és a mozgáskorlátozottság hátterében leggyakrabban a csont- és izomrendszer betegségei állnak. A csontok, izmok és ízületek sérülései rendkívül gyakoriak, súlyosságuk az enyhe izomhúzódásoktól az ízületi szalaghúzódásokon, ízületi ficamokon át egészen a csonttörésekig terjed. Az erős mechanikai hatás következtében kialakuló sérülés helyreállítása az ortopédia traumatológiai ágának feladata.

Bütyök tünetei és kezelése

Mi a bütyök?

A köznyelv kétféle elváltozást nevez bütyöknek. A klasszikus típusnál a nagylábujj elindul a többi ujj felé, emiatt a lábközépcsont vége kiemelkedik a lábfej belső síkjából, elkezdi nyomi a cipő. Ritkábban, de a lábfej fölső részén is kialakulhat bütyök, ami már ízületi kopással is együtt jár.

Tünetek

A bütyök előfordulása

A bütyök többször érinti a nőket, mint a férfiakat, de gyakoriságáról pontos adatok nincsenek. A probléma tipikusan idősebb korban szokott jelentkezni, de előfordulhat fiatalabbaknál is. Létezik juvenilis bütyök is, amely gyerekkorban vagy tinédzsereknél alakul ki. Ez esetben a bütyköt csontfejlődési rendellenesség okozza.
A bütyök kialakulásának kockázatát nagyban fokozza a magas sarkú cipúk gyakori viselése. Fotó: Getty Images
A bütyök kialakulásának kockázatát nagyban fokozza a magas sarkú cipúk gyakori viselése. Fotó: Getty Images

A bütyök okai

Nem mindig ismert a bütyök kialakulásának oka, de feltételezhetően lehet rá egyfajta hajlam is. Főleg nőknél figyelhető meg, hogy a probléma generációkon keresztül ugyanúgy jelentkezik, olyan, mintha öröklődne. Viszont önmagában ez kevés, a bütyök kialakulásához kellenek bizonyos életmódbeli tényezők. Ez a leggyakrabban a nem megfelelő, magas sarkú, szűk orrú lábbeli. Az ilyen cipők a láb elülső részét teljesen összepréselik, torlódást okoznak az ujjaknál. Aki folyamatosan ilyen cipőt visel, annak a lábfeje alkalmazkodik ehhez a helyzethez, a kóros állás pedig állandósul. Már önmagában a magas sarok is kedvez a bütyöknek. Franciaországban végeztek ezzel kapcsolatban komolyabb vizsgálatokat is, és azt találták, hogy ilyenkor a láb elülső része nagyon túlterhelődik, ami kedvez a statikai deformitásoknak, köztük a bütyöknek és a kalapácsujjnak. Ezt a hatást már 3-3,5 centis saroknál is kimutatták.
Sok esetben nem egyértelmű, hogy a bütyök miért alakul ki. Vannak például férfiak, akik értelemszerűen nem viselnek magas sarkú cipőt, és olyan hölgyek is, akik világéletükben kényelmes lábbelit hordtak, mégis bütyök alakul ki náluk.

A bütyök tünetei

A klasszikus bütyök legtipikusabb jele a cipőviselési probléma, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintetteknek egyre nagyobb cipőt kell hordaniuk. A lábbelik általában azért okoznak gondot, mert elkezdik dörzsölni a bőrt, illetve az alatta lévő lágy részéket. Ez jobb esetben csak diszkomfortérzést okoz, rosszabb esetben fájdalmat. Ha az irritált területen gyulladás is kialakul, akkor a fájdalom olyan komoly lehet, hogy az érintettek nem is tudnak cipőt viselni. Súlyos esetben fekély is kialakulhat az irritált területen.
Ha a bütyök a lábháti részen jön létre, akkor a vezető tünet a nagylábujj fájdalma. Ilyenkor cipőviselési probléma nem szokott előfordulni.

A bütyök diagnózisa

A klasszikus bütyök diagnózisát egyszerű fizikális vizsgálattal állítják fel. Az orvos a vizit során fel tudja mérni az elváltozás mértékét, képalkotó vizsgálatra általában csak akkor van szükség, ha úgy látja, műtétre van szükség. Ebben a fázisban a röntgen azért fontos, mert segítségével le lehet mérni olyan szögeket, amelyek segítik a műtét megtervezését.
Ha a lábfej felső részén alakul ki bütyök, akkor már a vizsgálat során készül röntgenfelvétel. Ilyenkor a képalkotó vizsgálat azért elengedhetetlen, mert hasonló panaszt egyéb elváltozások is okozhatnak (köztük daganatos betegségek is), azokat pedig ki kell zárni.

A bütyök kezelése

A bütyök kezelhető konzervatív módon, műtét nélkül is, de az ilyen módszerek hatékonysága meglehetősen gyenge. Készíthető például talpbetét és ujjterpesztő, léteznek olyan tépőzáras sínek is, amelyek éjszaka korrigálják a nagylábujj állását. Ha jól készítik el, megoldást jelenthet az ortopéd cipő, de a betegek egy része nem akar ilyen lábbelit viselni. Az ilyen cipők – ha megfelelően tágak és magasak – a bütyökhöz gyakran társuló kalapácsujj kezelését is segíthetik.
A bütyköt operálni csak akkor szabad, ha tényleg panaszt okoz, pusztán kozmetikai okok miatt nagy merészség ilyen operációra vállalkozni. Ennek oka, hogy ilyenkor a műtét rizikója nagyobb, mint az előny, amely vele elérhető. Operáción csak akkor szabad gondolkodni, ha a bütyök tényleg kidörzsöli a cipők oldalát, komoly panaszokat okoz. Műtéti indikáció az is, ha az irritált területen krónikus gyulladás vagy sebesedés alakul ki.
Régebben a bütyköt sokkal gyakrabban operálták, mint manapság, amikor már jobban tisztában vannak az ilyen jellegű beavatkozás rizikójával. Ha indokolt, akkor ma már többféle műtéti technikával operálható a bütyök, jellemzően egynapos sebészi ellátás keretében. Bár helyenként még ma is élnek ezekkel a megoldásokkal, a régen alkalmazott technikák ma már ellenjavallottak amiatt, mert a bütyök nagyon gyakran – az esetek 80-90 százalékában – visszaalakul az elvégzésük után. Az új technikáknál (amelyek a probléma minden vetületét korrigálják, a csonttal és a lágyrésszel is foglalkoznak) csak 6-8 százalék a visszaesés veszélye.

A bütyök rehabilitációja

A műtét után praktikus gyógyászati segédeszközboltban beszerezhető tehermentesítő cipőt viselni. Ez hasonlít egy mamuszra, de nagyon hasznos, mert az elülső része picit a levegőben van, a testsúly pedig a hátsó részen támaszkodik. Viselése azért előnyös, mert segítségével tehermentesíteni lehet a műtéti területet. Ilyen cipőt már a műtét napján viselhet a beteg, vele egyből lábra is állhat. A seb miatt persze még érdemes pihentetni a lábat legalább egy hétig, ez idő alatt nem szerencsés túl sokat mászkálni. Egy-két hét után a tehermentesítő cipőben már bátran lehet járkálni, később pedig vissza lehet térni a hagyományos lábbelikhez. A teljes gyógyulási idő általában hat hét. Ennek oka, hogy a műtét során elvágják a nagylábujj lábközépcsontját, a törések után pedig ökölszabályként hathetes a javasolt tehermentesítési idő.

A bütyök megelőzése

A bütyök megelőzését segíti, ha kerüljük a szűk orrú, magas sarkú cipőket.

A bütyök szövődményei

  • A fájdalommal nem, csak az ujj ferdeségével járó klasszikus bütyök szövődménye az lehet, hogy az ujj még jobban elferdül. Mivel nem lehet előre megmondani, hogy a helyzet romlik-e a jövőben, az esetleges műtétről mindig az aktuális kép alapján döntenek az orvosok.
  • A kopással járó járó bütyöknél a kopás rosszabbodása jelentheti a hosszú távú szövődményt.
  • Szövődményei a bütyökműtétnek is lehetnek, például a sebgyógyulási zavar, súlyos esetben pedig fertőzés is felléphet. Ezek általában helyi kezeléssel jól gyógyíthatóak.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Pajor Sándor ortopéd-traumatológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.