Anhedónia tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.01.04 15:26

 Szabó Emese

 

 Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi az anhedónia?

Az anhedónia a depresszió egyik fő tünete, alatta örömtelenségérzetet - az öröm érzésének hiányát - kell érteni. Jelentkezésekor elveszti a szerepét minden olyan örömforrás, amely az érintettek korábbi életszakaszaiban fontos volt. Erre utal már maga az elnevezés is: a görög eredetű hedónia szó örömöt jelent, ez a kifejezés kapott egy fosztóképzőt. Az örömtelenség mellett az anhedóniára az apátia és a közönyösség is jellemző.

Az anhedónia előfordulása és okai

Az örömérzés eltűnése szinte mindig különféle mentális zavarokhoz társul, azoknak az anhedónia tulajdonképpen csak az egyik tünete. A legjellemzőbb ilyen kórkép a depresszió, amelynél az anhedónia mindig nagyon jól megfigyelhető. Lehet ilyen kísérőtünete sok egyéb hangulatzavarnak - például a bipoláris hangulatzavar -, de a szorongásos kórképeknél is jelentkezhet ilyesmi. Tünete lehet az anhedónia a stressznek is.

A elmebetegségeknél - például a skizofréniánál - szintén jelentkezhet ilyen tünet. Sok esetben tudatmódosító szerek - drogok és az alkohol - használata is okozhat anhedóniát, de eleve már a függőségeket is kísérheti ilyen panasz. Sokszor utóbbi az oka annak is, hogy a drog- vagy alkoholfüggők ismételten a kábítószerhez vagy az italhoz menekülnek. Ilyen esetekben a szer újbóli megszerzése okoz némi örömöt, de az később ismét örömtelenségbe, kiüresedésbe csap át.

Mivel az anhedónia több betegségnek is tünete is, előfordulását pontosan meghatározni nem lehet. Például ha burnout-szindróma esetén jelentkezik, vagy ha az életközépi válság kísérő tünete, akkor leginkább a 35-40 éveseket érinti, míg ha a depressziót kíséri, akkor bármelyik életkorban előfordulhat. Ha skizofréniához társul, akkor főleg fiatal felnőttkorban alakul ki.

Az anhedónia tünetei

Az anhedónia maga egy tünet, amelynek legfőbb jellemzője az örömtelenség, illetve az arra visszavezethető problémák, többek közt az aszexualitás. Ez esetben tulajdonképpen ok és okozatról beszélünk, lévén ilyenkor maga a szexualitás veszti el "érdekességét", nem képes örömforrásként működni. Ugyanez a helyzet az olyan élményekkel és örömökkel, amelyeket korábban például finom ételek íze és illata jelentett, vagy akár egy hobbi nyújtott. Az érintettek gyakorlatilag minden területen visszafogottabbá válnak, a korábbi örömforrásokat már nem is keresik, hiszen azokból nincsenek pozitív visszacsatolásuk, és nem nyújtanak semmilyen élvezetet. Jellemző rájuk az is, hogy nincsen jövőképük, fáradékonyak, energiátlanok.

Anhedóniánál a munkában elért sikerek sem jelentenek örömet, ezért van az, hogy a jelenség tipikus tünete a burnout-szindrómának is. Ez esetben tulajdonképpen az történik, hogy a korábbi kihívások már nem jelentenek örömet, sőt az érintetteket kifejezetten irritálják azok a dolgok, amelyek korábban jó érzéssel töltötték el őket. Emiatt van az is, hogy az érintettek alulmotiválttá válnak. Érdekes, de előfordul, hogy az anhedónia csak egyes területeken jelenik meg: például csak a szexualitásban, csak a munkában, illetve csak a hobbiban. Ez esetben még nem beszélünk súlyos anhedóniáról.

Az anhedónia diagnózisa

Mivel az anhedónia nem mentális kórkép, hanem több betegségnek is a tünete lehet, a szakemberek mindig annak diagnózisát állítják fel, ami ezt a tünetet kiváltja. Ehhez szükség van az anamnézis felvételére, az egyéb tünetek felkutatására és értékelésére - például a depressziónak az anhedónia mellett sok egyéb tünete is van. Ezeket az információkat a pszichológusok és a pszichiáterek beszélgetésekből, tesztekből szerezhetik meg.

A környezet akkor gyanakodhat anhedóniára, ha az érintett feltűnően örömtelen és megüresedett, magában üldögél, leginkább befele fordul, érzelmek nem látszanak rajta, nem lehet feldobni vagy felvidítani. Az érintettek számára a hangulatváltozások gyakorlatilag ismeretlenek, kedvtelenség jellemző rájuk, arcuk mindig kifejezéstelen, fakó sokszor katatón, mozgás nélküli.

Az anhedónia kezelése

A kezelés minden esetben a kiváltó ok, tehát az alapbetegség kezelését jelenti. Ez például depressziónál gyógyszeres kezelést és pszichoterápiát is jelent. Ilyen esetekben az antidepresszánsok szedésének célja a hangulat stabilizálása, az örömérzet stimulációja. A pszichoterápia a kiváltó okok feltárásához és az öröm újratanulásához elengedhetetlen.

Az anhedónia gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek mindene esetben a kiváltó októl függnek. Tehát nem mindegy, hogy az anhedónia például skizofrénia vagy depresszió tüneteként jelentkezik-e. Előbbi például nem gyógyítható, csak az érintettek állapota javítható. Magára a tünetre az antidepresszánsoknak minden esetben nagyon jó hatása van.

Az anhedónia megelőzése

Törekedni kell a lelki egyensúly megőrzésére, az esetleg jelentkező mentális zavarokat pedig mihamarabbi kezeltetni kell.

Szövődmények

Mivel az anhedónia csak egy tünet, szövődménye nem lehet, a mögötte álló alapbetegségnek viszont már igen - például tartós depresszió miatt előfordulhat öngyilkosság. A huzamosabb ideig fennálló örömtelenségérzés és kiüresedés érzés alapból is kellemetlen és elviselhetetlen állapotot jelent, emiatt a helyzet idővel egyre súlyosabbá válhat.

A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Anhedónia kezelésére! További kérdésem van Anhedónia témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-4, 0 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult marad az ég, főleg az ország délnyugati felén várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag