Kardiológiai vizsgálatok

Holter EKG

Rövid leírás

A Holter EKG 24 órás ambuláns EKG-regisztrálást jelent. Előnye, hogy a betegnek csak egy pici készüléket kell övtáskában hordania, a napi tevékenységeit pedig folytatni tudja. A készülék ez idő alatt képes rögzíteni a szívműködését.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

Akkor végeznek Holter EKG-t, ha szívritmuszavarokra, lassú szívverésre, gyors szívverésre, aritmiás szívverésre gyanakodnak. Szükség lehet rá akkor is, ha valakinek idősebb korban bizonyos típusú mellkasi fájdalma vagy légszomja van, és meg szeretnék nézni, hogy mellette fennáll-e valamilyen EKG-elváltozás. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a három csatornán mérő Holter EKG-nál mellkasi fájdalom diagnosztizálása esetén a terheléses EKG sokkal informatívabb, mert az 12 elvezetésen keresztül térképezi fel a szív elektromos tevékenységét.

Mit diagnosztizálnak vele?

A Holter EKG a diagnózis felállítására, és a betegek utánkövetésére egyaránt alkalmas. A ritmuszavarok diagnosztizálására önmagában is megfelel ez a vizsgálat, eredménye alapján pedig felmérhető az is, hogy van-e szükség valamilyen beavatkozásra.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A beteg mellkasára az asszisztensek 5-7 elektródát ragasztanak fel, ezek veszik fel a 2 vagy 3 csatornán érkező elektromos jeleket. Az elektródákat a felvevőhöz csatolják, a páciens pedig kap egy övet, amit a derekára csatolnak. A betegnek figyelnie kell arra, hogy a készüléket és az elektródákat ne érje víz, emiatt a tisztálkodás tilos, de minden más tevékenység végezhető. Arra persze figyelni kell, hogy az elektródákat kívülről ne dörzsölgessék, mert akkor a felvétel zajos lesz, nehezebb értékelni.
A betegektől kifejezetten kérni szokták, hogy legyenek aktívak, például lift helyett lépcsőt használjanak. Ez azért fontos, hogy a vizsgálatnak legyenek terheléses részei is. Fontos, hogy a beteg tevékenységét naplózza, jegyezze fel, mikor folytatott aktív és passzív tevékenységeket, és ha jelentkeztek panaszai, az mikor történt. Az orvosok ennek tükrében tudnak következtetni arra, hogy a szívnek milyen válasza volt egy-egy eseményre, például egy kocogásra.
A rögzített EKG-görbét a vizsgálat után számítógéppel beolvassák, a készülék automatikusan értékeli a felvételt, majd ezt ellenőrzi, és szükség szerint átértékeli a kardiológus.

Mennyi időt vesz igénybe?

A vizsgálat 24-72 órás, a betegeknek ennyi ideig folyamatosan viselnie kell az elektródákat és a készüléket. Az elektródák felhelyezése nem tart sokáig, az asszisztensek 5-10 perc alatt elkészülnek vele.

Milyen szakorvos végzi?

A Holter EKG kiértékelését kardiológus szakorvos végzi, az elektródákat az asszisztensek helyezik fel.

Hogyan kell rá készülni?

A kifejezetten szőrös mellkasú férfiak esetében szükség lehet az érintett mellkasi terület leborotválására. Mivel a Holter EKG viselése alatt mosakodni nem szabad, a betegeknek érdemes tisztálkodnia közvetlenül az elektródák felhelyezése előtt. Célszerű beszerezni tisztálkodó kendőket, amikkel a tappancsok közti részeken felfrissíthető a bőr.

Jár sugárterheléssel?

Nem jár sugárterheléssel a Holter EKG.

Jár vele fájdalom?

Nem okoz semmilyen fájdalmat a Holter EKG.

Kinél nem végezhető?

Mindenkinél végezhető Holter EKG, nem kizáró ok sem a terhesség, sem a pacemaker. Az viszont nehézséget jelent, ha valaki extrém módon izzadékony, mert olyankor az elektródák könnyen lejönnek. Az elektródákat gumipánttal nem lehet rögzíteni, ilyen esetekben az asszisztensek ragtapasszal próbálják megerősíteni a tappancsokat.

Milyen szövődményi lehetnek?

Nem lehetnek szövődményei a Holter EKG-nak.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.