Kardiológiai vizsgálatok

EKG monitorizálás

Rövid leírás

Az EKG monitorizálás alatt nem pillanatnyi képet nyernek a szív működéséről, hanem EKG-elvezetéseken keresztül folyamatosan figyelik a szerv tevékenységét. Ennek különböző fokozatai vannak, a kórházi monitorokat például klasszikusan az intenzív osztályokon használják, de a kórtermekbe is vihetnek mobil EKG monitorokat. A betegek szívét a műtétek alatt is monitorozzák, hiszen ilyenkor szintén fontos, hogy képet kapjanak a szerv működésről. Az EKG monitorozással (szemben a Holter-EKG-val) nyert adatokat a rendszer nem rögzíti, azokat nem utólag elemzik, hanem valós időben figyelik.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

A kórházak főképp az intenzív osztályokon és műtétek közben monitorozzák az EKG-t, de szükség lehet rá kórtermekben is. Ha ritkán jelentkező szívritmuszavart akarnak kimutatni, otthoni EKG-monitort is használhatnak. Szükség szerint a rohammentőkben is végeznek EKG monitorozást.

Mit diagnosztizálnak vele?

Az EKG monitorozás a szívfrekvencia-változásra, szívritmuszavarra, szívleállásra hívja fel a figyelmet. Az ilyen eszközök az EKG mellett jellemzően mérik a pulzust, a vérnyomást és az oxigénszaturációt is, ezek értékeit ugyanaz a monitor jelzi ki.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Az EKG monitorozáshoz a beteg mellkasára három elektródát (tappancsot) rögzítenek, az azok által mért eredményt pedig egy monitor mutatja. A monitort az intenzív osztályokon az ágy mellett helyezik el, de van olyan központi monitor is, amin az összes beteg EKG-ját lehet látni. Az értékeket rögzíthetik is, de alapesetben nem rögzülnek. A monitorozás csak azt a célt szolgálja, hogy a beteget figyelhessék, időben észlelhessék, ha bármilyen szívprobléma fellép nála.
Az EKG monitorozás teljesen új területe az otthoni EKG monitorozás. Ez nem olyan, mint a Holter, ami 24-72 óráig tartó EKG-megfigyelés, hanem hosszabb időre (több hónapra) szóló. A pár centi hosszú, bőr alá beültetett eszköz a hagyományos EKG-monitorozással ellentétben gyűjti is az adatokat, azok pedig visszakereshetők. Ez lehetővé teszi azt, hogy elcsípjék azokat a szívritmuszavarokat, amelyek csak ritkán jelentkeznek és okoznak panaszt, hagyományos, egyszeri EKG-vizsgálattal vagy Holter EKG-val pedig nem kimutathatók.
Vannak már olyan okosórák és egyéb mobilkészülékek is, amelyek képesek EKG-t is készíteni, monitorozásra azok is használhatók. Eredményeik online az orvosnak is átküldhetők, így távolról is lehet őket elemezni. A szívritmuszavarokat ezekkel is ki lehet szűrni, mind a kamraiakat, mind a pitvariakat.

Mennyi időt vesz igénybe?

Az EKG-minitorozást lehetővé tevő tappancsok pillanatok alatt fölhelyezhetők, ezt követően azonnal nyerhető információ a beteg szívműködéséről. Az intenzív osztályokon végzett kórházi EKG-monitorozást addig végzik, amíg a betegnek szüksége van rá, és ez a helyzet a kórtermi eszközökkel is. Az otthoni EKG monitorozás akár több hónapos is lehet.

Milyen szakorvos végzi?

EKG monitorozást a leggyakrabban intenzív terápiás szakorvos, aneszteziológus és kardiológus végez, a műtét alatt pedig mindig az aneszteziológus figyeli segítségével a beteg szívműködését.

Hogyan kell rá készülni?

Nem kell készülni az EKG-monitorozásra, a tappancsokat egyből föl lehet helyezni, amint valaki kórházba kerül.

Milyen veszélyei lehetnek

Nincs semmilyen veszélye az EKG-monitorozásnak.

Jár vele fájdalom?

Nem okoz semmilyen fájdalmat az EKG-monitorozás
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.