Rágcsáljon répát, és nem lesz béldaganata!

A zeller régóta ismert jótékony hatásairól, a répa pedig úgy tűnik, segít látnunk a sötétben... A két zöldségben mégis van egy közös: a legújabb kutatások szerint a bennük lévő hatóanyagok lassíthatják a béldaganatok növekedését.

A vizsgálatok szerint a luteolin nevű, zöldségekben és gyümölcsökben egyaránt megtalálható antioxidáns flavonoid gátolhatja a daganatok növekedéséhez szükséges sejtfunkciókat. Luteolin ezen kívül még az olívaolajban, a zöldborsban, a kamillateában, borsmentában és rozmaringban található nagyobb mennyiségben.

Bár már korábbi vizsgálatok is megmutatták a luteolin antioxidáns és rákellenes hatásait, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy hatékony daganatellenes gyógyszer készülhessen belőle.

Egy, a BMC Gastronenterology című szaklapban nemrég megjelent cikk tanúsága szerint a luteolin gátolja az IGF és PI3K sejtútvonalakat, amelyek a béldaganatok sejtjeinek növekedésében kulcsszerepet játszanak. A béldaganatok jelentik a második leggyakoribb rákos eredetű halálokot a fejlett országokban.

A vizsgálatok szerint a luteolin gátolhatja a sejtburjánzásért felelősnek tartott IGF-II kiválasztását a béldaganat sejtjeiben és így lassíthatja a daganat növekedését.

"A luteolin csökkenti PI3K, az Akt, az ERK1/2 és a CDC25c sejtútvonalak IGF-I-dependens aktivációját. Ezeknek az útvonalaknak a hiányában a rákos sejtek nem képesek osztódni és idővel elhalnak" - magyarázta Jung Han Yoon Park professzor, a koreai Hallym Egyetem munkatársa. "Vizsgálataink szerint a luteolin megzavarja a sejtek közti kommunikációt a daganatokban és ez a tulajdonsága alkalmassá teheti, hogy később kemopreventív anyagként felhasználjuk a betegségek kezelésében."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: