Pöfeteg: óriás a réten

Az óriáspöfeteg igazi ínyencség a gombák között és egyetlen példánya akár egy egész családnak elég.

<strong>Az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea, vagy Calvatia maxima)</strong>

Egyike a legnagyobb méretű vadon termű gombáknak, hiszen emberfej nagyságúra vagy akár még sokkal nagyobbra is megnő, átmérője 10-30 cm, sőt, félméteres is lehet. Nem is hasonlít a "klasszikus" gombaformához, hiszen a termőteste nem különül el kalapra és szárra, tönkre, hanem gömb alakú.

Fehér színű, idősebb korában barnásfehéres. Termőtestének külső burka teljesen sima, tapintása szarvasbőrre emlékeztet, a belső burok vékony, puha. Teljesen beérve a gombát körülvevő kettős burok széttöredezik, lehull, a termőtest vattaszerű belseje pedig szabaddá válik.

Ekkora lehet egy óriáspöfeteg egy almához képest
Ekkora lehet egy óriáspöfeteg egy almához képest

Húsa fiatalon fehér, tömött, sajtszerűen rugalmas, később zöldessárga, végül barna spóratömeggé érik. A spórák szétszóródása után a spóratömeg közötti finom, vattaszerű, barna színű laza fonalhálózat sokáig megmarad. Szaga kellemesen aromás, jellegzetes, erős, idős korban kellemetlenné válik. Íze meglehetősen semleges, ezért vagy más gombával keverik, vagy a szokottnál gondosabban fűszerezik.

Hol nő a pöfeteg? Erdőszéleken, ritkás erdőkben, akácosban, bokros-füves helyeken terem, kertben, utak mentén is sokfelé előfordul. Főleg nyáron és kora ősszel terem. Magyarországon és Közép Európában is ismert, bár nem gyakori, de igen feltűnő gomba. A pöfetegféléknek számos faja van, közülük a leggyakoribb a bimbós és óriás pöfeteg, de ismert a változékony, a szürke sötétedő, a tüskés pöfeteg is.

<strong>Miért jó pöfeteget fogyasztani?</strong>

Tápláló, értékes élelmiszer, nem hizlal, koleszterinmentes. Egy-egy nagyobb példányából egy egész család is jóllakhat. Remek húspótló, annál is inkább, mert fehérjéjének összetétele az állati fehérjéhez hasonló. Ezen kívül szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.), vasat, és kinint, B, D, E vitaminokat is tartalmaz. Egyik összetevőjének, a calvacinnak vírus- és tumorgátló hatást tulajdonítanak.

Kiadós, laktató, ugyanakkor alacsony kalóriájú: száz grammja mindössze 35 kcal, 147 kJ energiatartalmú, így fogyókúrában és vegetáriánusoknak is kiváló.

<strong>Hogyan fogyasszuk a pöfeteget?</strong>

Csak a fehér színű és húsú példányok ehetőek. Húsa illatos, de gyorsan érik, ezért tanácsos hamar felhasználni. Szívós burkait le kell hámozni. Az idősebb gomba, ha belseje már sárgul, barnul, fogyasztásra alkalmatlan. Amíg belseje még fehér, jó, ehető. Legjobb szeletelve, rántva, így íze halszerű. Felhasználható elő- és főételként, sütve, más gombával keverve levesbe és hús mellé is. Jól szárítható, a szárítmánya is fehér, aromás, fűszeres, ezért kitűnő ételízesítő.

<strong>Tippek-tanácsok az óriáspöfeteghez</strong>

Az óriáspöfeteg mérete folytán más gombával nem téveszthető össze, könnyen felismerhető. A többi pöfetegfaj sokkal kisebb, ezekkel esetleg összetéveszthető a mérgező rőt áltrifla. (Ez egy burgonya alakú, rozsdásbarna színű, kemény gomba, pikkelyesen repedező, alul gyökerező, rövid tönkkel.)

Igazán biztonságot természetesen a pöfetegek esetében is csak az nyújt, ha a vadon szedett gombákat megmutatjuk a gombavizsgáló szakembereknek. A gombából készült ételek megterhelik a gyomrot, megemésztésükhöz a húsoknál is hosszabb időre van szüksége a szervezetnek, ezért inkább ebédre fogyasszuk, mint vacsorára. Mint minden gombás ételre, a pöfetegre is igaz, hogy nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Elromolva súlyos mérgezéseket okozhat, ezért a gombát tartalmazó ételeket csak frissen szabad elfogyasztani.

A HáziPatika Egészségreceptek rovatából két receptet választottunk (Gombás vörösboros tokány és Tésztanélküli pizza), amelyek pöfetegből is elkészíthetők és a megszokottól eltérő, különleges felhasználási módját kínálják a gombának.

<strong>További érdekességek a gombáról</strong>

Hangutánzó nevét valószínűleg azért kapta, mert idősebb korban az olajbarna színű érett spóratömeg a gomba tetején keletkező nyíláson át, vagy a burok felrepedése után távozik a szabadba - ha rálépnek, spórafelhőt "pöffent" maga köré. Felmerült, hogy fűszeres illata, húsának állaga miatt esetleg a pöfeteget felhasználják a szarvasgomba hamisítására is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő