Nagyot drágulnak a gyümölcsök

Az ilyenkor megszokottnál 30 százalékkal drágább az eper, de várhatóan a cseresznyét is magas áron kezdik majd árulni a szélsőséges időjárás miatt.

A szokatlanul hideg és csapadékos április, illetve május a hazai gyümölcstermesztőket is nehéz helyzetbe hozta. Egy Pomáz melletti eperföld tulajdonosa az RTL Klubnak úgy nyilatkozott: nagyjából kéthetes csúszásban vannak, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt az első virágok lefagytak. A rossz terméshez hozzájárult tavaly a fényszegény ősz is, ami miatt a növényeken is jóval kevesebb virágkezdemény jelent meg.

Az aszalt gyümölcsök valóban egészségesek? A kérdés megválaszolásához érdemes összegyűjtenünk e különleges finomságok legfőbb tulajdonságait, melyek alapján nem lesz nehéz döntést hoznunk. Kattintson a részletekért!

Drága lesz az eper és a cseresznye is

A boltokban már hetek óta árusítanak magyar epret, egyelőre főleg a fólia alatt nevelt gyümölcsöket, a szabadföldi még csak most jelenik meg a piacokon. A magyar szamóca 30 százalékkal drágább, mint az elmúlt években, a külföldi gyümölcs a szállítási költségek ellenére is feleannyiba kerül. A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint az ára tartósan magas, kétezer forint fölött maradhat.

A hideg és csapadékos idő a hazai epertermést is megtizedelte. Fotó: Getty Images
A hideg és csapadékos idő a hazai epertermést is megtizedelte. Fotó: Getty Images

Szintén magas, 2500-3000 forint körüli áron kezdhetik el hamarosan árulni a cseresznye kilóját is. Idén ebből is nagyjából feleannyi termett, mint a sokéves átlag. A terméktanács szerint a szezon második felében, június végén javulhat a helyzet, akkor harmadával olcsóbb lehet majd ez a gyümölcs. Az alma kilójáért átlagosan 450 forintot kell fizetnünk, ami majdnem ugyanannyi, mint a banán vagy a narancs ára a szezonján kívül.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)