Nagyot drágulnak a gyümölcsök

Az ilyenkor megszokottnál 30 százalékkal drágább az eper, de várhatóan a cseresznyét is magas áron kezdik majd árulni a szélsőséges időjárás miatt.

A szokatlanul hideg és csapadékos április, illetve május a hazai gyümölcstermesztőket is nehéz helyzetbe hozta. Egy Pomáz melletti eperföld tulajdonosa az RTL Klubnak úgy nyilatkozott: nagyjából kéthetes csúszásban vannak, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt az első virágok lefagytak. A rossz terméshez hozzájárult tavaly a fényszegény ősz is, ami miatt a növényeken is jóval kevesebb virágkezdemény jelent meg.

Az aszalt gyümölcsök valóban egészségesek? A kérdés megválaszolásához érdemes összegyűjtenünk e különleges finomságok legfőbb tulajdonságait, melyek alapján nem lesz nehéz döntést hoznunk. Kattintson a részletekért!

Drága lesz az eper és a cseresznye is

A boltokban már hetek óta árusítanak magyar epret, egyelőre főleg a fólia alatt nevelt gyümölcsöket, a szabadföldi még csak most jelenik meg a piacokon. A magyar szamóca 30 százalékkal drágább, mint az elmúlt években, a külföldi gyümölcs a szállítási költségek ellenére is feleannyiba kerül. A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint az ára tartósan magas, kétezer forint fölött maradhat.

A hideg és csapadékos idő a hazai epertermést is megtizedelte. Fotó: Getty Images
A hideg és csapadékos idő a hazai epertermést is megtizedelte. Fotó: Getty Images

Szintén magas, 2500-3000 forint körüli áron kezdhetik el hamarosan árulni a cseresznye kilóját is. Idén ebből is nagyjából feleannyi termett, mint a sokéves átlag. A terméktanács szerint a szezon második felében, június végén javulhat a helyzet, akkor harmadával olcsóbb lehet majd ez a gyümölcs. Az alma kilójáért átlagosan 450 forintot kell fizetnünk, ami majdnem ugyanannyi, mint a banán vagy a narancs ára a szezonján kívül.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)