Nagyot változik zöldségek és gyümölcsök csomagolása

2025-től újrahasznosíthatónak kell lennie a zöldségek és gyümölcsök csomagolásához felhasznált csomagoló- és címkézőanyagok mindegyikének az Európai Unió (EU) tagállamaiban – hívta fel a figyelmet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Az újrahasznosíthatóság fokát – az energiahatékonysághoz hasonlóan – egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az EU. A legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd.

mandarint vásárol egy nő
Fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló csomagolóanyagok használatára. Fotó: Getty Images

Nincs több kifogás

Az új, 2025-től érvényes szabályozás szerint tehát hamarosan újrahasznosíthatónak kell lennie az összes, a zöldségek és gyümölcsök csomagolásához felhasznált csomagoló- és címkézőanyagnak. Ahhoz, hogy a tagállamok megfeleljenek az elvárásnak, a csomagolásában és címkézésében is fokozatosan át kell térniük a biológiailag lebomló anyagok használatára. Emellett az exportáló vállalatoknak is meg kell felelniük az előírásoknak.

Úton a klímasemlegesség felé

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének, amelynek mértékét 2030-ra 19 százalékosra prognosztizálják. Becslések szerint 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46 százalékkal nőne a jelenlegi ütem szerint. A szabályozás bevezetésével azonban az Európai Bizottság szerint 2050-re elérhető az ágazatban a klímasemlegesség - közölte a szervezet.

Figyelem! Álhír terjed a gyümölcsökön látható matricákról
Tény, hogy a tudatos vásárláshoz és fogyasztáshoz elengedhetetlen, hogy alaposan megnézzük a megvenni kívánt termékek címkéit. Bizonyos jelölésekkel kapcsolatban azonban időről időre valótlan információk kezdenek terjedni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra