Nagyot változik zöldségek és gyümölcsök csomagolása

2025-től újrahasznosíthatónak kell lennie a zöldségek és gyümölcsök csomagolásához felhasznált csomagoló- és címkézőanyagok mindegyikének az Európai Unió (EU) tagállamaiban – hívta fel a figyelmet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Az újrahasznosíthatóság fokát – az energiahatékonysághoz hasonlóan – egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az EU. A legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd.

mandarint vásárol egy nő
Fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló csomagolóanyagok használatára. Fotó: Getty Images

Nincs több kifogás

Az új, 2025-től érvényes szabályozás szerint tehát hamarosan újrahasznosíthatónak kell lennie az összes, a zöldségek és gyümölcsök csomagolásához felhasznált csomagoló- és címkézőanyagnak. Ahhoz, hogy a tagállamok megfeleljenek az elvárásnak, a csomagolásában és címkézésében is fokozatosan át kell térniük a biológiailag lebomló anyagok használatára. Emellett az exportáló vállalatoknak is meg kell felelniük az előírásoknak.

Úton a klímasemlegesség felé

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének, amelynek mértékét 2030-ra 19 százalékosra prognosztizálják. Becslések szerint 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46 százalékkal nőne a jelenlegi ütem szerint. A szabályozás bevezetésével azonban az Európai Bizottság szerint 2050-re elérhető az ágazatban a klímasemlegesség - közölte a szervezet.

Figyelem! Álhír terjed a gyümölcsökön látható matricákról
Tény, hogy a tudatos vásárláshoz és fogyasztáshoz elengedhetetlen, hogy alaposan megnézzük a megvenni kívánt termékek címkéit. Bizonyos jelölésekkel kapcsolatban azonban időről időre valótlan információk kezdenek terjedni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: