Laskatök: Isten gyalulta

Van egy tökféle, amelynek aprításánál nem kell a reszelővel, gyaluval az ujjaink épségét kockáztatni: magától megteszi azt a szívességet, hogy a főzelékhez legideálisabb csíkokra esik szét főzés közben.

Ismerjük meg!

A laskatök (Cucorbita ficifolia) amelyet magyar nyelvterületen a találó "istengyalulta, istengyalta tök, vagy laskás tök" névvel is illetnek, egyéves, lágy szárú, a tökfélék családjába tartozó növény. Gyökérzete és föld feletti hajtása is fejlettebb, erősebb, mint a spárgatöké vagy a patisszoné. Egy-egy növény 10-15 négyzetméter felületet is behálóz. Nagy levelei a spárgatökéhez hasonlóak, de annál simábbak, alig karéjozottak, levélnyelük karcsú, enyhén szőrös, közepesen vastag szára üreges, 3-5 méteresre is megnő. Virágai egylakiak, valamivel kisebbek, mint a spárgatök virágai. Termése kissé megnyúlt szabályos kabak. Egy-egy növényen átlagosan nyolc termés van, amely darabonként a négy-öt kilós nagyságot is eléri. A termés sötétzöldes alapszínű, melyet márványozott fehér csíkok élénkítenek hosszanti irányban. A termés húsa négy-öt centiméter vastag, sárgásfehér színű, kemény. Magja fekete, kisebb a spárgatök magjánál. Fajtái a Téli zöld és a Szentesi téli tök.

Közép-Amerikából származik, Mexikótól Peruig őshonos növény. Európába Amerika felfedezése után került, de nem terjedt el annyira, mint a többi tökféle. Magyarországon elsősorban a házi kertekben ültették, régebben valamivel népszerűbb volt, de hobbykertészek körében ma is ismert zöldségféle, sőt, újra kezdik felfedezni. Hazai nemesítésű fajtája a téli zöld laskatök, amely erős növekedésű, hosszú indájú változat, termése ovális, sötétzöld, húsa zöldes fehér, jól tárolható, akár a következő év májusáig is eltartható.

Miért jó?

A főzelékfélék közül kiemelkedik a magas, öt-hat százalékos cukortartalmával. Ásványi anyag (foszfor, kalcium, kálium, nátrium, cink, mangán, réz) és B1, B2, C vitamintartalma is magas. Fogyasztása súlycsökkentő diétában is ajánlható, hiszen csak csekély mennyiségű energiát tartalmaz.

Hogyan fogyasszuk?

Csak a teljesen kifejlett példányokat érdemes felhasználni, mert éretlenül van egy kis kesernyés íze. Előkészítése során meghámozva és darabokra vagdalva megfőzik; főzés közben szálakra szétfő, mintha előbb meggyalulták volna. Főve ehető, leginkább kapros, habart tökfőzelékként, paradicsomos tökként fogyasztják. Készíthető belőle a rakott kelkáposztához hasonlóan húsos, rizses, tejfölös rakott egytálétel is.

Tippek-tanácsok

Késő ősszel szedhető, kisebb dérre sem érzékeny. Sértetlen szármaradvánnyal, kocsánnyal szedve a laskatök hűvös kamrában, pincében jól eltartható. Hogy a felhasználhatósági idejét megnöveljék, és ne kezdjen el a termés rohadni, egyes vidékeken szokás a kocsányát bemeszelni, vagy olvasztott viaszba mártani, mivel a romlás többnyire a szármaradvány felől kezdődik.

Érdekességek

Mivel a laskatöknek nincsenek betegségei, nem támadja meg a kabakosok jellegzetes növénybetegsége, a fuzárium sem, ezért a kertészek gyakran a hajtatott és szabadföldi uborka, dinnye alanyaként használják. Hobbykertészek nemcsak azért kedvelik, mert az egyik legigénytelenebb, szárazságtűrőbb zöldségnövény, hanem mert a hatalmas levelei nem engedik felnőni alatta a gyomnövényeket, így minden olyan területre ültethető, ahová más nem alkalmas: például régi trágyadombok mutatós elfedésére, vagy tarackkal erősen szennyezett terület hasznosítására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció