Körlevél az oregánóról: nyilvánvaló ferdítés, mégis bedőlünk neki

"Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré" - így kezdődik az az interneten terjedő körlevél, mely a fűszert méltatja.

A körlevélben terjedő tényállítások azonban nagymértékben sántítanak, erre hívja fel a figyelmet a egyik bejegyzésében.

A terjedő írásban az egészséggel kapcsolatos állítások a következők:

"Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.(...) A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánóolaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. (...) Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos. (...) Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánóolaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult. (...)Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria."

"Ha igaz lenne az, amit ebben a körlevélben állítanak, a bakteriális fertőzésektől nem kellene tartanunk, és az antibiotikumokat gyártó gyógyszergyárak is lehúzhatnák a rolót" - olvasható a blogon a körlevél elemzése kapcsán. Az állítások ugyanis mindössze részigazságokat tartalmaznak, jelesül, hogy bár az oregánó (szurokfű) illóolajának tényleg van baktériumellenes hatása, mégsem sorolhatjuk a antibiotikumok közé, sőt ahhoz, hogy tényleg hatékony mennyiségben fogyasszunk, mérgező adagban kellene bevinnünk szervezetünkbe.

A levél újabb tévedése az illóolaj helytelen használatára való buzdítás, ugyanis azt leginkább a bőrbe masszírozva hasznosítjuk: így fokozza a vérkeringést, mérsékelheti az ízületi fájdalmat. - "Minden ezen túlmutató alkalmazási cél (orrmelléküreg-gyulladás, tüdőgyulladás, szemölcs, korpa, idegnyugtatás) alaptalan" - írja a szakember kritikájában.

Az emlegetett kísérletek sem megalapozottak, hiszen az oregánóolaj hatásosságát emberen nem próbálták ki, csak kísérleti egereken.

Összességében tehát elmondható, hogy az oregánó sokkal inkább tekinthető jelentős fűszernövénynek, mint fontos gyógynövénynek, amit a körlevél erős zárással csak "az élet gyógyfüveként" aposztrofál.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő