Csökkenti az idősebb nők koleszterinszintjét az almaevés

Az almát évszázadok óta az egészséghez társítjuk, most pedig újabb bizonyítékot találtak arra, hogy valóban jót tesz a szervezetnek. Amerikai tudósok ugyanis kiderítették, hogy a mindennapi almaevés csökkenti az idősebb nők koleszterinszintjét.

A kísérletben 160, 45 és 65 év közötti nő vett részt. Egy éven keresztül követték őket, ez idő alatt minden nap kellett némi (75 gramm) szárított gyümölcsöt enniük: az egyik csoportnak almát, a másiknak pedig szilvát. A hölgyek vérét laboratóriumban vizsgáltak 3, 6 és 12 hónap után.

"Az almaevő nőknél hatalmas eredményeket láttunk már a hatodik hónapban" - mondta dr. Bahram H. Arjmandi, a kutatás vezetője. "Az LDL-koleszterinjük már 23 százalékkal csökkent, míg a HDL-koleszterinjük 4 százalékkal nőtt."

Egy másik érdekes eredmény, hogy bár a szárított alma 240 kalóriát adott a kutatásban részt vevők napi energiamennyiségéhez, a nők mégsem híztak - sőt átlagosan 1,5 kilótól szabadultak meg.

A kutatók úgy vélik, hogy az almában nemcsak értékes rost és pektin található meg, hanem olyan polifenolok is, melyek fokozzák a zsíranyagcserét és csökkentik a gyulladást.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)