Chips kontra tökmag

A nyár a sportról szól: először foci EB, aztán olimpia. Bár a sport szó egyet jelent az egészséges életmóddal és az ideális testsúllyal, de nem akkor, ha csak a tv előtt nézzük!

Vigyázzunk, mert ha nem figyelünk arra, hogy a passzív sportolás alatt mit eszünk, akkor a nyár végére jó pár kilót felszedhetünk. Ezen túl a szervezetünk sem jár jól a sok egészségtelen sörkorcsolyával.

A focimeccs és a sörözés szorosan összekapcsolódó fogalmak, ezellen mi, nők sem tehetünk semmit. Ha pedig sör, akkor szükség van sörkorcsolyára . Nem mindegy azonban, hogy oldalbordánk mi ropogtat, amíg Fábregasék rúgják a bőrt!

Chips, a sörkorcsolyák királya

Mitől válik egy ropogtatni való népszerűvé? Ha egyszerű hozzájutni, jó íze van és megfizethető. Ezek a chipsekre mind ráillenek.

A több mint 150 éves burgonyaszirom Amerikában született. 1954-ig nem ízesítették, egy kis zacskó só járt hozzá, így mindenki eldönthette, hogy mennyit szór rá. A XX. század második felében egyre-másra születtek a különböző ízesítésűek: elsők között volt az ecetes-sós és a hagymás-sajtos. Magyarországot a rendszerváltás után hódították meg a különféle burgonyaszirmok. Nézzük meg azonban, hogy a szervezetünk népszerűségi indexén hol található a chips!

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy korunk népbetegségének, az elhízásnak az egyik fő oka ez a sokak által kedvelt rágcsálnivaló. Vizsgálatuk arra is kiterjedt, hogy a súlygyarapodásért nem egyedül a bevitt többlet kalóriák a felelősek. Hiába eszünk meg több kalóriát például zöldségből, vagy gyümölcsből, nem fogunk arányosan többet hízni. A növényekben lévő rostok és víztartalom segít az emésztésben, nem terheli annyira a vesét, és nem rakódik úgy le, mint az olajban kisütött, nedvességtartalmától megfosztott, ízfokozókkal és egyéb adalékanyagokkal gazdagon felruházott chips. A kutatások egy olyan eredményt is feltártak, mely sokak számára meglepő: míg egy adag burgonyaszirom 1 kg-os hízást eredményez, addig ugyanannyi kalóriájú édesség, vagy desszert csak negyed kiló fölösleget rak ránk. Kerüljük hát ezeket az üres kalóriákat! Mit együnk viszont helyette?

A tökmag, mint egészséges alternatíva

A meccs alatt az izgalom csökkentésére mindenképpen rágni kell valamit. A szokásos olajos burgonyaszirom helyett egyik este tegyünk párunk elé egy tál tökmagot. Lehet, hogy a mag pucolása egy kicsit nagyobb kosszal jár, de a kis rágcsálnivalók pozitív hatásai elfeledtetik velünk a porszívózás kellemetlenségeit.

Ne csak a daganati kockázatok és a koleszterincsökkentés jusson eszünkbe, mint hasznos mellékhatás, de azt se felejtsük el, hogy a tökmagban lévő Delta-7 fitoszterol a férfiakat a prosztata betegségek ellen is védi. Sőt azon se lepődjünk meg, ha kedvesünk - akár egy elvesztett meccs után is - kész az összebújásra, hiszen ezt a növényi magot sok természetközeli kultúrában vágyfokozóként használták és használják.

A sörivás ellentételezéseként pedig májregeneráló hatása sem elhanyagolható ennek az egészséges finomságnak. A tökmagnak azonban, mint az olajos magvaknak, magas a kalóriatartalma (623 kcal/10 dkg), így a mértéktelenség ebben az esetben is a főbűnök között említendő.

A bevásárlást úgyis általában mi, nők intézzük, ne tétovázzunk hát tovább, és a megszokott chipsek helyett tökmaggal töltsük meg a kosarat. A férfiak meccsnézés közben észre sem fogják venni a különbséget!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)