Nem úszhatjuk meg a D-vitamin-pótlást!

Ez év áprilisában széles körű, reprezentatív felmérést végeztek a magyar lakosság D-vitamin-ellátottságáról.

Ez a felmérés - több más társaság mellett - a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) támogatásával és együttműködésével a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikán működő munkacsoport és a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület irányításával zajlott.
A hazai lakosságot reprezentáló vizsgálati anyagból kiderült, hogy tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin-hiány mutatható ki (25(OH)D-vitamin-szint 10 ng/ml-nél kisebb), de az ideális vérszintet (30ng/ml-nél több) is csak mindössze 6 százalékban lehetett igazolni. Ezek szerint a lakosság 94 százalékában D-vitamin pótlásra szorul.

A megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitelének fontosságát jól jelzik azok a számítások, melyek szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne. A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések, és jelentős mértékben az influenza kockázatát.

Felismerve a felmérés eredményeinek fontosságát és a sürgető feladatokat, a D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki, valamint 2013. szeptember 21-én a legújabb szakmai adatokkal frissített formában tudományos programra került sor a D-vitamin-hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett kiemelt cél ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

Tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin-hiány mutatható ki

Tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin-hiány mutatható ki


Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül. Habár hatását elsőként a kalcium anyagcserében mutatták ki, az nem csak a csontrendszeren érvényesül, hatással van többek között az immunrendszer működésére, a kardiovaszkuláris rendszerre, az idegrendszerre is. Hiánya az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban.

Osteoporosis Világnap - 2013. október 20-án

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) most vasárnap 10 órai kezdettel különleges programmal várja az érdeklődőket a fővárosi Corvin Plazában (1083 Budapest Futó utca 37-45.), melynek házigazdája Keleti Andrea lesz. A különféle bemutatók mellett lehetőség lesz a legfontosabb, a csont egészsége szempontjából elengedhetetlen egészségügyi szűréseken is részt venni (törési kockázatbecslés - FRAX, ásványianyagtartalom-mérés), de lesz gyógytorna bemutató, közös torna, és beszélgetésekkel is készülnek a szervezők. A gyermekeket rajzverseny nyereményekkel és Lufi bohóc várja.

Web: www.osteoporosis.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik betegség hiánytünete a beriberi?

Tippek

A terhesség tervezési időszakában, a terhesség és a szoptatás alatt javasolt napi folsav adag 400 μg. Folsavban gazdag a máj, a leveles zöldségek, a gyümölcsök és az élesztő.