Nem úszhatjuk meg a D-vitamin-pótlást!

Ez év áprilisában széles körű, reprezentatív felmérést végeztek a magyar lakosság D-vitamin-ellátottságáról.

Ez a felmérés - több más társaság mellett - a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) támogatásával és együttműködésével a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikán működő munkacsoport és a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület irányításával zajlott.

A hazai lakosságot reprezentáló vizsgálati anyagból kiderült, hogy tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin-hiány mutatható ki (25(OH)D-vitamin-szint 10 ng/ml-nél kisebb), de az ideális vérszintet (30ng/ml-nél több) is csak mindössze 6 százalékban lehetett igazolni. Ezek szerint a lakosság 94 százalékában D-vitamin pótlásra szorul.

A megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitelének fontosságát jól jelzik azok a számítások, melyek szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne. A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések, és jelentős mértékben az influenza kockázatát.

Felismerve a felmérés eredményeinek fontosságát és a sürgető feladatokat, a D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki, valamint 2013. szeptember 21-én a legújabb szakmai adatokkal frissített formában tudományos programra került sor a D-vitamin-hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett kiemelt cél ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

Tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin-hiány mutatható ki

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül. Habár hatását elsőként a kalcium anyagcserében mutatták ki, az nem csak a csontrendszeren érvényesül, hatással van többek között az immunrendszer működésére, a kardiovaszkuláris rendszerre, az idegrendszerre is. Hiánya az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban.

Osteoporosis Világnap - 2013. október 20-án

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) most vasárnap 10 órai kezdettel különleges programmal várja az érdeklődőket a fővárosi Corvin Plazában (1083 Budapest Futó utca 37-45.), melynek házigazdája Keleti Andrea lesz. A különféle bemutatók mellett lehetőség lesz a legfontosabb, a csont egészsége szempontjából elengedhetetlen egészségügyi szűréseken is részt venni (törési kockázatbecslés - FRAX, ásványianyagtartalom-mérés), de lesz gyógytorna bemutató, közös torna, és beszélgetésekkel is készülnek a szervezők. A gyermekeket rajzverseny nyereményekkel és Lufi bohóc várja.

Web: www.osteoporosis.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: