Nem úszhatjuk meg a D-vitamin-pótlást!

Ez év áprilisában széles körű, reprezentatív felmérést végeztek a magyar lakosság D-vitamin-ellátottságáról.

Ez a felmérés - több más társaság mellett - a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) támogatásával és együttműködésével a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikán működő munkacsoport és a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület irányításával zajlott.

A hazai lakosságot reprezentáló vizsgálati anyagból kiderült, hogy tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin-hiány mutatható ki (25(OH)D-vitamin-szint 10 ng/ml-nél kisebb), de az ideális vérszintet (30ng/ml-nél több) is csak mindössze 6 százalékban lehetett igazolni. Ezek szerint a lakosság 94 százalékában D-vitamin pótlásra szorul.

A megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitelének fontosságát jól jelzik azok a számítások, melyek szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne. A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések, és jelentős mértékben az influenza kockázatát.

Felismerve a felmérés eredményeinek fontosságát és a sürgető feladatokat, a D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki, valamint 2013. szeptember 21-én a legújabb szakmai adatokkal frissített formában tudományos programra került sor a D-vitamin-hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett kiemelt cél ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

Tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitamin-hiány mutatható ki

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül. Habár hatását elsőként a kalcium anyagcserében mutatták ki, az nem csak a csontrendszeren érvényesül, hatással van többek között az immunrendszer működésére, a kardiovaszkuláris rendszerre, az idegrendszerre is. Hiánya az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban.

Osteoporosis Világnap - 2013. október 20-án

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) most vasárnap 10 órai kezdettel különleges programmal várja az érdeklődőket a fővárosi Corvin Plazában (1083 Budapest Futó utca 37-45.), melynek házigazdája Keleti Andrea lesz. A különféle bemutatók mellett lehetőség lesz a legfontosabb, a csont egészsége szempontjából elengedhetetlen egészségügyi szűréseken is részt venni (törési kockázatbecslés - FRAX, ásványianyagtartalom-mérés), de lesz gyógytorna bemutató, közös torna, és beszélgetésekkel is készülnek a szervezők. A gyermekeket rajzverseny nyereményekkel és Lufi bohóc várja.

Web: www.osteoporosis.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Nyugat felé haladva fokozatosan nő a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra