Koronavírus: milyen vitaminokat szedjünk?

A D-vitaminnak egyes kutatások szerint a koronavírus elleni harcban is fontos szerepe lehet. Vajon tényleg érdemes pótolni a járvány ideje alatt ezt a vitamint, és szükség lehet esetleg más étrend-kiegészítőre is? Mutatjuk.

A D-vitamin évek óta az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, ennek a vitaminnak a hiányát ugyanis számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozták már a diabétesztől a különböző gyulladásokon át a különböző szívbetegségekig. A járvány kitörése óta vizsgálják a D-vitamin hatását a koronavírussal fertőzött betegekre is, az elmúlt évben pedig már több cikk is ajánlotta a pótlását, mert az erősítheti a szervezetet a koronavírus ellen. De tényleg védhet a vírustól ez a vitamin, illetve enyhítheti a tüneteket? Ennek járt utána a BBC egyik korábbi cikke .

A D-vitamin-hiány az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma. Nézzük, kinek van szüksége a D-vitamin pótlására .

Mennyi D-vitamint szedjünk?

A D-vitamin hiánya eddig is óriási probléma volt, amely a Harvard Egyetem kutatása szerint a Földön körülbelül egymilliárd embert érint. Főleg azonban a térségekben okoz komoly gondot, ahol az embereket az átlagosnál kevesebb napfény éri. Mivel azonban az emberek a járvány miatt jóval kevesebbet mozdulnak ki, a szervezet vitaminkészletei is gyorsabban kimerültek. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ezért azt javasolja, hogy a járvány időszakában napi 10 mikrogramm D-vitamint pótoljon az az ember, aki sokat tartózkodik a négy fal között. A rendszeres pótlásra már a világjárvány előtt is felhívta a figyelmet, akkor azonban elsősorban az október és március közötti időszakban javasolta a plusz bevitelt. A sötétebb bőrű emberek szervezete a napfény hatására sem termel annyi D-vitamint, így nekik is javasolt a pótlás akár egész évben.

Milyen vitaminokat pótoljunk a járvány ideje alatt? Fotó: Getty Images
Milyen vitaminokat pótoljunk a járvány ideje alatt? Fotó: Getty Images

Védhet a D-vitamin a koronavírustól?

Kisebb kutatások már igazolták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedők nagyobb eséllyel fertőződnek meg a koronavírussal, valamint a betegség is súlyosabb lefolyású náluk. Prof. Jon Rhodes, a Liverpooli Egyetem orvos-professzor emeritusa szerint a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, és egyes kutatások szerint ez csökkentheti a szervezet vírusokkal szembeni immunválaszát. Ez azért lehet fontos, mert sok betegnél éppen a vírusra adott túlzott immunválasz okoz nagy bajt, a szervezet ugyanis olyan mértékű gyulladással veszi fel a harcot a kórokozóval, amely a betegre is veszélyes.

Persze ebben az esetben sem szabad túlzásba esni, hiszen az indokoltnál nagyobb D-vitamin-bevitelnek is súlyos következményei lehetnek. Az alábbiakat fontos tudni, ha pótolnánk:

  • Az 1 és 10 év közötti gyermekekre a napi 50 mikrogrammnál nagyobb dózis már káros lehet.

  • A csecsemők (12 hónaposnál fiatalabbak) naponta legfeljebb 25 mikrogrammot kaphatnak.

  • A felnőttek napi 100 mikrogrammnál többet nem szedhetnek, az ajánlott mennyiség napi 10 mikrogramm.

Milyen vitaminokat szedjünk még?

A szakértők szerint az efféle világjárvány esetén nagyon fontos, hogy az emberek feltöltsék a vitaminkészleteiket. A D-vitamin mellett egyes tanulmányok a K-vitamin koronavírus-ellenes szerepét is kimutatták. Holland tudósok szerint nagyobb arányban váltak a járvány áldozataivá azon az emberek, akik hiányt szenvedtek ebből a vitaminból.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet és nagy arányban található meg bizonyos sajtokban és zöldségekben (uborka, kelbimbó, spenót, karfiol). A pótlását - akár élelmiszerekkel, akár táplálék-kiegészítőkkel - nemcsak a koronavírus miatt ajánlják, hanem azért is, mert jót tesz az ereknek, a csontozatnak és a tüdőnek is.

Általános immunerősítőként a C-vitamin is segítheti a vírus elleni küzdelmet. A Pharmacy Timesban megjelent cikk a C- és D-vitamin pótlását javasolja a járvány időszakában, ezzel ugyanis megerősíthetjük a szervezetünket és enyhíthetjük a vírus okozta panaszokat is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: