Kinek kell odafigyelnie a D-vitamin szintjére?

A D-vitamin-hiány az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma. De kinek van szüksége a D-vitamin pótlására?

Egy néhány éve a Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology szaklapban publikált kutatás szerint gyakorlatilag az egész világ D-vitamin-hiányban szenved, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság felmérése pedig azt az eredményt hozta, hogy a magyarok több mint kétharmadánál jelentkezik ez a hiánybetegség a tél végére. Ezek után nem túlzás kijelenti, hogy gyakorlatilag mindenkinek szüksége lenne D-vitamin-pótlásra.

A D-vitamin valójában egy gyűjtőnév, ami alá a D2- és D3-vitaminok tartoznak, szervezetünk számára a D3-vitamin a legjobban hasznosítható forma. A D3-vitamin az emberi bőr felszínét érő napsugárzás hatására egy elővitaminból képződik. De nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, étkezéssel is hozzájuthatunk . Míg a növényi eredetű élelmiszerek D2-vitamint tartalmaznak, addig néhány állati eredetűben a D3-vitamin található meg.

D-vitamin, vitaminhiány
Télen étkezéssel nem lehet elég D-vitamin bevinni a szervezetbe. Fotó: iStock

Kinél alakul ki D-vitamin-hiány?

A D-vitamin raktárainkat tehát elviekben étkezés és napozás révén is fel tudnánk tölteni, a probléma csak az, hogy az őszi, téli hónapokban az emberek nagy többsége nem jut elég napfényhez. Ez pedig azt jelenti, hogy az év nagy részében az egyik D-vitamin-forrásunk kiesik. Gondolhatnánk, hogy a napfény hatását egyszerűen pótolhatjuk az étkezésünkkel, ez azonban nem így van. A felnőttek számára szükséges napi 1500-2000 nemzetközi egységet ugyanis a téli hónapokban kizárólag étkezéssel nehéz bevinni. Ráadásul ez a napi szükséges mennyiség a túlsúlyosak esetében még magasabb lehet, akárcsak a kor előrehaladtával. Ezért is fordulhat elő, hogy a magyarok több mint kétharmadánál tél végére D-vitamin-hiány alakul ki.

Miért baj a D-vitamin-hiány?

Régóta bizonyított már, hogy D-vitaminra szükségünk van a csontképződéshez, a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez, ráadásul elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását is a bélrendszerből. D-vitamin-hiány esetén a gyerekeknél angolkór , a felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás jelentkezhet. Mindemellett a D-vitaminnak az immunrendszer általános működésében is fontos szerepe van.

Mi fokozza a hiányt? A máj- és epeúti megbetegedések és a vesebetegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kialakulásának lehetőségét. Részletek!

Kinek kell odafigyelnie a D-vitamin szintjére?

Gyakorlatilag mindenkinek. A hazánkban érvényes szakmai protokoll a gyermekek 3 éves koráig elő is írja kötelezően a D-vitamin rendszeres pótlását, ám fontos lenne, hogy a szülők a későbbiekben se feledkezzenek meg a D-vitamin-bevitelről. És valójában maguknak a felnőtteknek is jobban oda kellene figyelni saját D-vitamin-szintjükre, és legalább az őszi, téli hónapokban gondoskodni a vitamin pótlásáról.

A D-vitamin szintje egyszerű vérvétellel ellenőrizhető. Amennyiben pedig beigazolódik a hiány gyanúja, úgy különféle étrend-kiegészítőkkel lehetőségünk van a szükséges mennyiség pótlására.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: