+13° - +25°
Nincs front

Az A-vitamin meglepő hatása

HáziPatika

Hideg környezetben megemelkedik az A-vitamin szintje a szervezetben, mindez pedig közvetetten hozzájárul a zsírégetés fokozódásához - állítják osztrák kutatók. Felfedezésük ígéretes lehetőséget nyújthat akár új terápiás módszerek kifejlesztéséhez is az elhízás ellen.

Milyen tünetek megjelenése utalhat A-vitamin-hiányra? Részletek itt.

Az emberi szervezetben, illetve általában véve az emlősökében legalább két típust különböztethetünk meg a zsírraktárak tekintetében, így beszélhetünk fehér és barna zsírszövetről. Amennyiben működése során testünk nem használja fel a táplálékkal bevitt összes kalóriát, a felesleg jellemzően a fehér zsírszövetekben tárolódik el. A barna zsírszövet funkciója viszont elsősorban a kalóriák elégetésében és a hőtermelésben rejlik. Az emberi test zsírraktárainak jellemzően több mint 90 százaléka fehér zsírszövet, főként a has, a fenék és a combok tájékán elhelyezkedve. Ha viszont a fehér zsírszövetet célzottan barnává lehetne alakítani, úgy az egy új lehetőséget jelentene a súlygyarapodás és az elhízás elleni küzdelemben.

Az A-vitamin fontos szerepet játszhat az energiaháztartás szabályozásában
Az A-vitamin fontos szerepet játszhat az energiaháztartás szabályozásában. Fotó: Getty Images

Mint azt az intézmény közleménye írja, a Bécsi Orvostudományi Egyetem endokrinológiára és anyagcserére szakosodott részlegének kutatói dr. Florian Kiefer vezetésével sikeresen demonstrálták laboratóriumi kísérletekben, hogy mérsékelten hideg körülmények között emelkedik mind az A-vitamin, mind annak egy szállítóanyaga, a retinolkötőfehérjeszintje a vérben. Szervezetünk az A-vitamint a májban tartalékolja, és a kísérletek tanúsága szerint a hideg erősíti a vitamin kiválasztódását, egyben a zsírszövetek felé történő áramlását. Az A-vitamin hatására pedig a fehér zsírszövetek barnaként kezdenek viselkedni, azaz a folyamat magasabb mértékű zsírégetéshez vezet.

Amikor dr. Kiefer és kollégái genetikai módosítással blokkolták a retinolkötő fehérje működését egerek szervezetében, a rágcsálóknál egyszeriben elhalványult az A-vitamin szintjének hideg hatására történő megugrása, így pedig a fehér zsírszövetek működése sem váltott át más üzemmódba. "Mindennek következtében a zsíroxidáció és a hőtermelés terén zavar keletkezett, ezáltal az egerek többé nem voltak képesek megvédeni magukat a hidegtől" - summázta Kiefer. Ezzel szemben a megnövekedett A-vitamin-szint hatására az emberi fehér zsírsejteken egyre inkább a barna zsírsejtek jellemzői mutatkoztak meg, így emelkedett az anyagcsere-aktivitásuk, tehát az energiafelhasználásuk is.


"Eredményeink alapján az A-vitamin fontos szerepet játszik a zsírszövetek működésében, valamint a teljes energia-háztartásra kihatással van. Mindazonáltal ez önmagában nem indok a nagy mennyiségű A-vitamin-pótlásra, hacsak nem orvost rendelte el, mivel kritikus, hogy az A-vitamin a megfelelő sejtekhez és a megfelelő időben jusson el" - magyarázták a Molecular Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók. "Felfedeztünk egy olyan folyamatot, amely által az A-vitamin képes szabályozni a zsírégetést és a hőtermelés hideg körülmények között. Ez segítséget jelenthet új terápiás módszerek kifejlesztésében, kihasználva ezt a specifikus mechanizmust" - tették hozzá.

Tisztelt Szakértő! Terhességem első szimeszterében vagyok és azt olvastam, hogy az A vitamin túladagolása veszélyes lehet a magzatra. Én elég sok sárgarépát eszem, napi 3-4 darabot nyers állapotban biztosan. Kérdésem, hogy ez okozhat e a szükségesnél több napi A vitamin bevitelt a szervezetbe? Köszönettel: Kincses Piroska

Kedves Hölgyem! Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képz...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Mely vitaminnak nincs provitaminja?

Tippek

Barátkozzunk meg a szójával, akár tofu, akár pörkölt szójabab formájában, hiszen a benne levő lecitin hozzájárul a jobb koncentrációképességhez és memóriához!