A szabadgyökök támadása és visszaverése

Naponta több ezres nagyságrendű különféle "támadás" éri a sejtjeinket. Szerencsére azonban a szervezetünkben számos olyan vegyület található, amely kivédi az őt ért támadásokat. Honnan jönnek a támadások, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Néhány szóban a szabad gyökökről

Bizonyos fizikai és kémiai behatásokra a testünket felépítő óriásmolekulákból - például fehérjék, nukleinsavak - atomok, vagy atomcsoportok válnak le, s leválásukkal kémiailag aktív szabad kötőhelyek, úgynevezett szabad gyökök jönnek létre, amelyek tehát a szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatok során keletkeznek.

A szabadgyökök a környezetükkel azonnal reakcióba lépnek és az óriásmolekulák károsodását, átrendeződését váltják ki. A szervezetünkben felszaporodó szabadgyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. A védelmi rendszer működéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá.

Az egyik legjelentősebb szabadgyök a szuperoxid, ami egy felesleges elektront tartalmazó oxigénmolekula. A szuperoxid a szervezetben természetes módon termelődik. A szervezetben "jótékony" szerepet is játszik, mert az immunrendszer falósejtjei szuperoxidokat is felhasználnak a kórokozó bekebelezésében.

A szervezetben feleslegben képződő szuperoxidok közömbösítése kulcsfontosságú. A szuperoxid, enzimek hatására, hidrogén-peroxiddá alakul (H2O2). A hidrogén peroxidból hidroxilgyök szabadul fel, mely egy rendkívül agresszív szabad gyök. Másrészt a hidrogén-peroxid enzimek hatására hipoklórsavvá (HOCl) alakulhat, mely szintén erős oxidáns anyag.

A szabadgyökök bonyolult és kiszámíthatatlan reakciók egész sorát indíthatják el, és károsítják a zsírokat, fehérjéket és nukleinsavakat. A kémiai szabad gyökök túlzott termelődése bármilyen betegségben megnyilvánulhat.

Sejtjeinket folyamatosan támadják a szabadgyökök

Sejtjeinket folyamatosan támadják a szabadgyökök

A-, C-, E-vitamin, karotinoidok, flavoidok - talán mindannyian hallottunk már ezekről a természetes antioxidánsokról, de miért is fontosak a számunkra? A kémiai szabadgyökök ellen az antioxidáns-rendszer veheti fel a harcot. Az antioxidáns-rendszer az egész szervezetben - szétszórtan - sejten belül és sejten kívül is megtalálható. A rendszer legfontosabb pilléreik a szállítófehérjék, amelyek a vas és a réz szabad hidroxil-gyökök felszabadulását provokálják, így ezek a fémek fehérjékhez kötődnek.

A C-, az A- és az E-vitamin , valamint a béta-karotin a mérgező szabadgyökök befogását végzik a sejteken belül, illetve azokon kívül.

Az antioxidánsokban gazdag étkezés elfojtja a rosszindulatú daganatok és egyéb betegségek kifejlődését, és serkenti az immunrendszert, védelmezik az idegrendszert.

Életmódunkkal a szabadgyökök ellen

A kémiai szabadgyökök fontos szerepet játszanak az öregedés folyamatában, a szervezet kollagén kötőszöveti rostjainak károsításában, a bőr ráncosodásában, víztartalmának csökkenésében. Stressz helyzetben a kiserek keringésének beszűkülése olyan oxigénhiányt idéz elő, mely kémiai szabad gyökök felszabadulását eredményezi, ezért is rendkívül káros állandó stresszes élethelyzetben élni. De mit tehetünk a szabadgyökök ellen? Az egészséges életvitellel, aktív élettel, az olyan élvezeti szerek kizárásával, mint az alkohol, dohányzás, koffein igen is sokat tehetünk ellenük. Egészségünk védelmében figyeljünk az önkizsákmányoló életmód kerülése is. A táplálkozásunkba pedig iktassunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, amelyek elsődleges forrásai az antioxidánsoknak.

A vitaminoknak fontos szerep jut a szervezetünkben

Egyes vitaminok fontos szerepet játszanak a kémiai szabadgyökök elleni védekezésben. Az E-vitamin például a sejtplazmában, a vérben és a sejthártyák felszínén is kifejti hatását. Védekezés közben maga is gyenge szabad gyökké válik, de a C-vitamin azonnal újraépíti az E-vitamin molekuláját. A húgysav szintén többféle szabadgyök semlegesítésére képes. A glutation is fontos szabadgyök-semlegesítő molekula. Az oxidánsok hatására maga is károsodik, de a glutation reduktáz nevű enzim azonnal helyreállítja. A glutation-reduktáz enzim nem fehérje hatóanyaga a szelén, amelynek bizonyítottan jótékony hatása van a számos területen a szervezetünkben.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)