Ősszel fokozottan veszélyeztet a penész

A candidasisban szenvedő betegek diétája olyan szigorú szabályokat tartalmaz, amelyek betartása komoly önmegtartóztatást igényel. A tiltólistás élelmiszerek hosszú sora mellett viszont nem szabad, hogy elkerülje mindannyiunk figyelmét a rejtett, szabad szemmel sokszor nem is látható penész.

Az ősz beköszöntével a levegő nyirkosodik, közben pedig hajlamosak vagyunk bezárkózni otthonunk falai közé. Étkezésünkben a friss, hazai nyersanyagok egy részének helyét fokozatosan átveszik a tartósított (aszalt, szárított) és távoli országokból érkező élelmiszerek. A candidásoknak ebben az időszakban is fokozott figyelemmel kell konyhájukban tevékenykedni, hiszen ezek az élelmiszerek kiváló táptalajt jelenthetnek a penészgombák megtelepedésére és szaporodására.

Igénytelen és gyorsan szaporodik

A penészgombák rendszerint fonalas felépítésűek. Ezek a gombafonalak sűrű hálózatot, telepeket hoznak létre, amelyek általában már szabad szemmel is láthatók. Szaporodásukat a keletkező parányi spórák biztosítják, melyek természetes környezetünkben jelen vannak. A levegőben tovasodródnak, és amennyiben megfelelő táptalajra kerülnek, ideális növekedési feltételeket találnak, azonnal szaporodásnak indulnak, így képződnek a penésztelepek. Koncentrációjuktól függően arra érzékeny egyéneknél allergiákat vagy más egészségügyi problémákat is előidézhetnek. A penészgombák mikotoxin elnevezésű mérgező anyagokat (pl. aflatoxin) is termelhetnek, melyek az egészségre rendkívül ártalmas vegyületek. Hosszabb távon növelik a vese- és májkárosodás, a nyelőcső- és májdaganat, termékenységi problémák, valamint ideg- és immunrendszeri zavarok kialakulásának kockázatát. Mivel a penészgomba igénytelensége miatt kedvezőtlenebb körülményekkel is képes megbirkózni, az élelmiszerek a nem megfelelő tárolás következtében könnyen penészesednek. Válogassuk jól meg, hogy milyen minőségű ételeket eszünk!

A penészgombás ételek betegségekhez vezethetnek

A penészgombás ételek betegségekhez vezethetnek

Kockázatos alapanyagok

Legyen egy élelmiszer akár otthon készített vagy bolti, a mikrobális szennyezettség egyaránt fennállhat. Felhasználás előtt tüzetes vizsgálatot igényelnek az aszalt termékek (pl. zöldségek), a szárított fűszerek (főleg a távoli országokból érkezők), a teák, az olajos magvak (főképp a dió, a pisztácia, a mogyoró), a lisztfélék és a pékáruk, tészták, müzlik, csírák és citrusfélék.

Az aszalt zöldségek, a szárított fűszerek, a teák, a tészták és a lisztek számára a legbiztonságosabb, ha tiszta, száraz csatos üvegben tároljuk. A kenyér eltarthatósága növelhető, ha hűtőbe tesszük, de célszerű belőle egyszerre keveset vásárolni vagy magunk sütni, hogy rövid időn belül elfogyjon. Ha otthon készítjük, akkor mindig bizonyosodjuk meg a felhasználandó liszt frissességéről, amelyről tiszta illata árulkodik. Fűszerekből ajánlatosabb frisset vagy gombaölő fajtákat (pl. hagymafélék, oregánó, kakukkfű, rozmaring) használni.

A csírák a magas folyadéktartalmuk miatt nagyon romlékonyak. Szellőző dobozban, hűtőben tárolva is csak néhány nap a szavatosságuk. A citrusfélék bio változata nem tartalmaz felületkezelő vegyszereket, ezért még hűtőben tartva is hamar tönkremehetnek. Egyszerre kis mennyiséget vásároljunk, és tartózkodjunk a héjának a felhasználásától. A friss gyümölcsöket, zöldségeket körültekintő átvizsgálás után, bő, folyó vízzel alaposan mossuk le.

Figyeljünk az ételmaradékokra is, és zárható tárolóedényben, hűtőben tartsuk, és e mellett is pár napon belül használjuk fel!

Ne feledjük, a szemmel látható penész eltávolítása nem elegendő, mert a penész fonalai és az általuk termelt toxinok mélyebb rétegekbe is bejutnak. A penészes ételeket - még ha tömör szerkezetű is - már ne együk meg, és kerüljük a szagolgatásukat is, hisz belélegezve is okozhatnak irritációt!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Szaharai por, valamint fátyolfelhők szűrik, teszik bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra