4 kevéssé ismert módszer gyomorégésre

A reflux enyhébb formáira a legtöbben recept nélkül kapható savlekötőt vesznek, jobb esetekben protonpumpa-gátlót javasol az orvos vagy a gyógyszerész. Vajon létezik más módszer?

A gyomor falát alkotó sejtekből egy helyi hatású hormon, a hisztamin szabadul fel bizonyos ingerek hatására, például akkor, ha a gyomorba. A hisztamin a szervezetben szinte minden szövettípusban megtalálható és nagyon összetett hatású vegyület. Többek között ez az anyag felelős az allergiás és gyulladásos reakciók kialakulásáért, de az alvás-ébrenlét és a gyomorsav-termelés szabályozásában is jelentős szerepe van.

refl
refl

Mire jó a H2-receptor?

A hisztamin hatását a H2-receptorokhoz kötődő, gátló hatású vegyületek megakadályozzák, így csökkenteni tudják a gyomorsav termelését, ami fekély vagy refluxbetegség esetén terápiás hatással bír. Mivel a hisztamin termelődését többféle inger serkenti, a H2-receptor blokkolók különböző okok miatt kialakuló savtúltengést is mérsékelni képesek. A H2-receptor gátlók csökkentik mind a folyamatosan kis mennyiségben termelődő, mind az étkezés által stimulált nagy mennyiségű, mind az éjszakai gyomorsav-elválasztást. Hatásukra kevesebb lesz a kiválasztott gyomornedv mennyisége, a savtartalma, valamint csökken az emésztőenzim kiválasztása is.

Ezek a gyógyszerek elősegítik a fekélyek, valamint a refluxbetegség során a felmaródott nyelőcső gyógyulását, azonban szedésük abbahagyása után a betegség kiújulásának valószínűsége elég nagy. Ennek az az oka, hogy bár csökkenteni tudják a gyomorsav-termelést, de nem tudják azt teljes mértékben meggátolni. A kiújulás megakadályozására fenntartó kezelés alkalmazható, vagy más kezelési módszer. A H2-receptor blokkolókat a betegek általában jól tolerálják, viszonylag kevés mellékhatás jelentkezik. Ritkán hasmenés, izomfájdalom, bőrkiütés léphet fel. Idősebb betegeknél néha zavartság, aluszékonyság előfordulhat. A vesében választódnak ki, emiatt veseelégtelenségben figyelni kell rájuk, dóziscsökkentés és rendszeres laboratóriumi vesefunkció-ellenőrzés szükséges. Bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépnek főképp azért, mert a H2-blokkoló a gyomornedv savasságát csökkenti, ezáltal csökken a másik gyógyszer felszívódása és hatása. A H2-blokkolók csökkentik a B12-vitamin, a gombaellenes ketokonazol és itrakonazol hatóanyagok, valamint a vas sók vérbe való felszívódását. A H2-receptor blokkoló hatású gyógyszerhatóanyagok közül jelenleg a ranitidin, a famotidin és a nizatidin van forgalomban Magyarországon.

refluxy
refluxy

Gyomor-bélmozgást elősegítő gyógyszerek

A refluxbetegség kialakulásához a magas gyomorsav-szint mellett az is hozzájárul, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom működése károsodik, vagyis nem zár megfelelően, vagy gyomor alsó záróizma túlműködik, azaz a gyomor ürülése lassabb a kelleténél. Ezen kívül fontos tényező még a nyelőcső féregszerű mozgásának csökkenése is, amely élettani funkciója az, hogy a táplálékot a gyomorba továbbítsa. Ezeket a funkciókat úgynevezett prokinetikus, vagyis a gyomor és a bélrendszer mozgását serkentő gyógyszerekkel lehet elősegíteni, amelyek gyorsítják a gyomor ürülését és segítik a záróizmok megfelelő működését. Ilyen hatású hatóanyagok a metoklopramid és a domperidon, melyek a refluxbetegség tüneti kezelése mellett hányáscsillapításra vagy a gyomor és a felső bélszakasz diagnosztikus célból történő kiürítésére is alkalmasak. Ezek a hatóanyagok a gyomor savtartalmát azonban nem csökkentik, a felmaródott nyálkahártyát sem gyógyítják, és viszonylag gyakran alakulnak ki mellékhatások szedésük során.

Szukralfát

A szukralfát hatóanyag-tartalmú gyógyszerek a reflux vagy afekélykövetkeztében kialakult nyálkahártya-károsodás helyreállításában nagyon hatékonynak bizonyultak. A vegyület szerkezete a gyomorban erősen savas kémhatás esetén úgy változik meg, hogy a molekulái egymáshoz kapcsolódnak és gélt képeznek. Fontos kiemelni, hogy csak savas közegben fejti ki hatását, ezért nem szabad együtt szedni savlekötőkkel, H2-receptor bénítókkal, vagy protonpumpa-gátlókkal. A keletkező gél ezután elektrosztatikusan kötődik a nyálkahártya sérült felületéhez, vagyis sokkal erősebben kapcsolódik a károsodott nyálkahártya-részekhez, mint az ép felületekhez. Így a gyulladt területet bevonva megvédi azt a további, sav és emésztőenzim általi károsodástól. Ráadásul megköti a gyomor emésztőenzimét, a pepszint és az epesavakat is, ezáltal tovább csökkenti a károsító tényezők jelenlétét.

A szukralfátnak kevés mellékhatása van, leggyakoribb a székrekedés. Vesekárosodás esetén nem szabad sokáig szedni, mert a hatóanyagból felszívódó alumínium kiürülése lelassulhat, és a vérben felhalmozódva agyvelőbántalmat okozhat. Naponta négyszer kell bevenni, mindig étkezés előtt, hogy a hatóanyag ne kötődjön a táplálékhoz, illetve lefekvéskor. A refluxbetegség kezelése összetett gyógyszerelést és hosszan tartó terápiát kíván. A kiújulás megelőzése miatt fontos, hogy mindig betartsuk az orvos utasításait.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció