Milyen gondokat előzhetnek meg az omega-zsírsavak?

Az esszenciális zsírsavak nemcsak azért fontosak, mert biztosítják a szervezetünk zavartalan, egészséges működését. Alkalmazásukkal sok betegséget megelőzhetünk, vagy épp a lefolyásukat tehetjük enyhébbé.

Az esszenciális zsírsavak szervezetünk számos funkciójában szerepet játszanak. Hozzájárulnak a sejtek megfelelő működéséhez, illetve abban, hogy a sejtek ne károsodjanak vagy pusztuljanak el idő előtt. A sejtek regenerálódásának meggyorsításával, a krónikus gyulladások csökkentésével pedig számos betegséget előzhetünk meg, de az állapotunk romlását sem kell tétlenül nézni, és a gyógyulási folyamatot is felgyorsíthatjuk. Nézzünk néhányat azon problémák közül, melyeket az omega-zsírsavak segítségével előzhetünk meg!

Számos kutatás bizonyította már, hogy az omega-zsírsavak csökkenthetik a trigliceridszintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért.

Gyulladáscsökkentésben jeleskednek

Az omega-zsírsavak előnyei közül a gyulladások csökkentését emelik ki a legtöbbször. A krónikus gyulladás számos betegség előidézője vagy kísérőjelensége. Ha elegendő esszenciális zsírsav van a szervezetünkben, akkor a gyulladás is csökken. Kutatások szerint az omega-3-at rendszeresen étrendjükbe építő rheumatoid arthritiszes páciensek kevésbé panaszkodnak fájdalomra és csökken az ízületeik merevsége is, emellett az esszenciális zsírsavak növelik a gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát. Szintén a krónikus gyulladással áll összefüggésben az ekcéma, az atópiás dermatitisz és a seborrheás dermatitisz - mindezek csökkennek, ha elegendő esszenciális zsírsav jut a szervezetbe. A gyulladás felelős az asztma tüneteinek fellángolásáért is, ezért az esszenciális zsírsavak ezt is csökkentik (ám a kutatóknak azt még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan hogyan).

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Jobb lesz tőle a kedvünk?

A lelki egészségre is jó hatással vannak az esszenciális zsírsavak: csökkentik a depressziót, növelik az antidepresszánsok hatékonyságát. A szezonális hangulatzavar tünetei is ritkábban jelentkeznek azoknál, akik omega-zsírsavakat szednek. Kutatások szerint az esszenciális zsírsavak javítják a tanulási képességeket és csökkentik az agressziót, ami különösen előnyös lehet a viselkedési zavarokkal küzdő gyermekeknél.

Teljesítményt fokoznak

Az esszenciális zsírsavak számos módon növelik a sportteljesítményt. Csökkenthetik az izmok lebomlását, elősegítik az izomtömeg növekedést, csökkentik az izmok számára edzés után szükséges regenerálódási időt, elősegítik az oxigén eljutását a tüdőből a vérkeringésbe és serkentik a hormonok kiválasztását. Mivel egyes szakemberek szerint az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a zsíranyagcsere normalizáláshoz, úgy vélik, hogy az omega-zsírsavak szerepet játszhatnak a fogyásban és az egészséges testsúly megőrzésében is.

A legújabb kutatások szerint az omega-zsírsavak előnyösen hatnak az idegrendszer és az agy működésére, ennek köszönhetően javítják a szellemi képességeket, illetve a memóriát. A szakemberek szerint az omega-zsírsavak hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór és a demencia megelőzéséhez, a betegség tüneteinek késleltetett megjelenéséhez is. Ezeket a kutatásokat viszont még nem vizsgálták kellőképpen, ezért kezeljük fenntartással az eredményeiket, ameddig sziklaszilárd bizonyítékokat nem találnak a témában.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: