Amit a telített zsírsavakról tudni kell

A telített zsírsavak azok a zsírsavak, melyek nem tartalmaznak kettős kötéseket vagy karboxilcsoporton kívül más funkciós csoportot a szénatomok között, mivel azok hidrogénatomokkal telítettek. Ez a hivatalos definíció - de lássuk, mi van mögötte!

A zsírsavak a szervezet energiatermelő folyamataihoz biztosítják az energiát oxidációjukkal. Három típusukat különböztetjük meg. Vannak a telített, az egyszeresen -és a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezeken kívül a zsírok mesterséges kezelése során keletkeznek úgynevezett transz-zsírsavak is.

Nagy mennyiségű állati eredetű zsiradék bevitelével főként telített zsírsavakat juttatunk szervezetünkbe. Természetesen bizonyos mennyiségben ezekre is szükség van, hiszen amellett, hogy energiát biztosítanak számunkra, szénláncaikkal egymás mellé simulva raktározódnak az élőlények szervezetében. Így egyrészt szigetelnek, másrészt lehetővé teszik a szervezet számára, hogy kis helyen nagy mennyiségű energiát tárolhasson.

Telített zsírsav például a palmitinsav vagy a laurinsav. Az ősember napi energiaszükségletének még jóval kisebb arányát fedezte zsírokkal, ez az arány napjainkban 40-50 százalék az étrendünkben, ráadásul a telített és telítetlen zsírsavak aránya is eltolódott, az 1:3-ról négy-ötszörösére (akár 20:1 arányban a telítettek felé), így jóval több telített zsírsavat fogyasztunk, mint elődeink.

Nagy mennyiségű telített zsírsavat tartalmazó élelmiszer fogyasztása miatt emelkedhet össz-koleszterin szintünk, valamint LDL-koleszterin szintünk is, melyek miatt szív-és érrendszeri problémák garmadájával lehet dolgunk a későbbiekben. Ilyen például az érelmeszesedés, a koszorúér-problémák vagy a szívinfarktus. A telített zsírsavak fokozott bevitele szakértők szerint növeli a kettes típusú cukorbetegség kockázatát is.

Ilyen típusú zsírsavakat találunk a zsíros húsokban, a teljes tejben, vajban, bizonyos sajtokban, hogy csak pár példát említsünk. Testünk mindig rendelkezik telített zsírsav-raktárokkal, és leszámítva pár igen drasztikus - az állati fehérjéket teljes mértékben kizáró étrendet - a telített zsírsavakat nem tudjuk kiiktatni táplálkozásunkból. A kiegyensúlyozott vegyes étrend követésével, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával rosszat nem teszünk magunknak, de van, hogy ez kevés.

Amennyiben aggódni kezdünk, hogy gondok lehetnek koleszterin-vagy vérzsírszintünkkel, vagy tudjuk magunkról, hogy már egy ideje helytelen életmódot folytatunk, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, és kérjük a megfelelő laborvizsgálatok elvégzését is.

Akiknél pedig az étrend és az életmód megváltoztatása nem hozott kellő eredményt az ideális vérzsír-érték elérésében, célszerű magas omega-3-zsírsav-tartalmú készítményeket használni, melyek bizonyítottan csökkentik a vérzsír-, azaz trigliceridszintet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: