Mire jó a közönséges vasfű, azaz a verbéna?

Ha létezik olyan dolog, amivel leginkább azonosítani lehet a boszorkányokat - leszámítva a seprűt, a fekete macskát és a gőtemájat - akkor az a verbéna, avagy magyaros nevén a vasfű.

Figyelembe véve, hogy a régi, kevésbé szép időkben a boszorkány címkét előszeretettel húzták rá a bábákra, javasasszonyokra mielőtt máglyára küldték őket, az összefüggés teljesen tisztává válik. A verbéna ugyanis megtalálható volt minden magára valamit is adó öregasszony patikadobozában, lévén az egyik leguniverzálisabb gyógynövény.

A Kárpát-medencében is őshonos növény remekül alkalmazható például megfázás esetén, mivel kiváló nyálkaoldó hatással bír. Legyen akár egy enyhe nátha, vagy komolyabb influenza, a vasfű képes kitisztítani az orrüregeket és a légutakat, de némi antibakteriális hatást is magáénak tudhat. A gyulladások csökkentése mellett még az allergiára is megoldást jelenthet.

A verbéna rendkívül univerzális növény

Remek hatással bír az anyagcserére, ezért az ember erőnlétén is képes javítani, és segít megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól. Gyulladáscsökkentő hatása mellett a vasfű fájdalomcsillapító erényeket is magáénak tudhat, ezért például egyes bőrfertőzések, fejfájás vagy gyomorpanaszok esetén is használható. Javítja az általános közérzetet és segít csökkenteni a magas vérnyomást. Alkalmazható vérszegénység esetén is, vagy az általános közérzet javítására.

Visszakanyarodva a boszorkánysághoz, a falvakban élő javasasszonyok hamar rájöttek, hogy a vasfű jó hatással van az anyák tejtermelő képességére és segít megkönnyíteni a szülést is. Ha valakinek gondjai akadtak a menstruációjával, a verbéna ezen is segített. A dolog mögött a vasfűben lévő iridoidok állnak, amik képesek kordában tartani a pajzsmirigyhormon termelődését, ezért gyakorta kerül vasfű a hormontúltengés ellen szedett gyógyszerekbe is.

"Már az ókorban is gyógynövényként használták" Tudjon meg többet a verbénáról!

Fontos megjegyezni, hogy a vasfű méhösszehúzó hatása, illetve a már említett, szülést segítő hatásai miatt nem javasolt állapotos nőknek, csak ha már a baba világrajövetelének ideje elérkezett.

A fentebb felsoroltakon kívül a vasfű az emésztésre is jó hatással van és kimondottan javasolják étkezési zavarok esetén, lévén rendkívül hatékony étvágygerjesztő. Mindemellett a máj vagy az epe nem megfelelő működésén is képes segíteni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: