Eukaliptusz és pemetefű

Az influenza és a megfázás nem kerüli el a gyermekeket és a kismamákat sem. Amikor észleljük a betegség első tüneteit, természetes gyógymódokkal is védekezhetünk ellene. Két gyógynövény is a segítségünkre van.

Az influenza és a megfázás nem kerüli el a gyermekeket és a kismamákat sem. Amikor észleljük a betegség első tüneteit, természetes gyógymódokkal is védekezhetünk ellene. Két gyógynövény is a segítségünkre van.

A jól bevált receptek, gyógymódok alkalmazásával karban lehet tartani az egészséget. Így alakultak ki a népi gyógyászat alapjai, és öröklődtek nemzedékről nemzedékre. A népi tapasztalatokat az orvostudomány kibővítette, és a jól bevált gyógymódok országhatárokat átlépve terjedtek el. Így történhetett, hogy a tőlünk oly távol lévő ausztrál gyógynövény, az eukaliptusz hazánkban is ismertté vált.

Ausztrál csodaszer

Aki valaha is látott koalamackót, biztosan látott eukaliptuszt is, mivel annak hosszú, sarló alakú levelei jelentik egyedüli táplálékát ennek a bájos, kissé borzas erszényesnek. Az eukaliptuszoknak több mint 500 fajtája létezik, háromnegyedük természetes termőterületén, Ausztráliában él. Az eukaliptusz (Eucalyptus globulus) illóolajat adó (és óriásira növő) mirtuszféle örökzöld fa, illetve növény.

Az eukaliptusz mindenhol nő, ahol agyagos talaj és elegendő víz áll rendelkezésére, valamint a hőmérséklet nem csökken a fagypont alá. Maga körül gyakran kipusztítja a vegetációt, rendkívül gyorsan, akár több métert is nőhet egy év alatt. Gyökere meglepően nagy mennyiségű vizet tartalmaz. Az ausztrál őslakók szomjúságukat oltották vele a kietlen vidéken. Az 1780-as évektől elítélteket szállítottak Ausztráliába, a mai Sydney területére, és eltelt egy kis idő mire a "bevándorlók" felfedezték az eukaliptuszt mint vízforrást. A sivatagos, vízszegény vidéken számos felfedező halt szomjan az eukaliptusz árnyékában, mert nem ismerték.

Később a fát vízmegkötő hatása miatt az európaiak a mediterrán vidékek határára erdőmennyiségben telepítették. Ahogy a fák nőttek, a gyökerek felszívták a vizet, és kiszárították az addig csak a moszkitóknak életteret adó mocsarakat.

Kitűnő fertőtlenítő

Az eukaliptuszlevél (Eucalypti folium) fűszeres szagú, kesernyés ízű, illóolaja világszerte közismert. Tartalmaz: illóolajat, keserűanyagokat, gyantát, viaszt. Európában a 19. században kezdetben katéterek fertőtlenítésére, majd helyi fertőtlenítőnek, toroköblítőnek, torokgyulladásra, valamint asztma, szamárköhögés és tüdőtágulás kezelésére ajánlották.

Az eukaliptusz friss leveleiből a vízgőz desztillálásával előállított, finomított illóolaj, az eukaliptuszolaj (Aetheroleum eucalypti). A Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos készítmény. Az eukaliptusz leveléből vagy illóolaját felhasználva teát is szoktak készíteni. Belsőleg használva kétévesnél fiatalabb gyermekeknek, várandós vagy szoptató mamáknak nem szabad adni. Nagyobb gyermekek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak, csak később, orvosi tanácsra térjenek át az erősebbekre.

Gyermekek légzésének megkönnyítésére az eukaliptusz illóolajából krémet is készítenek. Eukaliptuszkészítményeket külsőleg bárki használhatja, habár a csecsemők és kisgyermekek kissé szúrós illata miatt tiltakoznak ellene. Felnőtteknek megfázás esetén inhalálásra javasolt, mert csak néhány szippantás az eukaliptuszolajat tartalmazó gőzből és ismét szelel az eldugult orr.

Külsőleg ízületi bántalmakra is ajánlott. A bőrbe dörzsölt eukaliptuszolaj enyhíti a fájdalmakat, serkenti a bedörzsölt testrész vérellátását, melegérzetet kelt. Használata ritkán okoz bőrkiütést, ha ilyet tapasztalunk, hagyjuk abba a kezelést.

Pemetefű

Szintén a téli hónapokban, meghűlés ellen használatos gyógynövény a pemetefű. Beszerzéséért már nem kell messzi kontinensre menni, mert hazákban is honos növény. Az orvosi vagy fehér pemetefű (Marrubium vulgare) az ajakos virágúak (Labiatae) családjába tartozó, parlagokon, utak mentén termő évelő növény, melyet finom szőrök fednek, ami gyapjas megjelenést és szürkésfehér színárnyalatot kölcsönöz. Minden részében igen keserű ízű, de összességében pompás, aromás illatú növény. A pemetefű alkotóelemeit leginkább köhögés elleni gyógycukorkák készítésénél használták, az idősebbek még jól emlékezhetnek ízére, régebben szinte csak ezt alkalmazták. Manapság is kapható ugyanúgy, mint az eukaliptuszból készült gyógycukorkák többféle fajtája. V.évf./3.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció